Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Milyen az idő nálatok? - Otthoni időjárás állomás és a haszna

2023-07-27 00:00:00

Az időjárás megfigyelése és előrejelzése mindig is fontos volt az emberiség számára.
Milyen az idő nálatok? - Otthoni időjárás állomás és a haszna

Az időjárás megfigyelése és előrejelzése mindig is fontos volt az emberiség számára, ehhez igazítjuk a napi teendőinket, az öltözetünket. Nem kis bosszúságot okoz, amikor a nyilvánosan elérhető időjárás állomások adatai jelentősen különböznek a nálunk lévő időjárási helyzettől, hiszen akár egy kilométeren belül is lehet más a szélerősség vagy éppen a lehullott csapadék mennyisége, mint a kertünkben. Erre a problémára kínálnak megoldást az időjárás állomások. Ismerkedjünk meg a Netatmo időjárás állomással.
 

Miért érdekes az otthoni időjárás?

Kell-e locsolni a kertben? Be kell-e húzni a karos árnyékolót vagy a napvitorlát, mert feltámadt a szél? Be kell-e hozni a ruhákat, mert eső várható? Ezekre a kérdésekre csak akkor tudunk válaszolni, ha tudjuk, pontosan mennyi eső esett a kertünkben, mennyire fúj a szél a teraszunkon, hogyan változik a kültéri légnyomás. Az otthoni időjárás állomások segítségével pontosabb előrejelzéseket készíthetünk, mint ha csak a körzetünkben lévő meteorológiai állomások adatait vennénk figyelembe, és jobban felkészülhetünk az időjárás változásaira.

Az otthoni időjárás állomás hasznos lehet a szabadidős tevékenységek tervezéséhez is: ha tudjuk, hogy milyen idő várható, akkor könnyebben tervezhetünk kirándulásokat, sporttevékenységeket vagy akár kerti munkákat is.
 

Milyen adatokat mérnek az időjárás állomások?

Az otthoni időjárás állomások számos adatot mérhetnek: a hőmérséklet, a páratartalom és a légnyomás mellett a szél sebessége, iránya, és akár az eső mennyisége is követhető.

Ezeket az adatokat folyamatosan, bizonyos időközönként rögzítik és meg is jelenítik egy alkalmazásban, de akár azt is megadhatjuk, hogy valamelyik publikus közösségi időjárás figyelő szolgáltatásba is közzé tegyék. A Netatmo esetében saját szolgáltatási felületén megtekinthetjük a környékbeli időjárás állomások adatait - természetesen csak azokat az információkat, amelyeket a tulajdonosaik közzétettek - akár saját időjárás állomás nélkül is. Arra is lehetőségünk van, hogy közvetlenül osszuk meg saját időjárás adatainkat a szomszédainkkal, így ők is élvezhetik az időjárás állomásunk által szolgáltatott adatokat, anélkül, hogy publikussá tennénk azt mindenki számára.

A mérések kivitelezése esetén érdemes követni a meteorológia mérésekben jártas szakértők tanácsait:

 • A hőmérséklet mérése 2 méter magasságban, zöld felület fölött, hőmérőházban történik. Mértékegysége a °C.
   

 • A légnyomás mérése a hőmérséklet mérésével megegyező helyen történik, mértékegysége a Hgmm vagy hPa.
   

 • A légkör relatív páratartalmát a hőmérséklet mérésével megegyező helyen végezzük, és %-ban adjuk meg.
   

 • Ha a szél irányát és sebességét mérjük, a mérés helye a földfelszíntől 10 méter magasságban történik, a mérőműszer körül vízszintesen nem lehetnek szélárnyékot vagy turbulenciát okozó tereptárgyak. A mérés történhet kanalas szélsebességmérővel és irányjelzővel vagy mozgó alkatrész nélküli ultrahangos szélsebesség és -irány mérővel. A Netatmo esetében ez utóbbi megoldást használjuk. A szélsebesség mértékegysége m/s vagy km/h, a szél irány esetében pedig az északi irányhoz képest való eltérését adjuk meg fokban. 

 • A csapadék mennyiségét milliméterben fejezzük ki. Az értéke azt mutatja meg, hogy egy négyzetméterre vetítve mekkora lenne a vízoszlop magassága, vagyis egy milliméternyi napi csapadékmennyiség négyzetméterenként egy liter esővíznek felel meg. A csapadékmennyiséget a földfelszín felett legalább 45 cm-rel mérjük, az érzékelő fölött 45 fokos szögben nem lehet semmilyen belógó tereptárgy.
   

 • A hó mérését általában mérőrúddal végzik, centiméterben adják meg, de jó közelítéssel 1 cm hó elolvasztásával 1 mm csapadékot mérhetünk.

