Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Napvitorlák és karos napellenzők szélvédelme

2022-08-24 00:00:00

Napvitorlák és karos napellenzők szélvédelme

A napellenzők szerepe a ház körül

Nyári időszakban a napsütés a legnagyobb élmény, amit mind várunk évről évre. Ha viszont arról van szó, hogy ehhez kapcsolódóan milyen feladataink vannak, akkor bizony ez is felkerül a megoldandó feladatok listájára. 

Az erős és huzamos napsütés igazi kihívást okoz a klímák számára. Ha a klíma is direkt napsütésben van, akkor önmagában a szerkezet is rendkívüli módon felmelegedhet és ez problémát okoz a működésében. 

A ház körül is lesznek olyan területek, amiknek nem tesz jó, ha közvetlen és huzamos napsütésnek van kitéve. Legyen az a kiskert a ház mellett, vagy épp a gyerekeink homokozója, vagy a terasz, ahová szeretnénk kiülni délután sziesztázni.

Az árnyékolás a megoldás!

Akárcsak a saját kényelmünk érdekében, ugyanúgy kellhet eljárni a fűtési-hűtési feladatokat ellátó rendszereinkkel kapcsolatban is. 

Ha a folyamatosan erős napsütésnek kitett eszköz elkezd nem megfelelően működni, akkor sok esetben orvosolni tudjuk a felmerült problémákat azzal, ha biztosítjuk az eszköz számára is a megfelelő árnyékolást. 

Árnyékolás szempontjából viszont már jóval több lehetőség áll rendelkezésünkre, így itt is megtalálhatjuk majd azt a megoldást, ami egyrészt a feladatot is ellátja, de ráadásul nekünk is tetsző módon, olyan kialakítással, anyaghasználat mellett, amilyet szeretnénk. 

Legelőször is egy határozott csoportosítással kezdjük a személyes igényeinkre szabást: napellenzőt, vagy napvitorlát szeretnénk?

Napellenzők előnyei és kényelme

A napellenzők előnye, hogy ezek a legtöbb esetben nem fix kialakításúak, hanem kinyithatók és összecsukhatók. Így megtehetjük azt, hogy amikor szükség van rá, akkor kinyitjuk, de amikor épp szeretnénk élvezni a napsütést, akkor egyszerűen össze tudjuk csukni (erről még külön beszélni is fogunk lentebb!). Természetesen nem egyetemleges szabály, ha olyan helyre szeretnénk elhelyezni, ahol fixen szeretnénk használni, abban az esetben vannak fixen szerelhető kialakításúak is. 

A napellenzők haszna, hogy az évek (évtizedek) során már bebizonyosodott, hogy költséghatékony a karbantartásuk és ha megfelelően lettek felszerelve, akkor kifejezetten időtálló megoldást nyújtanak számunkra, de az esetleges javítások is könnyen elvégezhetőek.

Mindezek mellett a napellenzők legfontosabb előnye, hogy akár 75%-kal is tudják csökkenteni az általuk árnyékolt területen képződő hő mennyiségét. Ez a százalékos arány pedig kritikus különbséget tud okozni például egy légkondicionáló működésében is, ha nem is akarunk most messzebb menni, mint az otthonunk automatizálása és kényelme. 

Apropó, automatizálható!

Ráadásul egy nyitható-csukható napellenző esetében fontos tényező, hogy ezt ráadásul lehet automatizálni is. Egy gombnyomással, vagy Siri/Alexa/Google paranccsal ki- és becsukhatóak ezek. 

Ez amiatt lehet fontos, mert a napellenzők legnagyobb ellensége mindig a viharos erejű szél.

De hogy mi minden szempont szerint lehet automatizálni is akár a kezelését ezeknek. Nem elveszve a rengeteg lehetőség között, de:

  • Automatikusan nyílhat és csukódhat, attól függően, hogy mennyire melegszik fel a légkondi, vagy milyen erősen süt a nap.
  • Automatikusan csukódhat, ha például túl erősen fúj már a szél és veszélyeztetni a szerkezeti stabilitását, így védeni tudja magát. 
  • Automatikusan nyílhat, csukódhat akár napszakoknak megfelelően. 
  • Mozgásérzékelővel felszerelve csak akkor nyíljon ki, ha épp a teraszon vagyunk.

Ezeket számításba véve, könnyen és élvezetes módon tudhatjuk a napellenzőt is az otthonunk részévé varázsolni, ami nem csak nekünk, családunknak ad kellemes árnyékot, de például a hűtő-fűtő rendszereinket is tudjuk vele védeni és csökkenteni azok működéséhez felhasznált energia mennyiséget.

Az érzékelésen múlik minden

Milyen érzékelőkben érdemes gondolkozni, ha szeretnénk kisebb, vagy nagyobb mértékben automatizálni a napvédelmet biztosító eszközeinket:

  • Szélérzékelő
  • Fényérzékelő
  • Hőmérséklet érzékelő
  • Mozgásérzékelő

Amit tanácsolni tudunk: mérje fel, hogy milyen környezetben, milyen külső hatásoknak lehet majd kitéve a napellenzője, árnyékolója, s ehhez kapcsolódóan milyen mértékű automatizálás lehet szükséges kifejezetten a napellenző, vagy az általa árnyékolt eszközök védelme érdekében.

Nem elfelejtkezve arról a szempontról sem, hogy az automatizálás egyik fontos célja, hogy a saját életünknek is kényelmesebbé tudjuk tenni vele!