Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Áramerősség kiszámítása teljesítményből és feszültségből

2018-09-07 00:00:00

Mi az az áramerősség?

Az elektromos áramerősség definíciója a következő: Az áramerősség megmutatja, hogy egységnyi idő alatt mennyi töltés halad át a vezető keresztmetszetén. Az áramerősséget I-vel jelöljük, mértékegysége pedig A, vagyis Amper. Nevét a híres francia fizikusról kapta, aki a 18-19. század fordulóján tevékenykedett. Számos felfedezés köthető nevéhez, mint az elektromágnesesség vagy az elektromos távíró.

Hazánkban a háztartási hálózatok 230V-os 50Hz-es szinuszos váltakozó feszültségen üzemelnek, ez a frekvencia nagyon veszélyes az emberi szervezetre. A villamos hatások közül a testen átfolyó áram és annak időtartama határozza meg az élettani hatások súlyosságát. Már 50 milliamper 1 másodpercen keresztül is életveszélyes sérüléseket képes okozni és fennáll a szívkamra fibrillációjának veszélye is.
 

Mi az az elektromos teljesítmény?

A teljesítmény röviden megfogalmazva az egységnyi idő alatt végzett munka. Jele P, mértékegysége pedig watt, James Watt emlékére, aki a gőzgépet találta fel a 18- 19. század fordulóján. Teljesítmény tekintetében megkülönböztetünk átlagteljesítményt és pillanatnyi teljesítményt. Képlettel a legegyszerűbben a P=U*I fejezhető ki, ahol az U a feszültség jele. Ha összeszorozzuk a feszültséget az itthon használatos áramerősséggel, akkor egy kis kerekítéssel megkapjuk az izzók dobozán feltüntetett teljesítményeket. Azt is fontos figyelni izzók vásárlásakor, hogy fel legyen rajtuk tüntetve, hogy 230V, vagyis otthoni feszültéségre lettek tervezve.


Mi is az a feszültség?

A feszültség megmutatja, hogy két pont között mennyi munkát végez a mező egységnyi töltésen, úgy, hogy az a töltés egyik pontból a másikba elér. A feszültség jele az U, mértékegysége a volt, amit Alessandro Volta után kapott, aki egy olasz fizikus volt a 18-19.század fordulóján. Az ő nevéhez fűződik a Volta-elem feltalálása, amit ma galvánelemként ismerünk. Megkülönböztetünk egyen- és váltófeszültséget. Ezek sok mindenben eltérnek egymástól, de ezt majd egy legközelebbi cikkünkben fejtjük ki. Mint már említettük, Magyarországon a világ országainak többségéhez hasonlóan a szokványos háztartási feszültség a 230V. Ezzel szemben Amerikában például 110V-ot használnak szabványként.


Hogyan számoljuk ki ezeket egymásból?

Az Ohm törvénynek köszönhetően, bármelyik adatot ki tudjuk számolni, amennyiben ismerjük a másik két értéket. Ez azt jelenti, hogy U= I*R, I= U/R, valamint R= U/I. Az Ohm törvény Georg Simon Ohm nevéhez fűződik, aki a 18. században felismerte, hogy egy fogyasztón átfolyó áram erőssége és a rá eső feszültség között szoros összefüggés van. Tehát R= U/I, állandó. Ebből bármikor kiszámolhatjuk az áramerősséget.