Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Nagyságrendileg mennyibe kerül egy családi ház villanyszerelése?

2018-08-14 00:00:00

Ha valaki családi ház vásárlására vagy építésére adja a fejét, annak számolnia kell azzal, hogy a ház villanyszerelése elég jelentős összegbe fog kerülni.

-Hogy miért?

Ennek jártunk utána mai cikkünkben.

Mivel a készen lévő ingatlanok jelentős részének régi, már korszerűtlen az elektromos hálózata, így az záros határidőn belül cserére szorul. Fontos tudni, hogy a vezetékezés a legtöbb esetben egyidős az épülettel, tehát mindenki kiszámolhatja, hogy hány évesek, valamint, hogy milyen anyagból vannak, mert a korábbi alumínium kábelek terhelhetősége alacsonyabb a mai réz társaiknál. Épp ezért együttes használatuk gondos körültekintést igényel, és speciális összekötő elemeket, egyéb esetben tűzveszélyes. Arról nem is beszélve, hogy napjainkban sokkal több mindent használunk, mint a házak, építésének idején, így több áramra van szükség, amit nem feltétlenül bír el az elavult biztosítéktábla, vagy a vezeték. Ezen felül több áramkör kialakítása válhat szükségessé, gondoljunk csak az egyre népszerűbb mosogató-, mosó- és szárítógépekre, klímákra.

Fontos továbbá, hogy érintésvédelmi és tűzveszélyességi szempontból sem felelnek meg az aktuális szabványoknak. Ne felejtsük el, hogy családi házak esetében mindig számolni kell kültéri munkálatokkal is, hiszen a házat kívülről is meg kell világítani, a kinti áramforrásokról nem is beszélve, mint az elektromos kapunyitó, melléképületek. Ezeket is ki kell alakítani, hogy ne akkor kelljen mindent újrakezdeni, ha hirtelen szükség van rá.

 

Teljes csere

Családi ház, illetve lakások felújítása vagy építése során megkülönböztetünk 3 féle lépcsőt a villanyszerelésben, ami a teljes felújítástól vagy cserétől a kisebb átalakításokig terjed.
Teljes felújítás során történik meg a teljes villamossági hálózat cseréje, ami azt jelenti, hogy minden eltávolításra kerül. Tökéletesen minden, vagyis a vezetékek, kötődobozok, dugaljak, elektromos szerelvények, sőt, még a biztosíték tábla is. Ez többnyire akkor fordul elő, ha a lakóingatlan teljes felújításon esik át, vagy ha új házba kell mindent bekötni. Mivel ez számos bontási és újjáépítési munkálattal jár, így lehetőség van mindent átgondolni, hogy hová, mennyi és milyen dugalj, elosztó, kapcsoló szükségeltetik és ennek megfelelően szükséges a kiselosztószekrényben is elhelyezni a teljesítményhez megfelelő kismegszakítókat, illetve a túlfeszültség-védelemről gondoskodni.

Remek lehetőség például az eddig szem előtt lévő, nem állandóan használt elosztók elrejtésére, amikkel így teret is nyerhetünk, ahogy arról már írtunk.

 

Részleges felújítás, vezetékek áthúzása

A részleges felújítás esetén nem kell a teljes villamossági hálózatot kicserélni, csak néhány áramkör kerül felújításra, egy része pedig érintetlenül marad. Ha nem cserére szól a megbízása, akkor valószínűleg új áramkört kell kiépíteni, ami szintén ide sorolható. Attól függetlenül, hogy az ingatlan áramkörének kicserélése, felújítása történik, a villanyszerelő minden esetben köteles ellenőrizni a teljes lakás villamosságának a biztonságosságát.

A vezeték áthúzás az a legegyszerűbb és a legkisebb munkálattal járó lehetőség, mivel, ha minden jól megy, jól lett megcsinálva előzőleg, tehát a védőcsövezés átjárható, akkor gyorsan megy az egész. Amennyiben ez nem így van, akkor szükség lehet némi bontásra is a siker érdekében. Ennek az eljárásnak a nagy előnye, hogy minden dugalj, kapcsoló és lámpa a helyén marad, így ez erősen költséghatékony eljárás.

A fentiek árát dőreség lenne megsaccolni, de a ház alapterületét nézve négyzetméter és munka függvényében kijelenthetjük, hogy egy átlagos családi ház villanyszerelése nagyságrendileg 300.000 forinttól kezdődik, a felső határ pedig a csillagos ég.

Amennyiben felmerült Önökben bármilyen kérdés a cikkel kapcsolatban, kérjük keressék fel a szakkereskedések egyikét, ahol meg is tekinthetik a termékeket.