Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Otthonunk őre - a kaputelefon

2023-10-09 00:00:00

Legyen az társasházi nyomógomb-rengeteg vagy egy magánház csengője, az első dolog, amivel a látogatónk interakcióba kerül, az a kaputelefon.
Otthonunk őre - a kaputelefon

Az első, egy lakásos kaputelefonok Bell szabadalma után gyorsan elterjedtek, míg az első modern, telefon elvű, több lakásos kaputelefon az 1900-as évek elején jelent meg az Egyesült Államokban. Magyarországon és Európában a két világháború között jelentek meg az első eszközök, míg a társasházi kaputelefon megoldások - a megfelelő méretű elektronikai komponensek piacra kerülésével - a szalag társasházak megjelenéséhez fűződik.

 A Legrand termékportfoliójában itthon a kétezres évek elején jelentek meg az első kaputelefon megoldások, amelyek azóta is töretlen sikernek örvendenek. Természetesen a kor igényeinek megfelelően már távoli eléréssel vagy akár wifi kapcsolódással is elérhetőek a cég kínálatában.

Hogyan működik a kaputelefon?

A kaputelefon lehetővé teszi a háztulajdonosok számára, hogy kommunikáljanak a bejárati ajtónál lévő látogatókkal anélkül, hogy fizikailag ki kellene nyitniuk. A kaputelefon rendszerek általában két fő részből állnak: egy kamerával és mikrofonnal ellátott kültéri egységből, valamint egy hangszóróval és kijelzővel ellátott beltéri egységből. Amikor egy látogató megnyomja a kültéri egységen lévő csengőgombot, a lakástulajdonos a beltéri egységen keresztül kap értesítést. Ezután a kijelzőn és a mikrofonon keresztül láthatja a látogatót, és beszélhet vele.

A kaputelefontelefonok több szempontból is különböznek a hagyományos csengőktől. Először is, video-monitorozási lehetőséget kínálnak, így a háztulajdonosok láthatják, hogy ki áll az ajtó előtt, mielőtt eldöntenék, hogy kinyitják-e a kaput. Ez a hozzáadott biztonsági funkció segíthet elriasztani a potenciális behatolókat, és nyugalmat biztosít a lakástulajdonosok számára. Másodszor, a kaputelefonok gyakran rendelkeznek távoli hozzáférési képességekkel, lehetővé téve a lakástulajdonosok számára, hogy akkor is kommunikáljanak a látogatókkal, amikor nincsenek otthon. Ez különösen hasznos lehet azon lakástulajdonosok számára, akik gyakran utaznak, vagy akik távollétükben is figyelni szeretnék a bejárati ajtót.

Kaputelefonok – avagy a hagyományos csengők kora lejárt

Míg a társasházak évtizedek óta kaputelefonnal vannak felszerelve, addig a magánházaknál a legtöbb esetben még ma is a hagyományos csengővel találkozunk.

 A hagyományos csengők egyik fő hátránya a biztonsági funkciók hiánya: nem tudhatjuk, hogy ki van a kapuban, amíg fizikailag ki nem nyitjuk az ajtót. 

“Egy kép többet mond ezer szónál!” - ez a kaputelefonok esetében is igaz, videós kaputelefonjainkkal bármikor ki lehet tekinteni - akár távolról is és ha szükséges ki is szólhatunk vele a kapuban állóknak.
Ráadásul nem csak hangjelzésre, hanem fényjelzésre is rávehetők a modern kaputelefonok, így akár home office-ból dolgozva sem zavarja meg a megbeszélésünket a csengő hangja, de értesülünk a csengetésről. Ez a funkció olyan otthonban is jól jön, ahol halláskárosodottként szeretnénk teljes életet élni.

Kaputelefon az okosotthonban

Az okos kaputelefon integrálhatók más okosotthon eszközökkel, például okos zárakkal és biztonsági kamerákkal, lehetővé téve a lakástulajdonosok számára, hogy bárhonnan irányítsák az otthonukhoz való hozzáférést és figyeljék a bejárati ajtót vagy a kaput. Ez az integráció növelheti az okosotthon általános funkcionalitását és otthonunk biztonságát.

