Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Mit mérhetünk a medence körül?

2022-09-28 00:00:00

Mit mérhetünk a medence körül?

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy van egy kellemesen hűs vizű medence a kertjében, annak a nyári nagy melegekben igazán nem lehet oka panaszra. Persze azt elérni, hogy legyen egy medencénk megtöltve kellemes hőmérsékletű, kristálytiszta, csillogó vízzel, az nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolná az ember. Ahhoz, hogy a medencénket folyamatosan és hosszan tudjuk használni, és ez még a kisebb medencék esetében is így van, rendszeres odafigyelésre és karbantartásra van szükség.

Kezdjük az alapoknál

A medence tisztítás nagyvonalakban abból áll, hogy szkimmer vagy leszedőháló segítségével letisztítjuk a víz felszínén lévő szennyeződéseket, a medence alján lévő szennyeződéseket kézi vagy robotporszívó segítségével távolítjuk el, a vízforgató berendezésekben elhelyezett szűrő pedig a vízben lévő szennyeződéseket tisztítja meg. Mindezek mellett pedig folyamatosan és megfelelő mennyiségben adagoljuk a szükséges vegyszereket.

Mire kellenek a vegyszerek?

  • A víz fertőtlenítésére (klórral vagy aktív oxigénnel). Az ideális szabad-klór tartalom 0,6-1,0 mg/l.
  • A pH érték beállítására (az ideális pH érték 7,2 – 7,6).
  • Az alga elpusztítására.
  • Pelyhesítésre.

A kémiai összetevőkre azonban nem csak szükség van, de azoknak folyamatosan egyensúlyban is kell lenniük, hogy valóban ragyogó és kristálytiszta legyen a víz a medencénkben.

 

Mindezek mellett még meg kell említenünk a vízkeménységet is, hiszen a túl kemény víz esetén fennáll a vízkövesedés lehetősége, ami a medence falán válik érezhetővé, de károsítja a medence csővezetékét, a homokszűrőt, vagy akár a teljes gépészeti berendezést.

 

Ezen a ponton el is érkeztünk a címben szereplő kérdéshez, hiszen a vegyszerek mennyiségét akkor tudjuk pontosan megállapítani, ha meg tudjuk mérni az aktuális értéket. 

pH-szabályozó és adagolópumpa

Ennek az eszköznek a feladata az ideális pH-érték fenntartása a medencében. A működtetéséhez a mérésért felelős szondát, valamint a befecskendező szelepet be kell szerelni a rendszerbe, majd ezt követően már csak a szükséges vegyszereket kell biztosítanunk a keringető szivattyú számára.

Vegyszeradagoló rendszer

Beköthetünk a gépészetbe, sőt az okosotthon rendszerbe egyaránt olyan vegyszeradagolót, ami jelzi számunkra, ha valamelyik vegyi anyag kifogyott és tölteni szükséges, illetve távolról is nyomon követhetjük általa a medence vizének minőségét jelző értékeket.

 

A komplex rendszerek előnye, hogy a vízszint monitorozásának köszönhetően lehetőség nyílik a víz automatikus töltésére és cseréjére, amivel biztosítva van a friss víz és a rendszer biztonsága is, hiszen a túl alacsony víz melletti használat meghibásodáshoz, rosszabb esetben akár komolyabb károkhoz is vezethet.

Vízhőmérséklet

Kifejezetten privát kis medencékhez is gyártanak hőszivattyúkat, amelyekkel a medencék vizének hűtés/fűtését tudjuk megoldani a legkorszerűbb technológiával. A használatuk rendkívül egyszerű, csak beállítjuk a kívánt hőmérsékletet és a hőszivattyú automatikusan melegít vagy hűt, a kívánt hőmérséklet megtartásához. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nem minden típus téliesített.

 

A medence vízhőmérsékletének szabályozásakor lehetőség van az otthonunk fűtésére használt szolár panelek által megtermelt hőt is felhasználni egy speciális folyadék-folyadék hőcserélő eszköz segítségével.

Energiatakarékosság

Egy jól automatizált medence rendszer esetében érzékelők közvetítik az adatokat és ezek alapján történnek az adott beavatkozások. Az egyes eszközöket, berendezéseket, mint a világítás, a vízkeringetés vagy a légtechnika okos kapcsolók vezérlik, és kizárólag akkor, amikor arra valóban szükség van, ami energiamegtakarítás szempontjából a legkedvezőbb megoldást jelenti. Például esőben nem melegíti a vizet, ha nem tudjuk lecsukni a medence tetejét, de szükség esetén, ha arra mód van lezárul a medence teteje, hogy kevésbé párologjon a víz, és megtartsa éjszakára is a meleget. A medence automata lezárásakor lehetőség van arra, hogy a rendszer figyelje, hogy van-e alatta valaki, így nem csukódhat rá senkire a medencefedél. A világítás a külső fényviszonyokat figyeli ezért feleslegesen nem világít. A kerti automatizmusokkal is összehangolható a medence rendszerének működése, így nem indul be például a locsolás, amíg valaki fürdik a medencében. Mindezek mellett, ha szeretnénk, lehetőség van arra is, hogy mérjük a fogyasztást.

Útravaló

Ha azt szeretnénk, hogy a kerti strandunk mindig a legjobb formáját nyújtsa, folyamatosan monitoroznunk és szabályoznunk kell a vízminőséget. Ebben lehetnek segítségünkre a különböző érzékelő és beavatkozó eszközök, amelyek automatizálják ezeket a folyamatokat és nekünk nem marad más feladatunk a nyári melegben, mint csobbanjunk a medencénk hűs vizében.