Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Hogyan takarít meg nekünk az okosotthonunk?

2022-12-31 00:00:00

Otthonunk energiafogyasztásának megzabolázása eddig csak rajtunk múlt, az okos eszközök ezt a feladatot megkönnyítik, sőt le is vehetik a vállunkról.
Hogyan takarít meg nekünk az okosotthonunk?

Első lépés: Mit mérjünk?

Ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozhassunk otthonunk energiafogyasztásával kapcsolatban, adatokra van szükségünk a fogyasztásról. Ehhez meg kell határoznunk, hogy mi az, amit mérni szeretnénk. 

Ahhoz, hogy egyes eszközök napi, heti, havi fogyasztási jelleggörbéjét megismerhessük és ki tudjuk választani a megfelelő eszközcsoportokat, amelyeket együtt kezelünk, érdemes egy fogyasztásmérő dugalj vagy áramváltós fogyasztásmérő segítségét igénybe venni. Ezek a készülékek információt adhatnak a pillanatnyi és napi fogyasztásról, sőt akár tendenciákat is megmutathatnak, mint például melyek azok a fogyasztók, amelyek egész nap működnek, melyek azok, amelyeket otthon tartózkodásunk folyamán használunk.

Bár kétségtelenül a háztartási nagygépek fogyasztása jelentős lehet, nem érdemes elfeledkeznünk azokról az eszközökről sem, amelyek egész nap ciklikusan vagy állandóan üzemelnek. Meglepő lehet, hogy egy laptop napi nyolc-tíz órányi üzemltetése home office-ban több áramot fogyaszthat, mint a mosógép vagy mosogatógép egy mosási ciklus alatt. 

Második lépés: Hogyan mérjünk?

Ha megvannak azok a fogyasztók, amelyeket szeretnénk megfigyelni, esetleg vezérelni, akkor nem marad más hátra, mint meghatározni, hogy melyeket kezeljük egy csoportban, melyeket vizsgáljuk külön.

Érdemes azokat az eszközöket együtt kezelni, amelyek egy helyen találhatóak, alkalmanként használunk, viszont készenléti áramot fogyasztanak. Lehet ilyen a “média sziget”, a konyhai kisgépek csoportja, de a hálószoba áramfogyasztását is mérhetjük egyben.

Ha fogyasztásmérésre képes dugalj betétet használnánk mérésre, soha ne feledjük, hogy ezek elektronikája érzékenyebb lehet a túláramokkal szemben, mint az adott áramkört védő kismegszakító, így a megfelelően méretezett eszköz kulcsfontosságú.

Az okos fali dugaljak megfelelően méretezettek, így ezeket bátran használhatjuk eszközeink mérésére és áramtalanítására is.

Az áramváltós eszközök közvetlenül nem befolyásolják az általuk vizsált áramkör működését, így nagyobb áramok vizsgálatára alkalmasak, legtöbb esetben külső kontaktort képesek vezérelni, amivel ez az áramkör megszakítható. Leginkább teljes áramkörök és nagyfogyasztók (bojler, hőszivattyúk, elektromos fűtés) mérésére használják.

A mérés eredményeit tárolni kell és azokat meg kell jelenítenünk valamilyen felületen a megfelelő döntések meghozatalához. Ehhez szerencsére nem kell sokat keresgélnünk, hiszen a Legrand Home+Control alkalmazáson belül ezek a funkciók elérhetőek.

Az alábbi bejegyzésben tárgyaltuk részletesen a mérési módszereket.

Harmadik Lépés: Vezérlés

Ha tisztában vagyunk a fogyasztási szokásainkkal, akkor azt akár automatizációk segítségével is kordában tudjuk tartani. Itt nagy segítségünkre lehetnek az okos szerelvények, amelyek maguk is képesek fogyasztást mérni és az állapotukról is kapunk visszajelzést.

Ha elmegyünk otthonról, akkor az összes világítótestet és áramkört lekapcsolhatjuk, áramtalaníthatjuk azokat az eszközöket, amelyek jól tűrik ezt. Okos háztartási eszközök esetében lehetőségünk van azokat szabályosan leállítani, működésüket ütemezni.

Ez utóbbi kifejezetten akkor jön jól, ha magunk termeljük az energiánkat. Ilyenkor egy áramváltós fogyasztásmérő segítségével észlelhetjük a magasabb termelést és fokoztosan indíthatjuk az okos háztartási eszközeinket. Így helyben fogyasztjuk el a megtermelt energiánkat.

+1: A legfontosabb tényező, az ember

Bármennyire is automatizáljuk okosotthonunkat, a legtöbbet mégis a benne lakók tehetik a fogyasztás optimalizálásához. Az energiatudatosság már 30 évvel ezelőtt is fontos volt, most sincs ez másképpen. Ha odafigyelünk az energia felhasználásunkra - és ezt támogatja a folyamatos mérések megjeleníthető eredménye is - nem csak a villanyszámlánk összege lesz alacsonyabb, de a környezetünkért is teszünk vele.