Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Házi meteorológiai állomás

2022-11-08 12:00:00

Otthonunk körüli tevékenységeinket és napi teendőinket jelentősen befolyásolja az időjárás alakulása.
Házi meteorológiai állomás

A technológia fejlődése az élet szinte minden területén változásokat hozott, és természetesen nincs ez másként a meteorológiával sem. Ami ebből az átlagembert érinti, az nem más, mint nagyon leegyszerűsítve az, hogy milyen idő lesz ma, holnap vagy éppen a hétvégén. Ma már ezt egy pillanat alatt megtekinthetjük például egy okostelefon vagy számítógép segítségével. Különösebben részletes magyarázatot nem igényel, hogy miért fontos számunkra, hogy előre lássuk milyen idő várható rövid és hosszú távon, hiszen mindenki az aktuális időjárásnak megfelelően akar felöltözni, tervezni akarja a délutáni, esti programját, stb.. Sajnos azonban az interneten, televízióban elérhető előrejelzések nem mindig pontosak, hiszen sok esetben kiterjedtebb földrajzi területre vonatkoztatott információt tartalmaznak. Pontosan erre a helyzetre jelent hasznos megoldást egy házi meteorológiai állomás, ami egy konkrét hely adatait veszi figyelembe.

Mit tud egy házi időjárás állomás?

A meteorológiai állomások két részből állnak. Az egyik a mérőeszköz, amit szabadtéren helyezünk el, a másik a beltéri egység, amely a mérőeszköz adatait értékeli és jelzi ki számunkra. Ezek az adatok jellemzően rövid távon pontosak, megközelítőleg 12 órára szólnak, ettől hosszabb időszakra vonatkoztatva már az adatok pontossága is csökken. A mérőeszköz az érzékelői segítségével képes mérni a hőmérsékletet, a csapadék mennyiségét, a relatív páratartalmat, a légnyomást, a szélirányt vagy akár a szélsebességet is. Nyilván az eszköz típusától függ, hogy hány adat mérésére képes az adott eszköz.

Mivel tud többet egy otthoni okos meteorológiai állomás?

Amellett, hogy pontosabb információkat kapunk a tartózkodási helyünk időjárásával kapcsolatban, az okos időjárás állomások további eszközökkel is bővíthetők, ennek köszönhetően pedig képesek lehetnek mérni például a lakásban a CO2- szintet, ellenőrizhető vele a lakás levegőminősége, a benti hőmérséklet, zajszint és páratartalom is. Amennyiben ezeknek az értéke egy megadott szintet átlép, a rendszer azonnal értesítést küld a telefonunkra. Mivel internetkapcsolattal működik, így az adatokat át tudjuk vinni akár számítógépre is, illetve a mérések eredményeit képes a rendszer el is tárolni. Ha az otthonunk már fel van szerelve más okos technológiákkal is, akkor a meteorológiai állomásunk adatai alapján automatikusan beindulhat akár a szellőztető- vagy a párásító rendszer. Ez éjszaka, illetve kisgyerekek mellett kiemelten fontos, hogy ne száradjanak ki a légutak. 

Egyes modellek rendelkeznek olyan funkcióval is, hogy bizonyos tevékenységek csak akkor induljanak el, ha valaki otthon tartózkodik. Képes lehet akár az okos kerti locsolóberendezéssel is kommunikálni, így az időzített automata locsolást például csak bizonyos talajnedvesség szint alatt indítja be a rendszert. Hangvezérlés esetén pedig az adatok lekérdezéséhez még a telefonunkra sincs szükség.

A jó példa egy komplex feladatra: Netatmo időjárás állomás

A Legrand időjárás állomás kialakításakor egy lépéssel messzebb is mentünk, mint egy hétköznapi eszköz megalkotása. A saját eszközünk alapvetően 3 fontos részre bontható, attól függően, hogy hol és mit szeretnénk mérni: 

Mivel mindez illeszkedik a meglévő okosotthonos rendszerünkhöz, így a kérdés csupán annyi, milyen adatokat szeretnénk mérni. 

Adatokban a technológia

Mit tudunk mérni a Netatmo időjárás állomással?

  • Időjárás és levegőminőség

  • Kül- és beltéri adatok különálló gyűjtése

  • CO2 koncentráció mérése (beltéren különösen fontos mérési pont!)

  • Páratartalom (szintén fontos adatok a saját egészségünk megőrzése és otthonunk állagának megóvásához is kritikus)

  • Hőmérséklet kül- és beltéren

  • Általános levegőminőség

  • Zajszint mérés

  • Légnyomás mérés

Ezek mind olyan szempontok, amikről vagy csak szeretnénk tudni, hogy tájékozottak legyünk, vagy olyan adatok, amikről tudni akarunk, mert meg akarjuk óvni a kerti, lakásbeli dolgainkat, vagy a saját egészségünket. 

Netatmo Pro app

Mindezek az adatok érkezhetnek a saját fejlesztésű Netatmo Pro applikációba, ahol az adatokat felhőben tárolja nekünk a rendszer, így nem csak mobileszközön, de webes böngészőben is elérhetőek, tárolhatóak hosszú távon, így tudjuk követni a környezeti változásokat is, de akár meg is tudjuk ezeket osztani a közösségi média felületeinken. 

Hogyan illeszthető az okos otthonunkba egy okos meteorológiai állomás?

Egy okosotthon több annál, hogy kényelmes és menő, hiszen a biztonságunkban és az egészségünk megóvásában is kiemelt szerephez jut. Számos dologra felhívja a figyelmünket és akár cselekszik is helyettünk. Mivel sok esetben a különböző okos rendszerek beszerelése nem egy időben történik, ezért érdemes az utólagos telepítések esetén figyelembe venni, hogy mit mivel és hogyan lehet összekapcsolni.

A Netatmo időjárás állomás nem csak jelenteni képes a külső hőmérsékletet vagy szélsebességet, de ezt az információt képes továbbítani a az Apple HomeKit központnak.

Építs automatizmusokat!

Amint az Apple Homekit felé megérkeznek az adatok, onnantól kezdve ezeket már paraméterezhetjük és olyan beállításokat tudunk eszközölni, amik akár csak egy riasztást / értesítést küldenek nekünk, de akár automatikus folyamatokat indíthatnak be, mint például: