Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Közeleg a karácsony – aktualitások az okosotthonban

2023-12-13 11:00:00

Tippek, tanácsok a karácsonyi hangulat kialakításához
Közeleg a karácsony – aktualitások az okosotthonban

Rápillantunk a naptárra és gyakran meglepődve látjuk, hogy már csak alig pár nap van hátra karácsonyig. Ez az év is elszaladt, hamarosan itt vannak az ünnepek, jönnek a karácsonyi vacsora vendégek, összegyűlik a család. Ehhez persze meg kell teremtenünk a megfelelő hangulatot, hiszen a meghittséget, a szeretetet, a vendégvárást, jó, ha otthonunk is tükrözi. Ebben sokat segítenek a különféle erősségű, árnyalatú, melegségű fények, a karácsonyi világítás. Nem utolsó sorban pedig okosotthonunk is segíthet az ünnepi hangulat megteremtésében! Lássuk hogyan! 

Ráhangolódás az ünnepekre

Az adventi időszak nemcsak az ajándékvásárlás miatt különleges, hanem azt a célt is szolgálja, hogy megfelelően hangolódjunk, készüljünk az ünnepekre. A tél kezdetével egyre komorabbak a napok, korán, sötétben indulunk el otthonról és szintén sötétedés után érünk haza. Ez bizony kedvünkre sincs túl jó hatással. De szerencsére ezen sokat segítenek a fények, a különféle világítás megoldások, amelyekkel némi melegséget csempészhetünk a téli napokba. Ugyanakkor az ünnepi készülődés szinte elképzelhetetlen a karácsonyi fények nélkül, tehát otthonunkban sem árt, ha felkészülünk és időben megtervezzük a hangulatvilágítást. Ez akár lehet más-más az egyes helyiségekben (például a gyerekszobába más színűt, vagy más intenzitásút), de tervezhetünk egységes világítást is, a lényeg, hogy könnyen szabályozható és tervezhető legyen!  

Karácsonyi világítás

Az okoskonnektorok egyszerűen üzembe helyezhető, Plug&Play megoldást kínálnak a háztartási gépek, elektromos eszközök és konnektorba dugott lámpák okosvezérléséhez is. Használatukkal távolról is bekapcsolhatjuk a kívánt készülékeket még mielőtt hazaérnénk, vagy lekapcsolhatjuk őket, miután elmentünk otthonról, kényelmesen időzíthetünk vele egyszeri vagy ismétlődő ki/bekapcsolást. De az okoskonnektorok, okosvilágítás rendszerek igazán a karácsony közeledtével válnak nélkülözhetetlenné, amikor az ünnepi díszkivilágítás vagy épp a karácsonyfa-izzók távolról történő, vagy időzített okosvezérlésére is használhatjuk őket. A karácsonyi okos-díszkivilágítás vezérlésére a legegyszerűbb megoldás egy ismétlődő időzítés létrehozása. Azaz fix, meghatározott időpontokban való ki és bekapcsolás megfelelő időzítése. Az egyszerűség kedvéért beállíthatunk például délután 4 körüli bekapcsolást, és este 10-11 óra körüli kikapcsolást. Vagy ha éjszaka is ragaszkodunk a szép, kellemes világításhoz, akkor reggeli kikapcsolást is választhatunk. Tény, hogy sokkal kellemesebb hazaérni, ha már diszkrét fények várnak otthonunkban, egész más lesz a kedvünk, hangulatunk.

A fények felkapcsolása és szabályozása szempontjából valóban sok a lehetőség, mivel megadhatunk eltérő időpontokat a hét egyes napjaira, vagy meghatározhatunk más időzítést a hétköznapokra és mást a hétvégi napokra. Természetesen a tapasztalat alakítja majd a vezérlést is, tehát ha úgy döntünk, akkor manuálisan bármikor felülbírálhatjuk az automatikus be- és kikapcsolásokat és kézzel is irányíthatjuk a világítást. 

Ünnepi vacsora és fények

Ha már karácsony, akkor a hangulathoz a zene is hozzátartozik. Van, akinek sok, de vannak, akiknek kihagyhatatlanok a karácsonyi dalok. Minden évben kellemetlen ugrálni és váltogatni kedvenc számainkat. Főleg, ha a zene nem is hallható a lakás minden részén. Vessünk véget ennek a kellemetlenségnek! Állítsuk össze előre kedvenc listáinkat a délutánra, a társasjátékozáshoz, a vacsorához, az ajándékbontáshoz, vagy akár már az előkészületekhez is. Nyissuk meg a megfelelő appot a telefonunkon és indítsuk el kedvenc zenéinket a megfelelő időben. 

Az ünnepi vacsorára persze készülhetünk extra fényekkel, hiszen nincs is annál hangulatosabb, amikor maga a világítás is a hangulatunkat tükrözi. Természetesen a vacsora hangulatát is befolyásolja a jól és alaposan megtervezett fénykombináció. A hagyományos gyertyafényről se feledkezzünk meg! A világítás tompuljon el kellemes diszkrét fénnyé, kapjon nagyobb figyelmet a vacsora asztalon tündöklő gyertyafény. A meghitt hangulathoz persze hozzájárulnak a karácsonyfa fényei, melyeken jó, ha tudunk időnként állítani, akár az erősséget, élességet, vagy diszkrét villogást tekintve. 

Tehát az ajándékok beszerzésén és a bevásárláson kívül, nem árt, ha időben megtervezzük a számunkra leginkább megfelelő karácsonyi hangulatot. Jobb, ha már az adventi időszakban előkészülünk a fények és az ünnepi hangulat megteremtésére, hogy stresszmentes és békés ünnepünk legyen.