Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Miket mérjünk otthon?

2023-07-05 11:10:00

Már nem csupán tudományos fantasztikus filmekben láthatjuk, hanem mindennapjainkban is megtapasztalhatjuk a modern technológia forradalmi vívmányait.
Miket mérjünk otthon?

Ez a technológia megállíthatatlanul egyre “okosabb és okosabb” lesz, mi pedig az okoseszközöknek köszönhetően egyre több mindent irányíthatunk és automatizálhatunk. Időt, energiát és sokszor pénzt is spórolhatunk a segítségükkel, ha megfelelően választjuk ki az eszközöket. Szerencsére a technológia fejlődésével ezek a rendszerek egyre elérhetőbbek és olcsóbbak lesznek, sőt, egyre könnyebb lesz a kezelésük is. Szerencsére nem kell feltétlenül tech-gurunak lenni ahhoz, hogy beüzemeljük őket, sőt használatuk is rendkívül egyszerű. Lássuk mi mindent mérhetünk otthon!

Az okosmérésben rejlő lehetőségek

Az intelligens otthon létrehozásával vezérelhetjük a világítást, az elektromos rendszert, a termosztátot, az otthoni riasztót, a biztonsági kamerákat vagy az ajtózárakat távolról, intelligens telefonon, táblagépen, számítógépen vagy televízión keresztül. Könnyen létrehozhatjuk saját intelligens otthonunkat anélkül, hogy fúrni-faragni kéne vagy a berendezések összetett telepítésére lenne szükség. Mivel minden ilyen készülék, érzékelő és egyéb tartozék vezeték nélkül működik Wi-Fi, internet vagy Bluetooth segítségével. 

Energiafogyasztás mérése intelligens eszközökkel

Egyre égetőbb és aktuálisabb probléma otthonunk fogyasztásának felügyelete. A fenntarthatóság és zöld jövő érdekében és persze kiadásaink miatt is muszáj átgondolnunk fogyasztási szokásainkat! Az intelligens fogyasztásmérő modulokhoz csatlakozó aljzatok segítségével fogyasztási adatokat nyerhetünk ki, a teljes lakóhely, vagy egy adott kör fogyasztásának lekérdezésével, napi, heti, vagy akár havi bontásban. Külön érdekesség, hogy a rendszer értesítést küldhet, ha elértük a beállított pillanatnyi teljesítményküszöböt. További fogyasztásmérő modulok telepítésével több áramkör adatait is lehet lekérdezni, ezáltal részletesebben és jóval összetettebben felügyelhetjük otthonunk energiafogyasztását. 

Az intelligens aljzatok esetében okostelefon alkalmazással ellenőrizhetjük az áramfogyasztást, vagy a rövidzárlat miatt leválasztott készülékeket. Az intelligens kapcsolók beüzemelésével, pedig a világítás, redőny, zene vagy akár több készülék egyszerre történő vezérlésére is lehetőség nyílik.

Világítás szabályozása

Az intelligens világítás szintén vezérelhető okostelefonnal, vezeték nélküli kapcsolóval vagy fényerő-szabályozóval. Könnyen hangulatos otthont varázsolhatunk, mert az ehhez szükséges világítás általában mind fehér, mind más színváltozatban elérhető, és a foglalat típusától függően változhat is. A világítás színe és intenzitása természetesen felhasználói profillal változtatható, és az aktuális hangulathoz illeszkedhet. A legjobb, ha a világítás esetében is rendszerben gondolkodunk. A fényforrások lehetnek intelligens LED izzók, amelyek illeszkednek a meglévő lámpatestekbe és LED szalagokat is használhatunk a megfelelő atmoszféra érdekében. De ugyanígy megfelelőek erre a célra a lámpák beépített fényforrással, a fali lámpák és fényszórók. Mindezek szabályozását támogatják a különféle vezérlők, kapcsolók, fényerőszabályzók, mozgásérzékelők, környezeti fényérzékelők és így tovább.

Okos termosztátok

A termosztátok hatékonyabbá teszik a fűtést, áttekintést adnak az elfogyasztott energiával kapcsolatban. Lehetővé teszik a fűtőberendezés vezérlését bárhonnan, okostelefonon vagy webböngészőn keresztül. Nem számít, hogy gázzal, szilárd tüzelőanyaggal, fával vagy központi fűtéssel fűtünk. Léteznek olyan termosztátok is, amelyek működtetik a melegvíztárolót vagy a légkondicionálót is.

Biztonsági berendezések szintén okosan

Hihetetlenül hangzik, de többet nem kell a pótkulcs elrejtésén törni a fejünket, ha okos zárat szereltetünk fel. Ugyanis, ha épp nem vagyunk otthon, de be szeretnénk beengedni valakit, egy alkalmazás segítségével küldhetünk a számára egy elektronikus kulcsot, ami egy bizonyos időkorláton belül bejutást biztosít számára lakásunkba. Sőt az okostelefonnal nyomon követhető az egyes személyek hozzáférése, beállíthatóak az egyéni hozzáférési jogok, és pontosan nyomon követhető, hogy az egyes személyek hányszor nyitották vagy zárták az ajtót.

Mindannyiunk számára ismert riasztóberendezések is új értelmet nyernek az „okosítás” következtében. A GSM riasztók mozgásérzékelővel rendelkeznek az ajtók és ablakok biztosításához, és párosíthatók a CO2 érzékelőkkel és füstérzékelőkkel. 

Az intelligens kamerák lehetővé teszik, hogy bárhonnan figyelemmel kísérjük a valós idejű eseményeket otthonunk körül. A felvételt manuálisan vagy automatikusan indíthatjuk a mozgásérzékelő szenzor segítségével. Léteznek olyan termikus kamerák is, amelyek a környező tárgyak, az állatok és az emberek hőmérsékletét mutatják színskála segítségével. 

Időjárás mérése, avagy az intelligens meteorológiai állomások

Jó hír az időjárás megszállottjainak! Az intelligens meteorológiai állomás akár 7 napos időjárás-előrejelzésről, a szélerősségről is képes adatokat és tájékoztatást küldeni. Valamint monitorozza, a beltéri és a külső hőmérsékletet és a levegő minőségét, a CO2-koncentrációt is de még sorolhatnánk a végtelenségig.  Mint minden más okos eszköz és rendszer esetében az adatokat ebben az esteben is kényelmesen, az okostelefon képernyőjén nézhetjük meg.

7 napos okosotthon kihívás

Legyél 7 nap alatt az otthonod "okosotthon szakértője"!