Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Családi ház villamos áramköreinek kialakítása

2018-07-31 00:00:00

Ha jobban meggondoljuk, életünk mondhatni minden mozzanatában szerepet játszanak az elektromos készülékeink, melyeknek biztosítanunk kell a szükséges energiát egy vezeték hálózaton keresztül. A vezetékek egy védőcső rendszerben szövik körbe a falakat, lehetőleg láthatatlanul a számunkra. De hogyan is néz ki ennek tervezése és kialakítása?

A családi ház villamos áramköreinek kialakítása

Nagyon fontos, hogy az áramkör kialakításának terveit szakember készítse el.
Általában egy családi ház esetében az a jellemző, hogy van egy elosztótábla, amiből következnek a mellékelosztók, emeletenként és/vagy melléképületenként. Ez minden esetben kismegszakítókat tartalmaz, ami sokkal praktikusabb, mint a régen használt olvadóbiztosítékok.

Legtöbbször egy családi házban több áramkör van, melyek közül van, amelyik a nagyobb háztartási nagygépek áramellátását szolgálja, míg mások egyéb eszközöket látnak el árammal. Minden áramkör saját kismegszakítóval rendelkezik, amit célszerű megjelölni, hogy mi mihez tartozik, mert ezzel elkerülhető a későbbi találgatás, hogy mit kapcsoltunk le és megkönnyíti az utólagos munkálatokat.

Amennyiben családi házat kívánunk építeni vagy bármilyen más esetben munkát végzünk, a munkaterület áramtalanítása a legelső, minden más tevékenységet megelőző kötelessége a munkavégzőnek. Ha ez nem történik meg, nő az áramütés veszélye, ami veszélyezteti a munkát végző életét és testi épségét, továbbá a beépített készülékek meghibásodásához is vezethet.

A tűzesetek elkerülése végett elmaradhatatlan része a tervezésnek, hogy úgy legyenek kialakítva az áramkörök, hogy egyik se legyen túlterhelve. Ne akarjunk egy áramkörről több áramot nyerni, mint a megengedett. Tehát lehetőleg ne tegyük egy áramkörre a klímát, mosó-, illetve mosogatógépet, mivel ebben az esetben a kismegszakító, túlterhelést érzékelve, kikapcsolja az áramot. Az áramköröket nem csak túlterhelés és zárlat ellen védhetjük meg, túlfeszültségvédelemmel is elláthatjuk az otthonunkat, de mivel nem olcsó, ezért már az elején tisztázni kell, hogy terveznek-e ilyet vagy sem.

Sarkalatos kérdés továbbá a villanyóra felszerelése is, mivel az áramszolgáltató tulajdonába tartozik a csatlakozó vezeték, ezért annak ugyanolyannak kell lennie, mint a hálózati vezetéknek. A villanyórát családi ház esetében a kerítés egyik oszlopán célszerű elhelyezni, egy helyen, ahol egymás mellett van az összes közműé egy-egy külön szekrényben. Ennek hozzáférhetőnek kell lennie kívülről, éppen ezért a lakáson belüli elhelyezésbe a fogyasztó nem szokott belemenni.

Már a tervezésnél gondoljunk át mindent

A szakértők számára mindez egyértelmű, a laikusok esetében azonban nem biztos, hogy mindenki tökéletesen tud tervezni a villamos áramkörökkel kapcsolatban. Végig kell gondolni, hogy a fűtés mivel történik, valamint, hogy gáz vagy villanykészüléket használunk-e a főzéshez, mert ettől is függ a tervezés és kialakítás, tehát ha későn jut eszünkbe, akkor az jelentős többletköltséggel járhat.

Ugyanilyen fontos az érintésvédelem kialakítása, ami nélkülözhetetlen olyan helyen, ahol áramot használnak. Ez azt jelenti, hogy ennek köszönhetően elkerülhető a készülékek meghibásodásából származó halálos áramütés.

Összességében kijelenthetjük, hogy manapság sokkal biztonságosabb a családi házak áramköreit kiépíteni, mint pár évtizeddel ezelőtt, de mindenképp érdemes (és majdhogynem kötelező) szakember segítségét igénybe venni.

Amennyiben felmerült Önökben bármilyen kérdés a cikkel kapcsolatban, kérjük keressék fel a szakkereskedések egyikét, ahol meg is tekinthetik a termékeket.