Egyes kaputelefonok további biztonsági funkciókat is kínálnak, például mozgásérzékelést. A mozgásérzékelés lehetővé teszi, hogy a kaputelefon figyelmeztesse a háztulajdonosokat, ha valaki közeledik a bejárati ajtóhoz, még akkor is, ha nem nyomja meg a csengőgombot. Ezt a funkciót a Netatmo videós kapucsengővel valósíthatunk meg.

Kaputelefon megoldások

Vezetékes és vezeték nélküli kaputelefon megoldások közül is válogathatunk. A saját igényeinknek megfelelően érdemes átgondolni, hogy milyen megoldás illeszkedik jobban otthonunkba.

A vezetékes kaputelefon megoldások előnyei:

·   Jobb hangminőség: A vezetékes kaputelefonok általában jobb hangminőséget biztosítanak a vezeték nélküli rendszerekhez képest, mivel nincs jelveszteség az átvitel során.

·   Biztonság: A vezetékes kaputelefonok biztonságosabbak, mivel nehezebb ezeket feltörni, a vezeték nélküli rendszerek sérülékenyebbek lehetnek.

A vezetékes megoldások hátrányai:

·   Korlátozott mobilitás: A vezetékes rendszerek fizikai kapcsolatot igényelnek az eszközök között, így előre gondolni kell a vezetékek elhelyezésére.

·   A telepítés összetettsége és költsége: A vezetékes rendszerek telepítése a vezeték nélküli rendszerekhez képest összetettebb és időigényesebb lehet, mivel kábelezést és a kapcsolatok beállítását igényli, magasabb kezdeti költséggel járnak.

A vezeték nélküli megoldások előnyei:

·   Mobilitás és egyszerű telepítés: A vezeték nélküli kaputelefonok nagyobb mobilitást biztosítanak, mivel nem igényelnek fizikai kapcsolatot az eszközök között, így a felhasználók egy bizonyos hatótávolságon belül szabadon mozoghatnak, valamint az eszközöket is szabadon helyezhetjük el.

·   Rugalmasság: A vezeték nélküli kaputelefonok könnyen bővíthetők vagy átkonfigurálhatók további kábelezés nélkül, így rugalmasabbá és skálázhatóbbá válnak.

·   Alacsonyabb költségek: A vezeték nélküli kaputelefonok általában alacsonyabb kezdeti költséggel járnak a vezetékes rendszerekhez képest, mivel nincs szükség kábelekre vagy telepítőanyagokra.

A vezeték nélküli kaputelefon-megoldások hátrányai:

·   Interferencia és jelveszteség: A vezeték nélküli kaputelefonok érzékenyek lehetnek más elektronikus eszközök interferenciájára vagy egyes tereptárgyak, például falak jelvesztést vagy jelromlást eredményezhetnek.

·   Korlátozott hatótávolság: A vezeték nélküli kaputelefonok általában korlátozott hatótávolsággal rendelkeznek a vezetékes rendszerekhez képest, ami megnehezítheti a kommunikációt nagyobb vagy többszintes épületekben.

·   Biztonsági kockázatok: A vezeték nélküli kaputelefonok jele kompromittálható, különösen abban az esetben, ha a felhasználó nem figyel az alapvető biztonsági szabályokra - például könnyen megfejthető jelszót alkalmaz a Wifi hálózatán.

·   Az akkumulátor élettartama és töltés: A vezeték nélküli kaputelefonok esetében legtöbbször az akkumulátorokat tölteni vagy a telepeket cserélni kell évente.

Kaputelefon megoldások a Legrand kínálatában

A Legrand kaputelefon szettek egylakásos és többlakásos kaputelefon rendszerek megoldására is alkalmasak. Igényeinknek megfelelően ki tudjuk választani a számunkra szükséges alap szettet és válogathatunk hozzá olyan kiegészítőket is, amelyek kompletté teszik igényeink megvalósítását. Mivel az egyes szettek számos kiegészítővel bővíthetőek, így testre szabhatóak, és akár egy többszintes ikerház kaputelefon rendszerének kialakítása is lehetővé válik.

Legrand Basic szettek

A 3-vezetékes audió és 4-vezetékes Basic videó kaputelefonok egylakásos megoldások kivitelezésére lettek kialakítva. A „Basic szett” kiegészíthető további egy videó agy audió kaputáblával (és kaputábla rögzítővel 30°os rögzítéshez), biztonsági kamerával és tovább bővíthető akár 4 beltéri egységgel is.

