Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Elosztók túlfeszültség elleni védelemmel

2019-01-29 08:00:00

Az otthonunkban használt elektromos berendezéseink, valamint a vezetékek túlfeszültség elleni védelmére a kiépítéskor, lakásfelújítások alkalmával természetesen kötelező jelleggel gondolnak a munkát végző villanyszerelők: a túlfeszültségek káros hatásaitól megóvó készülékeket építenek be.

Nagyon fontos tudni, hogy hibás elektronikai berendezés csatlakoztatása is képes túlfeszültséget okozni. Ahogy nő a lakásunk elektromos készülékeinek száma, úgy nő a csatlakoztatásukhoz szükséges dugaszoló aljzatok száma is, valamint annak veszélye, hogy hibás készüléket csatlakoztatunk a hálózatra. Ezen problémák megoldására ajánljuk mi, a Legrand csapata azokat az elosztókat, melyek túlfeszültség elleni védelemmel vannak ellátva.

 

Túlfeszültségek káros hatásai

Minden új építésű épületben, valamint lakások vagy házak elektromos vezetékeinek felújításakor, villamossági biztonságtechnikai okból kötelező jelleggel be kell építeni a túláramok és a túlfeszültség elleni védelmet. Miért fontos ez utóbbi? A túlfeszültség elleni védelem kiépítésével például megelőzhetjük a villamos és elektronikai eszközeink meghibásodását.

Napjaink háztartásainak elengedhetetlen kellékei a kisebb és nagyobb teljesítményű elektronikai berendezések (konyhai elektronikai eszközök, szórakoztató elektronikai eszközök, számítógépek, klíma, riasztó berendezések stb.). A túlfeszültségek nemcsak az elektronikai eszközeinkben okozhatnak nagy károkat, hanem telefon-, internet-, televízió szolgáltatók átjátszó központjait és épületek biztonsági berendezéseit is tönkre teheti.

Túlfeszültség keletkezik például bizonyos áramkörök ki- és bekapcsolásakor, hibás készülékek üzembe helyezésénél, villámcsapáskor, amelyek az elektronikai berendezések működését zavarhatják, és akár azok rongálódásához vezethetnek. A kár elhárításának költségén (új készülék vásárlása, esetleg elektromos vezetékek cseréje) felül, ha munkahelyi túlfeszültség okozta kárról van szó, a kiesett üzemidő, valamint a kiesett munkaidő okozta veszteség (veszteséges a kiesett idő, mert nem termelődik ezalatt haszon) és a járulékos károk (adatvesztés, szoftverben keletkezett sérülések) is növelhetik a tényleges költségeket.

 

Milyen megoldások léteznek?

Az egyik legfontosabb eszköz, amit túlfeszültség ellen használhatunk az, hogy időről időre ellenőrizzük a hálózatot, mérjünk feszültséget! Másik módja, hogy elkerüljük a túlfeszültséget, hogy nem használunk hibás eszközt, illetve mindig csak olyan körülmények között használjuk eszközeinket, ahogy azt a gyártó előírja. De biztosítottak-e a „körülmények”? Van-e kialakítva túlfeszültség elleni védelem? A túlfeszültség ellen védő berendezések nem engedik a készülékekre jutni a káros feszültségeket: vagy levezetik a túlzott feszültséget, vagy megszakítják az elektromos áramot. Többnyire nagy munkával jár a nagy volumenű túlfeszültségvédelmi eszközök beépítése, de minden esetben?

 

Elosztók túlfeszültség elleni védelemmel

Ha túlfeszültség elleni gyors védelemmel szeretnénk biztosítani egy-egy elektronikai berendezésünket az otthonunkban, akkor ajánljuk a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztókat. Ezek a berendezések megfizethetőek, magunk is elvégezhetjük a telepítésüket. De szükség van-e arra, hogy esztétikailag elrontsa az adott helyiség képét? Erre is van megoldás, mégpedig a bútorlapba süllyeszthető négyzet alakú rejtett elosztó, amely ugyanúgy túlfeszültség elleni védelemmel van ellátva.