Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Várjuk a nyarat! Okosotthon nyáron

2023-07-17 10:30:00

Beköszöntött a nyár és vele a forróság.
Várjuk a nyarat! Okosotthon nyáron

De ilyenkor jellemző a szélsőséges időjárás is, a nyári viharok, a szeles, csapadékos idő, amely okozhat némi kellemetlenséget, vagy komolyabb károkat, otthonunkban. Persze a nyár a grillezések, kerti partyk időszaka is, így nem árt gondoskodunk a megfelelő hangulatról, kertünk igényes elrendezéséről, ápolásáról is. De mit is kezdjünk otthonunkkal, kertünkkel a nyári időszakban? Mit tehetünk otthonunkért, amíg nyaralunk? Talán meglepően hangzik, de okosotthon megoldásokkal szinte varázsütésre megszervezhetjük otthonunk kényelmét.

Ám az okosotthonok egyik fő erénye, hogy nem csak tulajdonosa kényelmét szolgálja, hanem a külső környezet változásaira is képes reagálni. Cikkünkben adunk néhány tippet, hogy egy okos funkciókkal felszerelt otthonnal hogyan védekezhetünk a vihar, a forróság ellen, vagy miként tudhatjuk házunkat, lakásunkat biztonságban, míg elutazunk. Mindezt az energiahatékonyság jegyében!

Nyáron is hűvös szobák

A nyári kánikulában jólesik a hűvös lakásban megpihenni, viszont nem szabad túlhűteni a benti levegőt, mert annak könnyen megfázás lehet a következménye! Nem véletlenül szabályozhatóak a klímaberendezések: a belső hőmérséklet beállításakor – több szempont miatt – figyelembe kell venni a külső hőmérsékletet is. Általánosságban a külső hőmérsékletnél 7-8 fokkal alacsonyabb az ajánlott. Ez a nyári kánikulában kb. 24-26 fokos belső hőmérsékletet jelent. Bár az valóban szubjektív, hogy ki miben érzi jól magát, de a túl nagy hőmérséklet különbség negatívan hathat a helyiségben tartózkodók egészségi állapotára. Sőt megnöveli a klímaberendezés energiafogyasztását is.

Okosotthonunk képes a kinti hőmérséklethez igazítva lehűteni a lakást úgy, hogy mindig kellemesen hűvös lakásba érkezzünk haza. A kisebb hűtőteljesítmény vagy rövidebb működési időtartam miatt pedig gazdaságosabban működtethetjük klímaberendezésünket.

Szintén energiát takaríthatunk meg, ha a nap forró sugarait nem engedjük be a lakásba. Motoros árnyékolóinkat képes egy okosotthon rendszer automatikusan beállítani a fényerősség és hőmérséklet szenzorok segítségével, amely az ablakokon betűző nap sugarainak útját állja, így kevésbé melegszik fel a helyiség, kevesebbet kell a klímaberendezéseket működtetni.

Védelem az erős szélviharok, extrém időjárás ellen

A hirtelen kialakuló heves, nyári zivatarok és viharok sokak otthonában okozhatnak jelentős károkat a nyári hónapokban. Az erős szél könnyen kárt okozhat az ablakon kívülre szerelt, félig leengedett redőnyökben, azonban okosotthonunk képes érzékelni a közelgő viharokat és azonnal biztonságos állásba helyezi a redőnyöket, zsalúziákat.

Sajnos gyakran előfordul, hogy nyitva felejtjük az ablakokat és ez esőzés idején kisebb-nagyobb beázáshoz vezethet. Itt is segítenek az okosmegoldások! Az ablakokon elhelyezett nyitásérzékelők segítségével az okosotthon érzékeli, ha nyitva felejtettük az ablakot és figyelmeztet minket, a lehetséges veszélyre. Sőt bizonyos kialakítású ablakokra felszerelhetünk motoros ablaknyitókat is, melyek segítségével a rendszer képes önállóan nyitni, zárni az ablakokat, ezáltal számos dolgot tud majd otthonunk önállóan megoldani, mint például:

  • automatikus szellőztetés

  • hőmérséklet szabályozás a kinti levegő függvényében

  • nyitva felejtett ablak becsukása, amennyiben bekapcsoljuk a klímát

Tehát a nyilvánvaló kényelem mellett az intelligens árnyékolórendszer az otthonunk védelmében is segíthet. Hiszen, ha hirtelen közeleg a nyári vihar, de nyitva az ablak, és még nem vagyunk otthon, becsukhatjuk az automata rolót okostelefonunkkal!

Automatizált öntözőrendszer a tökéletes gyepért

Ha szép virágoskertet vagy egészséges dús gyepet szeretnénk a nyári melegben elengedhetetlen a rendszeres és megfelelő mennyiségű öntözés. Egy okosotthon rendszer segítségével automatizálhatjuk öntözőrendszerünket is, így nem csak pénzt, de időt is spórolhatunk, mivel az öntözőrendszer - igazodva a közelgő időjáráshoz - akkor és csakis akkor locsol, ha szükséges.

Az előre beállított időzítés alapján a rendszer mindennap megfelelő mennyiségű vízmennyiséget biztosít. Egy csapadékmennyiség mérő eszköz segítségével pedig szabályozhatjuk a víz mennyiségét is, így, ha korábban nagy mennyiségű csapadék hullott, akkor ehhez igazodva az öntöző rendszer kevesebbet vagy egyáltalán nem öntöz. Talajnedvességmérő szenzorok telepítésével is tovább finomhangolhatjuk rendszerünket.

Biztonság

Nyaralni készülünk, de aggódunk lakásunk biztonságáért? Szimuláljuk az otthoni jelenlétet! Az okos funkciók és eszközök segítségével naponta néhányszor változtassuk meg árnyékolóink helyzetét vagy állítsunk be automatikus ütemezést. Így azt a látszatot keltjük, hogy otthon vagyunk, kevésbé van esély a betörésre, károkozásra. Ezt persze még egy külső kamera rendszerrel is megerősíthetjük!

 

7 napos okosotthon kihívás

Legyél 7 nap alatt az otthonod "okosotthon szakértője"!