Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Mi az a zsaluzia és miért is lesz ilyen a következő nappalidon?

2022-08-21 00:00:00

Mi az a zsaluzia és miért is lesz ilyen a következő nappalidon?

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy milyen fontos szerepe van az emberek életében az árnyékolástechnikának. Ablakainkat különböző eszközökkel látjuk el, hogy mindig a számunkra legideálisabb fénymennyiség jusson be a lakásba. Ez persze nem mindig egyszerű feladat, hiszen a napsütést nem tudjuk szabályozni.

A napsütést nem, de a zsaluziát tudjuk szabályozni!

Le is rántjuk a leplet, és eláruljuk, hogy a zsaluzia egy modern és rendkívül sokoldalú, elegáns kültéri árnyékoló berendezés. Széles, rozsdamentes anyagból készült lamellákról van szó, amelyeket szélsőséges időjárási körülmények között is könnyedén tudunk irányítani. A fényerősséget a lamellák dőlésszögének változtatásával lehet befolyásolni, amit megtehetünk hajtókaros módszerrel és motoros vezérlés segítségével egyaránt. Természetesen bármely méretű zsaluzia esetében megoldható a motorizálás, amelynek köszönhetően pontosan be tudjuk állítani a szobákba bejutó fény mennyiségét.

Stílus és elegancia

A zsaluzia egyik nagy előnye, hogy amíg bentről szabad kilátást biztosít, addig a belátást kiválóan meggátolja. (Mindezt persze a lamellák beállításától függően tudjuk elérni.)

A magánszféra védelme

A zsaluzia egyik nagy előnye, hogy amíg bentről szabad kilátást biztosít, addig a belátást kiválóan meggátolja. (Mindezt persze a lamellák beállításától függően tudjuk elérni.)

A zsaluzia lamella típusai

  • Standard lamellák, amelyek peremezett kialakításúak
  • Flex lamellák, amelyek peremezetlen kialakításúak
  • Z lamellák

Azt fontos tudni, hogy a zsaluzia szerkezeti felépítéséből fakadóan nem képes a teljes fényzárásra.

Mi alapján válasszunk típust?

Választásnál érdemes szem előtt tartani, hogy szélállóság szempontjából a peremezett lamellák jelentik a megfelelő megoldást, míg a peremezetlen kialakításnak kisebb a helyigénye. Ez utóbbiak enyhén ívelt és rugalmas lamellák, amelyek ugyan meghajlanak nagyobb szélben, azonban az említett rugalmasságuknak köszönhetően vissza is nyerik eredeti formájukat. A zsaluziák alkalmazása mellett szól az is, hogy a működésük nem jár semmiféle zajjal, és az általános tisztításon kívül különösebb takarítást, karbantartást sem igényelnek.

A zsaluzia kiváló hőszigetelést biztosít

Az üvegfelületet, amelyre árnyékolóként zsaluzia lamellákat helyezünk el, a lamellák mögött felszálló légáramlat tovább hűti, emellett a megfelelően beállított lamellák a beeső fénysugarakat hatékonyan visszaverik.

A lamellák teljes elforgatásakor a zsaluzia az ablak előtt egy plusz védelmi réteget képez, és így a hideg levegő nem közvetlenül érintkezik az üvegfelülettel.

Zajszigetelés

A zsaluzia a kültéri zajokat a lamellák teljes bezárása esetén remekül tompítja, ami kellemesebb pihenést biztosít a beltéren tartózkodók számára.

Hogyan építhető be a zsaluzia tok?

Erre három féle lehetőség is kínálkozik, az alábbiak szerint:

Vakolható tok
Ez a változat megnövelheti a hang- és a hőszigetelést egyaránt, mivel ennél a variációnál a teljes tokszerkezetet beépítik a homlokzati hőszigetelésbe. Hátrányaként azt lehet megemlíteni, hogy ezt a megoldást csak építkezés vagy utólagos hőszigetelés során lehet alkalmazni.
Külső tok
Ennek a típusnak az előnye, hogy szinte bármilyen nyílászáróra felszerelhető, azonban a tokszerkezet teljesen látható marad, ami azonban a sokféle választható színárnyalatnak köszönhetően harmonikus képet alkothat a homlokzattal.
Homlokzati zsaluzia
Ahol az előző két lehetőség nem alkalmazható, ott a homlokzati zsaluzia kínálja a megoldást.

A motoros zsaluzia előnyei

A motoros zsaluziák vezérelhetősége az alábbi érzékelőkkel történhet:

  • szélérzékelők
  • fényérzékelők
  • esőérzékelők

A fényérzékelős vezérlés esetén a lamellák automatikusan követik a nap állását és ezt követve folyamatosan elfordulnak. Így képesek hűvösen tartani a lamellák mögötti helyiséget.

Mivel egy programozható időzítőnek köszönhetően mozognak a lamellák, ami képes a világítás irányítására is, így akár jelenlét szimulációra is kiválóan alkalmas.