Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

2019-02-12 08:00:00

Talán mindenkinek van arról elképzelése, hogy milyen, mikor az udvaron hazafelé botladozunk a sötétben, és tapogatózunk a falon a villanykapcsoló után. Mi azonban tudunk egy megoldást, amely megkönnyítheti a kültéri területek világításának fel-, illetve lekapcsolását. A vezetékes és vezeték nélküli kültéri mozgásérzékelők egyaránt megkönnyítik az életünket, mikor napszállta után a kertünkben keresünk valamit és fényre volna szükségünk hozzá.

 

A mozgásérzékelők

A mozgásérzékelőket nemcsak a távfelügyeletek, riasztó berendezések hasznosítják igen kitűnő eredménnyel, hanem a világítástechnika is. Leggyakrabban az infravörös tartományt használják a mozgásérzékelők, amivel lehetőségük van egy adott területen belüli mozgásokat regisztrálni és ezáltal működésbe hozni a vezérelt eszközt – esetünkben a világítást. Most a mozgásérzékelőt kapcsoljuk össze a világítással, és vizsgáljuk meg, hogyan használhatjuk a szabadban.

 

A vezeték nélküli és vezetékes kültéri mozgásérzékelők

Mozgásérzékelők közül van lehetőségünk választani vezetékest és vezeték nélkülit is. Vezeték nélküli megoldások esetében általában valamilyen akkumulátor, elem vagy napelem biztosítja a működéshez szükséges energiát, míg vezetékes társaiknál értelemszerűen azt a hálózatból veszik. Felszerelhetjük a falra, süllyesztve egy dobozba, vagy a mennyezetre (pl.: fedett teraszra). Igazából maga a felszerelési hely adja majd meg, hogy melyik a praktikusabb megoldás számunkra.

A működési elve igen egyszerű. A mozgásérzékelőt helyezzük fel a kültér egy olyan pontjára, ahonnan a legjobban „belátja” az adott területet. Az érzékelő azonnal jelzi, ha valaki belép a hatósugárba. Ez a kínálatunkban található mozgásérzékelőknél 8 méter átmérőt jelent. Így biztosak lehetünk benne, hogy amikor közelítünk a házhoz, tényleg beméri a mozgásunkat, és felkapcsolja a világítást, amit kis idő elteltével le is kapcsol.

Hogy mennyi idő teljen el a fel és lekapcsolás között, természetesen magunk állíthatjuk be, 10 mp – 10 perc intervallum között, így elkerülhetőek a korai lekapcsolások. Rossz időjárási körülmények esetén – és itt elsősorban a nedves környezetre gondolunk – is kitűnően működik az érzékelő. Mindenképpen szakemberrel konzultáljunk, mielőtt leemelnénk a polcról egy mozgásérzékelőt, hiszen nem biztos, hogy megfelelő az adott kültérre, ezáltal nem garantált a nedvességtűrő képessége sem!

Kínálatunkban elérhető az álmennyezetbe szerelhető 360⁰-os mozgásérzékelő, a szintén 360⁰-os falra és mennyezetre szerelhető mozgásérzékelő, mely IP 55-ös védettségének köszönhetően tökéletesen alkalmazható kültéri környezetben, illetve a közvetlenül falra szerelhető, 140⁰-os érzékelési szöggel rendelkező mozgásérzékelő. A nagyobb érzékelési területű mozgásérzékelőket érdemes kisebb helyiségekben vagy folyosókon használni, míg a 140⁰-os változat tökéletes bejáratok, ajtók esetében. Mindegyik termék esetén a mozgásérzékelő terhelhetősége 1000 W, alkalmazhatjuk őket természetes fény nélküli helyiségekben is. Fontos, hogy egy helyiségen belül is használhatunk több mozgásérzékelőt is, ha erre van igény, mert nem zavarják egymást.

Amennyiben felmerült Önökben bármilyen kérdés a cikkel kapcsolatban, kérjük keressék fel a szakkereskedések egyikét, ahol meg is tekinthetik a termékeket.