Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Szén-monoxid szenzorok összehasonlítása

2023-12-15 09:40:00

Hasznos tippek és tanácsok szén-monoxid szenzorok kiválasztásához
Szén-monoxid szenzorok összehasonlítása

A szén-monoxid érzékelők életet menthetnek, de csak akkor, ha tényleg jól működnek, azaz időben jeleznek, és megbízhatóak. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik szenzorra bízzuk rá saját és szeretteink életét. Persze ebben is segíthetnek az okosotthon megoldások, hiszen ezekkel is összeköthetjük szenzorunkat. Miért és mikor fontos a szén-monoxid mérő beszerzése? Cikkünkben adunk pár tippet, hogy milyen szenzort érdemes vásárolni!

Mi is az a szén-monoxid?

Mielőtt belevágnánk a vásárlás, kiválasztás témájába, nem árt tisztázni, hogy mi is pontosan a szén-monoxid (vegyjele: CO). A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb mérgező gáz, amely az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”. Tökéletes égés során jön létre és belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik a vérünkben oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezést nehezen vesszük észre, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Mivel a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig az év egészében jelenlévő veszélyről van szó! A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza: nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása, a nyílt lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása nem biztosított, valamint, ha elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés. Ezért fontos óvintézkedésként nem árt, ha rendszeresen hívunk szakembert a berendezéseinkhez. Valamint szerezzünk be egy, vagy több megbízható szén-monoxid érzékelőt.

Milyen szén-monoxid érzékelőt vásároljak?

Alapvető szabály, hogy érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál lehetőleg keressünk olyan terméket, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és megfelelő minőségű. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet kelthetnek bennünk. A szén-monoxid-érzékelők tehát csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. 

Ami az árakat illeti: egészen az olcsó (pl.: 3000 forintos) változatoktól a drágább többfunkciós termékekig széles a paletta. A gyanúsan olcsó termékeket lehetőleg kerüljük. Amit fontos leszögezni, háztartási felhasználásban, már 8000-15.000 Ft-ig találhatunk megbízható szerkezetet, a több, addicionális funkcióval és okosmegoldásokkal támogatott eszközök, már borsosabb áron 50.000 Ft körül kaphatók. A legtöbb ilyen készülék a veszélyes szén-monoxidot érzékelve, hang és fényjelzést adva figyelmeztet minket a veszélyre. A fény és a hangjelzés segítségünkre lehet, ha baj van. Nem árt a terméket megtekinteni akár egy üzletben ellenőrizzük a szén-monoxid érzékelőt, és magát a csomagolást is. Hiszen a csomagolás is sok mindent elárul arról, hogy a készülék megfelel-e a különféle európai szabványoknak.

Működés és funkciók

A működés és funkciók függvényében többféle terméket különböztethetünk meg: 

  • Gyenge áramról működő termékek (12/24V): egy szünetmentes tápról működnek, bekötésük szakembert igényel 

  • Hálózatról működő készülékek (230V): szintén szakember kell a bekötéséhez (falból kiálló vezetékhez) 

  • Hálózatról 230 V-ról működő, dugaljba helyezhető változat: szakembert nem igényel, viszont működéséhez szükséges a folyamatos áramellátás 

  • Cserélhető elemesek: itt tisztában kell lennünk azzal, hogy ha az elem lemerül, akkor a készülék nem működik

Az akkumulátoros típusok hangjelzéssel jelzik, az akkumulátor merülésének előrehaladását. Ilyenkor figyelmeztet a szerkezet, hogy hamarosan elem/akkumulátorcserére lesz szükség. Fontos, hogy bármilyen készüléket is vásárolunk, a szerkezet jelezzen akár lemerülés, akár tápellátás hiány esetében. A Legrand Netatmo Pro NCO-PRO készülékéhez tartozó, rendkívül tartós elem 10 évig működik. A szenzor szén-monoxid érzékelése esetén 85 decibel hangerejű riasztást indít el, egyúttal okostelefonra, vagy táblagépre azonnali értesítést küld. Ez egy úgynevezett “stand-alone” eszköz, amely wi-fi-n keresztül közvetlenül kapcsolódik a Home+ Security applikációhoz. 

A szén-monoxid érzékelő ellenőrzése, beüzemelése, elhelyezése

Miután megvásároltuk a kiválasztott terméket, illetve még beszerelés előtt állunk, érdemes, sőt, erősen javasolt, hogy teszteljük megfelelően működik-e. Ehhez minden egyes termék csomagolásában található egy beüzemeléshez szükséges használati utasítás. Továbbá minden készüléken van egy, úgynevezett tesztgomb, amit érdemes havi szinten ellenőriznünk.

A szén-monoxid, valamivel könnyebb a levegőnél, tehát fentről lefelé szivárog az adott helyiségben. Egy átlagos 240 cm belmagasságú lakásban, célszerű 180-240 cm magasba szerelni a mérőszerkezetet. Továbbá a kazántól 1-1,5 méterre érdemes elhelyezni. Beszerelését mindenképp a használati útmutató szerint végezzük el, illetve amennyiben szükséges szakember segítségével. A szén-monoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelő helyen és módon helyezzük el! 

Fontos, hogy olyan helyiségekben helyezzük el a mérőegységet, ahol sok időt töltünk (hálószoba, konyha stb.). A hálószobában és más, a potenciális szén-monoxid forrástól távoli helyiségben, elhelyezett vészjelzőt légzési magasságban ajánlott elhelyezni.  


(Cikkünk tartalmának elkészítéséhez forrásként felhasználtuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található szén-monoxiddal kapcsolatos információkat, a hiteles tájékoztatás érdekében.)