Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Asztalba süllyeszthető elektromos csatlakozók, Pop-Up dobozok

2018-09-10 08:00:00

Lehetőségünk van lakásunkban, vállalatunk irodáiban vagy akár az üzemi területeken felszerelni a szinte bárhova elrejthető bútorlapba süllyeszthető elektromos csatlakozókat. Ezek a konnektorok mindig kéznél lesznek, ha gyorsan áramforrásra lenne szükségünk, akár a telefonunkat töltjük, akár a kávéfőzőnket szeretnénk beüzemelni, akár irodai meetingek laptopjait csatlakoztatnánk pillanatok alatt.

A hálózati aljzatok megtervezése kiemelt fontosságú feladat, mely során figyelembe kell venni az épület belső adottságait, a kialakított helyiségek funkcióit, a leendő bútorokat, valamint, hogy számszerűen mennyi készüléket kívánunk működtetni (hozzávetőlegesen), amiből majd következtetni lehet a fogyasztás mértékére.

 

Áramerősség kiszámítása az elektromos csatlakoztatókhoz

A fogyasztói teljesítmény az a fizikai mérőszám, amely meghatározza az egységnyi idő alatt végzett munkát/energiaátvitelt. A különböző fogyasztók „feltüntetett” teljesítménye tág határok között mozog. Érdemes a legnagyobb fogyasztókkal kalkulálni kisebb ráhagyással, így elkerülhető a túlterhelés, ami a kismegszakítók lekapcsolásához vezetnek. A fogyasztó teljesítmény igénye változhat napszakról-napszakra, illetve évről-évre, vagyis a hálózat megtervezésénél figyelembe kell venni a hosszabb távú használati tendenciákat (vagyis egyre több áramot használunk az újabb és újabb gépek beüzemelésével). Teljesítmény jele: P, mértékegysége: W (watt).

Amikor egy elektromos berendezés kapcsai között mérhető feszültség kifejezést használjuk, arról a mutatóról beszélünk, amely megmutatja, mekkora a töltéskülönbség a kapcsok között. A töltéshordozók kiegyenlítődésre törekszenek, de a köztük lévő közeg nem engedi, ezt feszültség nevezzük. Az lakossági fogyasztók esetében, ez 230V effektív értékű szinuszosan váltakozófeszültség. A feszültség jele: U, mértékegysége a V (volt).

 

Áramerősségnek hívjuk azt a mértékegységet, amely megmutatja, hogy az elektronok mekkora mennyiségben mennek át a vezetéken. Jele: I, mértékegysége: A (amper) (Az áramerősség 1 A, ha a vizsgált vezeték keresztmetszetén 1 másodperc alatt 6,24*1018 elektron halad át). Az áramerősséget kiszámolhatjuk a teljesítményből és a feszültségből az alábbi módon:

áramerősség=fogyasztó teljesítménye/a rá kapcsolt feszültség, vagyis I=P/U

 

Falba süllyeszthető csatlakozó beszerelése

Egy hagyományos konnektornál is rendkívül fontos, hogy áramtalanítsunk, mielőtt beszereljük a készüléket, amennyiben házilag kívánjuk beszerelni. Érdemesebb azonban egy ehhez értő villanyszerelőt megbízni, ebben az esetben nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megvesszük a számunkra legjobbnak ítélt süllyeszthető elektromos csatlakozót! Az sem fog ártani, ha a beszerelés előtt tanácskozunk egy szakemberrel (a villanyszerelővel, akit felkértünk a munkára, vagy akár a Legrand Magyarország csapatából egy szakemberrel). Ha úgy érezzük, megfelelően jártasak vagyunk a villanyszerelésben, akkor is nagyon körültekintően járjunk el!

Amennyiben magunk végezzük a beszerelést, és ha az áramtalanítással készen vagyunk, a fázis ceruzánkkal ellenőrizzük, az áramtalanítás sikerességét, amivel megbizonyosodunk a feszültség mentességről! Tegyük fel, hogy minden rendben, áramtalanítva van, ellenőriztük. Nincs más dolgunk, csak letisztítani a konnektor dobozát a portól, vakolattól, majd azonosítsuk a vezetékeket. Kössük be a vezetékeket, majd illesszük a helyére a konnektor dobozát, és megfelelően rögzítsük.

 

Stílus, kifinomultság, rejtély

Amennyiben a praktikum mellett fontos, hogy az aljzat letisztult eleganciát és egyedi stílust vigyen a helyiségbe a hétköznapi használat során, akkor érdemes körülnézni bútorba süllyesztethető szerelvényeink között és kiválasztani, mely eszköznek vennénk a legnagyobb hasznát, akár a háztartásunkban, akár az irodánkban, akár az üzemi egységünkben.

A kiválasztás során, de mindenképpen a vásárlás előtt érdemes tanácsot kérni a bútor típusával, vagy egy róla készült fotóval egy szakembertől, vagy a Legrand Magyarország csapatától, mivel a bútorlap anyaga és vastagsága meghatározó lehet, illetve a hálózathoz való csatlakoztatás is sarkalatos pontja a kiválasztásnak.

Új bútor készítésénél, már a gyártás előtt egyeztessen az asztalossal, így megkönnyítheti a csatlakozók elhelyezését a bútorban.

A saját igényekre szabott csatlakoztatási lehetőségek megkönnyítik a hétköznapjait. A rejtett megoldásoknak köszönhetően helyet sem veszít az adott felületből, és a csatlakozók végre a környezet esztétikus részévé válhatnak.