Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Az erősáramú berendezések felülvizsgálata

2019-02-08 08:00:00

Amikor erősáramú berendezésekről beszélünk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy milyen nagy teljesítményű eszközökről van szó. A veszély egyik forrása lehet, ha vagyonvédelemre és emberéletre gondolunk. A villamos szabványok írják elő, hogyan kell ezeket létesíteni, üzembe helyezni, védeni, ellenőrizni. Ebben a cikkben az utóbbival, az erősáramú berendezések felülvizsgálatával foglalkozunk.

 

Tűz és munkavédelmi szempontok

Egy új ház, illetve üzem létesítésekor kifejezetten figyelni kell, hogy az elektromos hálózatot biztonságosan építsék ki, esetleg újítsák fel. Nem biztos, hogy a berendezések működnek rosszul, ha valami veszélyt észlelünk, esetleg kár keletkezik. A gond általában a rosszul kivitelezett hálózat kiépítésével kezdődik, gondolunk itt például arra, hogy a földelési ellenállás megengedett mértéke nem megfelelő. A cél mindenképp az emberi élet és az emberi értékek védelme.

 

Erősáramú berendezések

Előállítják, elosztják, szállítják az energiát. A transzformátor - egyike az erősáramú berendezéseknek – a váltakozó áramú villamos energiát alakítja át ugyancsak villamos energiára, de általában más feszültségűvé. A motorok, világítási berendezések az elektromos energiát egy másfajta energiává alakítják át.

A háztartásokban alkalmazott berendezések esetén is fontos a szabványok betartatása, felülvizsgálata. Miért is? Például egy szórakoztatótechnikai berendezés kivitelezésénél gondoskodtak-e arról, hogy a feszültség alatt álló részeket ne lehessen megérinteni. De megemlíthetjük a munkahelyi környezet megváltozását is, mikor bővül a munkagépállomány, szükség van olyan megoldásra, ami segít bővíteni a rendelkezésre álló energiavételezési lehetőséget. Erre tökéletesek a DLP energiaoszlopok, melyeket egyaránt ajánlunk iskolákba, laborokba, irodákba, üzlethelyiségekbe.

 

Az erősáramú berendezések felülvizsgálata

Az erősáramú berendezések felülvizsgálatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) írja elő. Ezen felülvizsgálat megszegését, be nem tartását a magyar törvények büntetik. A rendelettel (35/1996. (XII.29.) BM) azt kívánják elérni, hogy csökkenjen a villamossági berendezések okozta balesetek, tűzveszélyes helyzetek és robbanásveszélyes helyzetek száma. Ezen kívül kiemelt cél, hogy ezen villamossági berendezéseket hosszú időn keresztül lehessen biztonságosan használni, ne keletkezzen működési hiba.

A több célú követelményrendszer kiépítése azt jelenti, hogy nem csak egy egyszerű munkavédelmi előírás betartása és megvalósítása a célja az OTSZ-nek, hanem hogy ezzel az emberi életet is védjék. A felülvizsgálati eredményeket jegyzőkönyvbe kell foglalni, amit csak erre engedéllyel rendelkező villanyszerelők állítanak ki, illetve magát a vizsgálatot is ők végzik. Ezt a jegyzőkönyvet a tűzoltóság egy-egy tűzvédelmi ellenőrzés során kérheti számon.

 

Milyen szempontokat vesznek figyelembe?

  • A kiépítés, illetve a berendezés létesítése idején figyelembe vették-e a szabványokat, előírásokat?
  • Az adott helyiségben ugyanolyan tevékenységet folytatnak-e, amelyet korábban, illetve, ha változott a tevékenység, változott-e az erősáramú berendezés, átépítették-e a szükségesnek megfelelően (pl.: korábban olyan technológiával dolgoztak, ami nem tűzveszélyes, de változott a technológia, tűzveszély áll fenn)?
  • Nem jelent-e veszélyt a használt villamos berendezés az amortizáció következtében?