Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Locsolás automatizálás: Így lehet kényelmesen, takarékosan öntözni

2022-07-06 00:00:00

A víz érték, felelősség! Ügyelnünk kell arra, hogy ne pazaroljuk el!
Locsolás automatizálás: Így lehet kényelmesen, takarékosan öntözni

A melegebb idő és a hosszabb nappalok idején a növényeknek több vízre van szükségük a növekedéshez. Ráadásul nem is mindegy, hogy mikor kapnak vizet, rossz napszakban akár végzetes is lehet. Itt jönnek jól az okos kerti öntözőrendszerek. 

Ezek a rendszerek változatos körülmények között használhatóak: magaságyások öntözésére, gyep és a fák vízutánpótlása, különböző vízigényű konyhakerti növények megfelelő gondozása. Különböző megoldásokat alkalmazhatunk, az egyszerű idő alapú vezérléstől a napi csapadékot és a talajnedvességet figyelembe vevő rendszerekig, változatos és komplex rendszertől az egyszerűen megvalósíthatóig. 

Ebben segítünk most eligazodni!

Hogyan vezéreljük az öntözőrendszert?

Kertünk megtervezése és a megfelelő növények kiválasztása mellett azok folyamatos vízellátásáról is gondoskodnunk kell. Ahogy minden otthon más, úgy a kertek is különböznek, a kertben elhelyezett növények pedig különböző ellátást igényelnek.

Az öntözésvezérlés szerepe a megfelelő mennyiségű víz eljuttatása a növényekhez. 

Időzített vezérlés

Az időzített öntözés a legegyszerűbb vezérlési forma, itt a megfelelő csőméretekkel és az öntöző fejek “hangolásával” tudjuk az egyes növényekre vagy területre jutó vízmennyiséget szabályozni. Előnye, hogy egy aktív eszközzel megoldható a vezérlés

Legyen az egy szivattyú indítását biztosító mágneskapcsoló vagy egy szelepet nyitó/záró relé. Mind a két esetben egy olyan okos relével, mint a Mikromodul vezérlő tudjuk indítani vagy leállítani a víz áramlását. Hátránya, hogy nincs tekintettel az eltérő vízigényre vagy a környezeti hatásokra, így akkor is elindul az öntözés, ha éppen szakad az eső.

Emellett, ha a rendszer vízigénye nagyobb, mint a vízforrás hozama, akkor szükség lehet a rendszer szakaszokra bontására, ahol egy-egy mágnesszeleppel vezérelhetjük, hogy az adott vezetékszakaszra jusson-e víz.

Csapadékérzékelés, időjárás figyelés

A fent említett problémára, vagyis, hogy az időzített locsolás nincs tekintettel a környezeti hatásokra, válaszolhatunk a csapadékérzékeléssel. A Netatmo időjárásállomása segítségével az adott napi öntözést kiiktathatjuk, ha a napi csapadékmennyiség az öntözéshez szükséges mennyiség felett van (Ez nagyjából 8-9 mm/nap).

Talajnedvesség érzékelés

A talajnedvesség vizsgálata, ha megfelelően végezzük, nagyban segítheti az öntözés pontos hangolását. Azt azonban érdemes tudni, hogy a talajnedvesség mérésekor csak az adott pontban/növénynél mért talajnedvességre kapunk értéket, ami nagyban függhet attól, hogy mennyire árnyékos a hely, milyen a talaj szerkezete, mennyire sűrű a növényzet, milyen távolságra helyezkedik el az érzékelő a locsolási ponttól. Emiatt érdemes több ponton mérni a talajnedvességet és az alapján is lehet szabályozni a locsolási időtartamot. Akár területekre bontva!

 

Milyen gyakran kell locsolni?

A locsolás gyakorisága függ a vízhozamtól, de a párolgás miatt a külső hőmérséklet alapján jól tudjuk becsülni a szükséges heti locsolás számot.

Az alábbi táblázat segít a tájékozódásban:

Napi hőmérséklet maximuma (C°) Elegendő vízmennyiség (mm/nap) Öntözés gyakorisága, ha a kibocsájtott vízmennyiség 8-9 mm
15-20 2-3 Hetente 2 alkalommal
21-25 3-4 Hetente 3 alkalommal
26-30 4-6 Hetente 4 alkalommal
31-35 6-8 Hetente 5-6 alkalommal
35 felett 8 felett Naponta, tartós szárazság esetén naponta többször

Ez pedig pusztán csak a hőmérsékleten alapuló igény! 

Ezen felül a növényeink igényeivel is foglalkozni kell. A vízigényesebbeknek lehet a fenti táblázattól felfelé eltérő szükséglete. De a jó hír: ezt meg tudjuk tanítani az öntözőrendszernek, így nem lesz majd gond ebből sem. 

Útravaló

Már azzal is sokat segítünk a kertünk vízigényének biztosításában, ha rendszeresen öntözzük a növényeinket és nem csak 1-2 naponta egyszer. Ebben az öntözésvezérlés automatizálása segíthet, amit elkezdhetünk akár egyetlen eszköz segítségével is. ha máshol nem, akkor két tipp: olyan területen, ami nehezen megközelíthetőbb nekünk egy locsolóval, így alkalmasint “véletlenül” kimarad, de így akkor a bűntudat fog majd kimaradni; vagy olyan helyen, ahol vízigényesebb növényeink vannak, mert akkor itt be tud a plusz locsolásba majd segíteni nekünk egy automatika. 

Profiknak, haladóknak:

Ha jól szeretnénk végezni a munkánkat, akkor a napi csapadékmennyiséget, a vízhozamot és a talajnedvességet is érdemes vizsgálni és az alapján beállítani az öntözési időket, akár területekre bontva külön-külön is.