Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Automata otthon

2023-09-25 09:00:00

Futurisztikusan hangzik, de megoldható otthonunk automatizációja és számos helyen elkezdőtött a kialakított rendszer távvezérlése.
Automata otthon

Okosotthonokról még nem is beszélve, a hőmérséklet szabályozását, a világítás kapcsolását, vagy egyéb elektromos eszközök vezérlését már most is sokan automatizáltan használják, de vajon ezekhez képest mekkora többletet jelenthet egy okosotthon kialakítása. Távoli jövőt idéző hókuszpókuszt jelenthet-e mindez, vagy a technológia és az eszközök már rendelkezésre állnak. Lássuk mi mindent találhatunk egy automatizált  otthonban!

Hőmérséklet és fények

Az okostermosztátok segítségével a hűtés- és fűtésvezérlés teljesen automatizálható. Nincs szükség a hőmérséklet manuális állítására hiszen az okosotthon képes a lakók szokásaihoz, preferenciához és az aktuális időjáráshoz igazított hőmérsékletet teremteni. Netatmo PRO termékcsalád része egy okos termosztát készlet (Home+Control applikációval) amely hordozható, vagy falra szerelhető verzióban is elérhető. Applikációval együtt lehetővé teszi otthonunk  hőmérsékletének teljes felügyeletét, programozását: az okos radiátorszelep termofejekkel (NAV-PRO) párosítva pedig több zóna teljeskörű kezelésére is lehetőség nyílik. A Legrand okostermosztát otthonunk páratartalmát is képes mérni. A termosztát és a hozzá tartozó, H+C applikációról elérhető ingyenes felhő szolgáltatás együtt lehetővé teszi otthonunk hőmérsékletének teljes felügyeletét, programozását. Wi-Fi hálózatra kapcsolva okostelefonról számtalan programozható funkció és időprogram beállítható, illetve a mért adat (hőmérséklet, páratartalom) lekérdezhető, megjeleníthető.  A termosztáthoz párosított „Netatmo intelligens radiátor szelepekkel” a funkcionalitás tovább szélesíthető, például a ház minden helyiségében különböző hőmérsékletet lehet beállítani.

De hasonló a helyzet otthonunk világításával is. Olyan rendszerekhez, okosvilágítás megoldásokhoz is hozzájuthatunk, amelyeket mobiltelefonunkról egyszerűen, könnyedén irányíthatunk. Ezek a rendszerek általánosságban véve egyszerűen és gyorsan telepíthetőek, lehetővé téve a világítás vezérlését a mellékelt vezeték nélküli kapcsolóval, távvezérlővel, akár egy alkalmazás, például a Home+Control applikáció segítségével, vagy a hangasszisztenseknek (pl. Siri, Alexa, Google asszisztens) köszönhetően hangutasításokkal. Általában a megvásárolt alapelemek különféle tartozékokkal, kiegészítő csomagokkal is bővíthetők, így a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen!

Nyílászárók automata módban

Az ablakokon elhelyezett okos nyitásérzékelők segítségével az okosotthon érzékeli, ha nyitva felejtettük az ablakot és figyelmeztet minket. Sőt bizonyos kialakítású ablakokra felszerelhetünk motoros ablaknyitókat is, melyek segítségével a rendszer képes önállóan nyitni, zárni az ablakokat, ezáltal számos dolgot tud majd otthonunk önállóan megoldani, mint például:

  • automatikus szellőztetés

  • hőmérséklet szabályozás a kinti levegő függvényében

  • nyitva felejtett ablak becsukása, amennyiben bekapcsoljuk a klímát

Tehát a nyilvánvaló kényelem mellett ez az okos rendszer az otthonunk védelmében, energiafelhasználás optimalizálásában is segíthet. Az automata árnyékolórendszer szintén a biztonság és energiahatékonyság támogathatja otthonunkban, hiszen, ha hirtelen közeleg egy vihar, de nyitva az ablak, és még nem vagyunk otthon, becsukhatjuk az automata redőnyt okostelefonunkkal!

Automatizált öntözőrendszer és robotfűnyíró

Ha szép virágoskertet vagy egészséges dús gyepet szeretnénk, akkor elengedhetetlen a rendszeres és megfelelő mennyiségű öntözés és a gondos „ápolás”. Egy okosotthon rendszer segítségével automatizálhatjuk öntözőrendszerünket is, így nem csak pénzt, de időt is spórolhatunk, mivel az öntözőrendszer - igazodva a közelgő időjáráshoz - akkor és csakis akkor locsol, ha szükséges.

Az előre beállított időzítés alapján a rendszer mindennap megfelelő mennyiségű vízmennyiséget biztosít. Egy csapadékmennyiség mérő eszköz segítségével pedig szabályozhatjuk a víz mennyiségét is, így, ha korábban nagy mennyiségű csapadék hullott, akkor ehhez igazodva az öntöző rendszer kevesebbet vagy egyáltalán nem öntöz. Talajnedvességmérő szenzorok telepítésével tovább „finomhangolhatjuk” rendszerünket.

Ami pedig az „ápolást” illeti: a robotfűnyírók a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően már arra a szintre jutottak, hogy akár hangvezérléssel is irányíthatjuk, és működésük teljesen automatikus. A robotfűnyíró röviden: a tökéletesen zöld pázsitok fáradhatatlan munkása. Robotfűnyíró használatával a zöld pázsit mellett a még több önfeledt szabadidőt is élvezhetjük, amit nem kell fűnyírással töltenünk.

Automata biztonság, valósidejű jelzések

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy kapkodva sikerült csak elindulnunk otthonról. Ilyenkor persze már útközben azon gondolkodunk, hogy minden eszközt kikapcsoltunk-e, és vajon élesítettük-e a lakás biztonságát szolgáló riasztórendszert? Köztudott, hogy a hagyományos biztonságtechnikai rendszereket manuálisan kell bekapcsolni, amikor elhagyjuk az ingatlant, illetve a belépést követően rövid időn belül inaktiválni kell. A manuális szerkezetekkel sajnos gyakran előfordul, hogy „véletlenül”, ok nélkül riasztanak, ez pedig külön problémát jelenthet, leginkább akkor, amikor elutazunk. Ma már a korszerű biztonságtechnikai rendszerek az okosotthon többi rendszeréhez kapcsolódnak és távolról menedzselhetőek. Így okostelefonról, tabletről és számítógépről is kezelhetőek. Jelenlétünk nem szükséges az eszközök ki-és bekapcsolásához, vagy szabályozásához. Ilyenek lehetnek például a bel-, vagy kültéri okos kamera rendszerek, különböző mozgás és jelenlétérzékelők, szirénák.

Ha szeretnénk rögtön értesülni a biztonsági szenzorok jelzéseiről, vagy gyorsan ellenőriznénk kameránk képét távollétünk során, akkor is jól jönnek az okos rendszerek. Az okos biztonsági rendszerekkel ugyanis valós idejű jelzéseket kaphatunk az ingatlanunkban történő eseményekről. Például a kültéri kamera és a jelenlétérzékelő több, mint egy egyszerű érzékelő- és jelzőrendszer. Kapcsolatban áll az okostelefonunkkal, és amikor egy ismeretlen személyt vagy járművet észlel, azonnal értesítést küld nekünk.  A mai intelligens kamerák már olyan fejlettek, hogy megkülönböztetik az embereket, állatokat, autókat és az ártalmatlan mozgásokat is, hogy a riasztás ne legyen felesleges.