Kompakt és moduláris időjárás állomások

A fenti paraméterekből látható, hogy az összehasonlítható értékek miatt az egyes paramétereket esetenként különböző magasságban kell mérnünk, ráadásul a kertünk méretei miatt elképzelhető, hogy a mérőeszközöket nem egy pontban kell elhelyeznünk. A kompakt, minden mérőeszközt egy eszközbe sűrítő megoldások előnye az egyszerűbb szerelhetőség - elég egyszer, egy helyre elhelyezni az eszköz - de ilyenkor le kell mondanunk a pontosságról (a megfelelő elhelyezéssel, ilyenkor is kaphatunk számunkra hasznos eredményeket), illetve gyakran az utólagos bővíthetőségről is.

A moduláris időjárás állomások előnye az utólagos bővíthetőség és a rugalmas elhelyezhetőség.

Egyes időjárás állomások nem csak a külső paramétereket képesek mérni, de a belső helyiségek adatait is figyelemmel követhetjük velük. A Netatmo esetében maga a belső vevőegység is képes az adott helyiség hőmérsékletét, páratartalmát, valamint szén-dioxid és PM2.5 porterhelését mérni, emellett három másik helyiségben képes ezeket az értékeket mérni egy-egy kihelyezett eszközzel.

Hogyan és hova telepítsük az időjárás állomást?

A korábban már ismertetett paramétereken túl - melyik egységet milyen magasra, milyen környezetbe telepítjük - érdemes alaposan végig gondolni, hogy olyan helyre helyezzük az eszközt, ahol későbbiekben nem zavar a napi tevékenységeinkben, de viszonylag könnyen hozzáférhető lesz, hiszen, ha elemről vagy akkumulátorról működik az eszközünk, akkor annak cseréjekor mindenképpen meg kell közelítenünk.
A legjobb hely az épületektől, fáktól távoli füves terület fölött van, a mérésnek megfelelő magasságban.
 

Az időjárás állomás beállítása és karbantartása

Az időjárás állomásunk beállításához vagy egy okostelefonos alkalmazást vagy egy számítógépes programot kell használnunk. A Netatmo időjárást figyelő eszközeit a Netatmo alkalmazásban - elérhető Andoid és iOS operációs rendszerű telefonokon - tudjuk felvenni, ahol egy felhasználói fiók regisztráció után tudjuk az adott eszközöket a fiókunkhoz, illetve a központi egységhez párosítani.

A központi egység egy beltéri vevő és egy kültéri, elemes adókészülékből áll. A kültéri egység védelme és a pontosabb mérés elősegítése érdekében vásárolhatunk tányéros árnyékolót, amely a közvetlen napsugárzástól védi az eszközt és a meteorológiai mérésekhez használt irányelv alapján készült.
Az eszközöket kalibrálhatjuk is, ehhez általában hitelesített eszközöket használunk. Az állomást állapotát rendszeresen ellenőrizni kell annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy pontos adatokat kapunk róla. Ez a külső szennyezések, stabil rögzítés ellenőrzését jelenti.
 

Az időjárás adatok értelmezése és használata

Az otthonunk körül használt időjárás állomástól kapott adatok értelmezése nem bonyolultabb feladat, mint a korábban használt analóg hőmérő, relatív légnedvesség mérő vagy barométer használata volt, itt viszont megvan a lehetőségünk visszamenőleg ellenőrizni a mért értékeket, sőt azokkal kapcsolatban riasztásokat is kaphatunk. A Netatmo alkalmazásban számos előre definiált riasztást (például 2 mbar-ral csökkent a nyomás az elmúlt órában - ez közeledő vihart jelenthet, de kaphatunk riasztást a viharos szélről is) vagy általunk létrehozott jelzést állíthatunk be. A mérési eredményeket az alkalmazásból közvetlenül is megoszthatjuk családtagjainkkal vagy másokkal is.

A "sok kicsi" ereje

Számos kutatás támaszkodik a kevésbé pontos, viszont nagy számban rendelkezésre álló adatokra, mint amelyet az otthoni időjárás állomások képesek szolgáltatni. Egy adott területen akár több nagyságrenddel nagyobb lehet a házi időjárás állomások száma, mint a professzionális meteorológiai állomásoké, így területre vonatkozó szabályszerűségeket is vizsgálni tudnak. Számos online időjárás előrejelző és tájékoztató szolgáltatás is az ilyen állomások adataira támaszkodik, ezek népszerűsége folyamatosan nő. 

Összefoglaló

Az otthonunk körül telepített időjárás állomás segítségével megismerhetjük az otthonunk környezetét, a kert mikroklímáját, ezek alapján hatékonyabban és gyorsabban reagálhatunk egy-egy szélsőséges időjárási helyzetre és a kertben végzett munkáinkat, tevékenységeinket is jobban tudjuk tervezni a segítségükkel.

 

7 napos okosotthon kihívás

Legyél 7 nap alatt az otthonod "okosotthon szakértője"!

Milyen néven szólíthatunk?
 
Szeretnénk keresztneveden szólítani az e-mailekben.
Milyen email címre küldhetjük a kihívás anyagát?
 
7 napon keresztül napi 1 emailt fogunk küldeni neked.

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési szabályzatban leírtakat és kérem a kihívás leveleit!

Bármikor leiratkozhatsz a levél alján lévő linken, ha nem szeretnél tovább részt venni a kihíváson.
 
Belevágok!