Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Érzékelők a lakásban

2023-11-16 09:55:00

A betörésen, ingóságaink biztonságán túl számos más veszély is megelőzhető az érzékelőkkel.
Érzékelők a lakásban

Az egyszerűbb típusok csak a helyszínen jeleznek, de van, amelyiknél lehetőség van internetes kapcsolatra is, azaz a távollévők értesítésére. A háztartásokban leggyakrabban a tűz, a különféle gázok, és a víz okozhatnak anyagi kárt, vagy veszélyeztethetnek egészséget, akár emberéletet is. A következőkben bemutatunk néhány érzékelőt és azok működési elvét, és javaslunk pár ideális helyet is a felszerelésükhöz!

Füstérzékelő

A füstérzékelő lehetővé teszi a tüzek korai, kezdődő szakaszban történő jelzését, ezzel a komolyabb károk és esetleges sérülések elkerülését. Az ún. intelligens füstérzékelők (mint a Netatmo Pro termékcsalád füstérzékelője) okosotthonunk részeként a füst észlelése esetén bekapcsolják a riasztást és azonnali értesítést küldenek okostelefonunkra.

A felszerelés helyének megválasztásakor figyelembe kell venni a védendő helyiségben a térelrendezést, az egyes hőforrásokat, a légmozgást befolyásoló tényezőket, és minden olyan szempontot, melyek befolyásolhatják a füst terjedését, ezáltal az érzékelő működésének hatékonyságát. 

Szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid (CO) veszélyes mérgező gáz, amely éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik. A fő veszélyt a gáz felismerhetetlensége, érzékelhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek teljesen „láthatatlan”. Az első jelek, amelyek szén-monoxid jelenlétére utalnak, a fejfájás és émelygés. Fontos, hogy időben észleljük a figyelmeztető jeleket, így megmenekülhetünk a bajtól. 

Ha a CO érzékelő készüléket a falra rögzítjük, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó magasságánál, de legalább 150 mm-rel legyen a mennyezet alatt. Amennyiben a mennyezetre rögzítjük, akkor az legyen min. 300 mm-re minden egyes faltól, ne legyen sarokban. A készüléket a potenciális forrástól 1-3 méterre kell elhelyezni. Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor az érzékelőt a potenciális forrással azonos térben kell felszerelni. Ideális esetben minden helyiségben kell riasztó készüléket használni, ahol tüzelőanyagos fűtőberendezés található. A legjobb, ha szakemberrel is konzultálunk, ha biztosan jó helyre szeretnénk felszerelni a készüléket/készülékeket.

Gázszivárgás-érzékelő

Gázszivárgás esetén a kiszivárgott gáz az adott helyiség levegőjével elkeveredik, és gyújtóenergia hatására (pl. villanykapcsoló vagy izzó cigarettavég) belobban, az égési láncreakció megkezdődik. A gázszivárgás jelzőt úgy helyezzük el, hogy a lehető leghamarabb jelezze a gáz jelenlétét, de a készülék napi használata során ne okozzon téves jelzéseket. Persze minden eset egyedi, ezért, ha lehet kérjük ki szakember tanácsát. A gázérzékelők általában önállóan is működnek, de lehetőségünk van a riasztórendszerünkbe is bekötni őket.

Időjárás előrejelzés, páratartalom

Az érzékelők esetében fontos megemlíteni az intelligens időjárás állomást is, amely képes akár 7 napos időjárás-előrejelzésről, a szélerősségről is adatokat és tájékoztatást küldeni. Valamint monitorozza, a beltéri és a külső hőmérsékletet és a levegő minőségét, a CO2-koncentrációt és több minden mást is.  Mint minden más okos eszköz és rendszer esetében az adatokat ebben az esetben is kényelmesen, az okostelefon képernyőjén nézhetjük meg. Ha az otthonunk már fel van szerelve más okos technológiákkal is, akkor a meteorológiai állomásunk adatai alapján automatikusan beindulhat akár a szellőztető- vagy a párásító rendszer, továbbá a levegő minőségét mérő eszközünk

Vízérzékelő

Vízérzékelővel megelőzhetővé válnak egy esetleges csőrepedésből, csőtörésből vagy más műszaki hibából eredő nagyobb károk. A vízérzékelő célja, hogy a védett térben a lehető leghamarabb jelezze a nem kívánt víz jelenlétét. Az érzékelőfejet, melyen két elektróda található, arra a területre kell helyezni, ahol várhatóan leghamarabb megjelenik a víz, ez jellemzően a védett terület padlószintje. A vízérzékelőt elsősorban fürdőszoba, konyha, pince védelmére használják. Csak olyan helyre telepítsük, ahol hétköznapi használat során nem állhat meg víz. Nem szerencsés közvetlenül a fürdőkád mellé felszerelni, hiszen a kifreccsenő víz téves jelzést idézhet elő. A vízérzékelők esetében is van lehetőség vezetékes, vagy vezeték nélküli jelzéstovábbításra. Amennyiben rendelkezünk a szükséges hálózattal, úgy távolról is irányíthatunk egy relét, így, ha az érzékelőkábel szivárgást érzékel, a relé átkapcsol, például elzárja a főelzárót vagy szivattyút indíthat. Az érzékelőkábel már néhány csepp folyadékot is érzékel, és páratartalom mérésére is alkalmazható. A működést követő szárítás után ismét azonnal használható.