Legrand EASY szettek

A 2-vezetékes EASY szettek kifejezetten az egyszerű szerelést és kábelezést szem előtt tartva kerültek kialakításra.

A kiszerelés egy család számára nyújt beléptetési és kommunikációs lehetőséget, de kiegészítő elemekkel akár 2 lakásos, több kaputáblát és beltéri egységet is kezelő kiépítést is létrehozhatunk.

A beltéri egységek érintőképernyős és nyomógombos kivitelben is elérhetőek. Mivel a beltéri egységek egymással kompatibilisek, lehetőségünk van arra, hogy különböző típusú kiegészítő egységeket szerezzünk be hozzá.

A beltéri egység kaputábla és kamerakép megjelenítést, kapu- és ajtónyitást (akár két elektromos zárhoz), lámpa kapcsolást is lehetővé tesz számunkra. A beltéri egység intercomként is tud működni, lehetővé teszi az egy lakáson belüli beltéri egységek közötti audió kommunikációt. Az érintőképernyős megoldás esetén eseménynaplót és üzeneteket is tudunk rögzíteni

Btcino Professzionális szettek

A professzionális szettek 2-vezetékes, SCS buszos technológiát alkalmaznak. A kommunikációhoz és tápellátáshoz 2 eres, csavart érpáras kábelezést igényelnek, melyekből célszerű 0,5 mm2 ér keresztmetszetű kábelt, vagy annál nagyobbat választani. Rugalmasan bővíthető, kompatibilis a Btcino rendszerben is kapható egyéb elemeivel.

A professzionális szettek “zászlóshajója” a CLASSE 300EOS

·   Közvetlenül elérhetőek benne az Amazon Alexa szolgáltatásai

·   MyHOME központi egységként és lokális okosotthon kijelzőként is funkcionál

·   Távolról is vezérelhető kaputelefon funkciók (hívások fogadása, zárnyitás, kaputábla kamerájának aktiválása, eseménynapló megjelenítése, rendszerhez csatlakoztatott végrehajtó elemek aktiválása) a HOME + SECURITY alkalmazás révén

·   „Netatmo Security” érzékelők jelzéseinek, riasztásainak, a kamerák képének követése szintén az alkalmazás segítségével lehetséges

Legrand Netatmo okos kamerás kaputelefonok

A Legrand Netatmo PRO termékválasztékban is találunk okos kaputelefont.

A kommunikáció Wi-Fi alapon történik az egységek között. A csengetés mind okostelefonunkon, mind a lakáson belüli elhelyezett dallamcsengőn megszólal, okostelefonon keresztül akár válaszolni is tudunk, akár távol az otthonunktól is.

Aktuális kaputelefon akciónkat itt találod.

Hogyan telepítsünk kaputelefont?

A kaputelefon rendszerek telepítési folyamata az adott rendszertől és az otthon elrendezésétől függően változhat. Telepítés során a kültéri egységet a belépési pontok - bejárati kapu, hátsó kapu, autó behajtó -  közelében szerelik fel, míg a beltéri egység az otthon központi helyén, általában a nappalihoz közel kerül beszerelésre. Több szintes házak esetén érdemes szintenként elhelyezni egy készüléket, ráadásul egyes rendszerekben ezeket az egységeket interkomként is használhatjuk.  A vezetékes rendszerek kialakítása során a kábelezést bízzuk szakemberre.

A telepítést követően a kaputelefonok minimális karbantartást igényelnek. Érdemes figyelni arra a kültéri egység elhelyezése során és utólag is, hogy a kamera látószögében ne legyen olyan tereptárgy, amely csökkenti a beláthatóságot: Kúszó növények, bokrok hamar képesek kitakarni a kép egy részét, mozgás érzékelős kaputelefonoknál pedig téves riasztást adhatnak. Fontos továbbá, hogy az internetre kapcsolódó rendszereken rendszeresen ellenőrizze a szoftverfrissítéseket, és szükség szerint telepítse azokat, hogy a rendszer a legújabb firmware-t futtassa. Ha bármilyen probléma vagy meghibásodás merül fel, ajánlott a felhasználói kézikönyvhöz, vagy az ügyfélszolgáltunkhoz fordulni hibaelhárítási segítségért.