Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Mennyi a földelési ellenállás megengedett mértéke?

2019-02-01 08:00:00

Mit értünk földelési ellenálláson? Hogyan lehet megmérni? Milyen vizsgálati módszereket kell alkalmazni? Mennyi lehet a földelési ellenállás megengedett mértéke? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat mai cikkünkben.

 

Miért fontos a földelés?

A nem megfelelő elektromos berendezések, felszerelések akár az ember életét is veszélyeztethetik. Az áramütések okozta balesetek megelőzésére, illetve a veszély csökkentésére hibavédelmet (érintésvédelmet) is alkalmazunk a villamoshálózat létesítésénél. Hogy megfelelően működik-e az érintésvédelem, időről – időre ellenőrizni kell, erről pedig jegyzőkönyvet is kell készíteni. A védőföldelés alkalmazása az egyik lehetőség arra, hogy a villamos árammal működő berendezések ne kerüljenek veszélyes feszültség alá, mert, ha ez megtörténik, veszélyes áramütés érheti az embert.

 

Mekkora lehet a földelési ellenállás?

A földelés jellemzője a földelési ellenállás, ami a földelő szétterjedési ellenállás és a földelvezető együttes állása. Fontos, hogy műszerekkel mutassák ki a szakemberek, hogy az adott berendezésünk földelése megfelelő, hiba esetén képes-e megvédeni az elektromos eszközt használó életét.

Az elektromos hálózatokat a kötelező érvényű szabványok figyelembe vételével alakítják ki, úgy, hogy garantálják a lakásban élők/irodai alkalmazottak személyes védelmét. Ha az érintésvédelmi lekapcsolást végző eszközök érzékelik a hibát, vagyis a hibafeszültség értéke meghalad egy bizonyos szintet (UL), akkor ezen eszközöknek le kell oldaniuk.

A földelési ellenállást három tényező befolyásolhatja:

  • a földcsatlakozás ellenállása
  • a talaj vezető képessége
  • a földelő elektróda ellenállása

 

Mely feszültségek veszélyesek az emberi szervezetre?

A vonatkozó szabvány szerint váltakozó áramú hálózatoknál az 50 V-nál nagyobb feszültségek. Egyes helyiségeknél, aszerint, hogy mennyire nagy a nedvessége ez az érték kisebb is lehet.

  • 50 Volt száraz helyiségekben – a ház szobáiban
  • 25 Volt nedves helyiségekben – például a fürdőszobákban
  • 12 Volt a földbe épített helyiségekben – pincékben

Ezen helyiségekben érdemes olyan elosztókat használni, amelyek fel vannak szerelve érintésvédelemmel is.

 

Mennyi a földelési ellenállás megengedett mértéke?

Számos módszer áll rendelkezésre, miként lehet megmérni a földelési ellenállás mértékét, ez csak attól függ, mekkora a beépített terület mértéke. Vagyis városban mérünk-e, ahol nem lehet például egy erre alkalmas eszközt ún. szondát leszúrni a földbe. Milyen mérési módszerekről van szó (felsorolás szinten)?

  • V-A mérős módszer
  • Érintésvédelmi célműszerrel végzett mérés
  • Föld-hurokellenállás mérés
  • Földelési ellenállásmérés lakatfogós módszerrel

A földelési ellenállás gyengeáramú és erősáramú módszerrel is mérhető. A mért értéket egy számított értékkel összehasonlítva dönthető el, hogy megfelelő a védelem vagy sem. Ezeket a méréseket, kiértékeléseket csak megfelelő szakvizsgával rendelkező szakember végezheti.

Reméljük, sikerült betekintést nyújtanunk a földelési ellenállás megengedett mértékének aspektusaiba. Egyéb érdekességekért, tudnivalókért tekintse meg további blogbejegyzéseinket.