Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Mit és miért mérünk otthonunkban? - Villamosenergia

2022-05-02 12:00:00

Mit és miért mérünk otthonunkban? - Villamosenergia

A növekvő okosotthon eszközök száma, a globális energiaárak növekedése és a napelemes rendszerek rohamos terjedése egy új igényt is magával hozott: Az eszköz és ház szintű elektromos fogyasztás ismeretét. Ma már nem is csak tájékoztatásként, hanem az okosotthon kezelés sarkalatos és fontos részeként!

Korábban is lehetőségünk volt egy-egy eszköz vagy akár a házunk fogyasztásának mérésére, de ezeknek az adatoknak a rögzítésére, megjelenítésére nem, vagy csak ipari megoldásokkal volt lehetőségünk. 

A ma elérhető okosotthon és épületautomatizálási megoldásokkal lehetőségünk nyílik ezeknek az adatoknak a rögzítésére és az automatikus reagálásra is.

A cikksorozatunk célja, hogy megmutassuk, melyek azok az eszközök és megoldások, amelyek segítségével többet tudhatunk meg az otthonunkban és az otthonunk körül történő dolgokról. Megmutatjuk, hogy mit és miért érdemes mérni. Elsőként a villamosenergia mérését és eszközeit mutatjuk be.

Mit tudhatunk meg az áramfogyasztási adatokból?

Nem önmagában egy eszköz aktuális fogyasztása hordoz fontos információt, ha csak nem a működési hibát, túlfogyasztást szeretnénk megállapítani.

A hosszabb időszakokra rendelkezésre álló fogyasztási adatok lehetőséget adnak a hibák előrejelzésére: például, ha a hűtő fogyasztása megugrott az adott időszakon belül, utalhat egy közelgő meghibásodásra. 

Megváltoztak a hazai okosotthon áram fogyasztási számok!

Mivel az életmódunk jelentősen változott az utóbbi 20 évben - 3-5 éven belül többször rendezzük át az otthonunkat, új bútorok, lakberendezési tárgyak, szórakoztató elektronikai eszközök kerülnek az otthonunkba - fogyasztási szokásaink követésére lehetővé teszi a megváltozott igények jelzését, egyes áramkörök terhelésének vizsgálatát. Ha több nagyfogyasztó (sütő, mosogatógép, mosógép, szárító) került be az új konyhánkba vagy a háztartási helyiségünkbe, előfordulhat, hogy azok együttes működésére nem lett felkészítve a villamos hálózatunk. Ilyenkor nem a villamos hálózat azonnali cseréje fogja a megoldást jelenteni számunkra, hanem a fogyasztók megfelelő összehangolása! De az ilyen hatalmas kiadásokat akkor tudjuk csak megelőzni, ha mérjük, amit kell!

A fogyasztási értékek alapján könnyen megállapítható, hogy melyik eszköz mikor fogyaszt jelentősen, melyek azok az eszközök, amelyek együtt is képesek tartósan üzemelni és melyik az az eszköz, amit nem érdemes bekapcsolni, ha a másik éppen üzemel.

Fontos szempont lehet a három fázissal rendelkező háztartások esetében, hogy a fogyasztás egyenletesen oszoljon el a fázisok között, hiszen extrém esetben a rendelkezésre álló teljesítmény harmadával túlterhelhetjük a hálózatunkat.

Szivattyúk üzemeltetésekor - például egy kerti locsolás során - szintén fontos paraméter lehet az eszköz fogyasztása és működési időtartama. A rendellenes (túl)működésről időben értesítést kaphatunk és ezzel megakadályozhatjuk a kertünk túlöntözését vagy detektálhatjuk a közelgő meghibásodást is.

Milyen eszközökkel mérjünk?

Két lehetőségünk van a mérések végrehajtására, hogy melyiket választjuk, az az eszköz(ök) fogyasztásától, a fogyasztó jellegétől és a mérés céljától függ.

A leggyorsabb megoldás az okos dugaljak és csatlakozó aljzatok alkalmazása, amire lehetőségünk van mind beltéren - akár hordozható verzióban is -, mind kültéren.

Ezek az eszközök képesek mérni a pillanatnyi fogyasztást, valamint a fogyasztókat leválasztani a villamos hálózatról. Használhatók háztartási gépek, állólámpák, szórakoztató elektronikai eszközök üzemeltetésére.

Ha nagyobb fogyasztókat szeretnénk vizsgálni, akkor a közvetlen fogyasztásmérésre alkalmas kontaktorokat és a közvetett mérésre használható “lakatfogós” mérőmodulokat használhatjuk. Az előbbi eszközzel - hasonlóan a csatlakozó aljatokhoz - nem csak a teljesítménymérést végezhetjük el, de az áramkört is lekapcsolhatjuk, míg az utóbbival a vezeték megszakítása nélkül végezhetjük a mérést és akár a teljes otthoni fogyasztást is monitorozhatjuk vele.

Hordozható dugalj Netatmo Valena Life központ dugaljjal Plexo IP55 védett dugalj
 
  CX³ with Netatmo fogyasztásmérős kontaktor EMDX³ with Netatmo “lakatfogós” mérőmodul

Útravaló

Otthonunk és eszközeink “kiismeréséhez” hasznos a villamos energia fogyasztás mérése. Ezeket nagyfogyasztónként, áramkörönként és teljes háztartásra vonatkozóan is megtehetjük. Ne tántorítson el, ha most még nem tudod, mit is kellene tenni - ezért vagyunk itt mi! :)