Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Legyen világosság avagy világítási megoldások otthon

2022-08-15 00:00:00

Legyen világosság avagy világítási megoldások otthon

Otthonunkban a megvilágítás nagyon fontos szerepet játszik, legyen az természetes fény, általunk nem jósolható fényviszonyokkal, vagy általunk befolyásolható különféle világítási megoldásokkal.

A kétezres évekig jellemző volt, hogy a legtöbb szobában csak az általános világítás, illetve az olyan feladatfények, mint az íróasztalon lévő olvasólámpa vagy a hálószobában lévő éjjeli lámpa biztosította a világítást. Napjainkban egyre több helyen jelennek meg különböző fényforrások, azokat különböző módon csoportosíthatjuk és alkothatunk belőle világítási képeket.

A világításunknak immár nem csak az általános világítás és a feladatfények a részei, hanem a hangulat fények, a dekorációs megvilágítások is.

Nem csak fel le kapcsolunk, hanem dimmelünk, színhőmérsékletet állítunk, színeket változtatunk.

Ezeket nem egyesével akarjuk kapcsolni és beállítani, hanem a beállított állapotuk között egyetlen gombnyomással szeretnénk váltani. Legyen az meghitt vacsora, karácsonyi készülődés vagy hétvégi lazulás a TV előtt, a pillanatnyi világítási állapotot tároló világításképek.
A világításképek nem csak azt tárolják, hogy melyik fényforrás van bekapcsolva, hanem azt is, milyen intenzitással világít, milyen színhőmérsékletet esetleg színt állítottunk be.

Az eseményekhez kötött világítási képeket szabadon alakíthatjuk, álljon itt néhány tanács a megfelelő világítás megalkotásához:

Egy kapcsoló mind felett

Fontos szempont, hogy a helyiségek általános világítását egyszerűen, fizikai kapcsolóról kapcsolhassuk minden esetben, hogy ne egy használati útmutatóval kelljen fogadni a hozzánk érkező vendégeket. 

Nem feltétlenül szükséges, minden esetben egy-egy külön fizikai kapcsolóról elérni az összes kiegészítő világítást, de ezeknek egy mozdulattal lekapcsolhatónak kell lennie.

A világításképeket az úgynevezett jelenet kapcsolóval hívhatjuk elő, melynek gombjaival az egyes világítási képeket hívhatjuk elő.

Események - Világítási képek

 A világítási képek tipikusan egy-egy napszakhoz, családi eseményhez kapcsolódnak. Az étkezések, társas események különböző megvilágítást igényelhetnek a közösségi életterekben, elsősorban a nappaliban, étkezőben, de a különböző feladatokra szakosodott helyiségekben, mint a konyha, fürdőszoba, dolgozószoba is alkothatunk világítási képeket.

A leggyakrabban példákhoz használt “mozizás” esetén a célunk az, hogy a filmnézés közben a legkevesebb fény zavarjon minket, de biztosítva legyen a közlekedéshez elengedhetetlenül szükséges fényerő.
Itt a legtöbbször a TV mögött elhelyezett állandó, halvány fénnyel világító fényforrás, illetve a “néző” mögött elhelyezett halványan derengő “menekülőfény” kap szerepet. 

hazi mozi

Színhőmérséklet

A szemünk alacsonyabb fényáram esetén a meleg színhőmérsékletű fényeket érzi kellemesnek, míg erős fényáram mellett a hideg színhőmérsékletű fény válik kellemessé. De nem csak a fény intenzitása, de a fény alkalmazása is megszabhatja a színhőmérsékletet.

A konyhai pultvilágítást feladatfényként használva, például a főzés előkészítési lépéseinek során, a hideg színhőmérsékletű fehér fényt használjuk: a hideg fehér fény mellett élesebbek a kontúrok. A meghitt romantikus vacsora esetén a melegebb fehér fény nyújtja a legkellemesebb érzetet.

Világítási képek - jelenetek

A világítási képeket kiegészíthetjük egyéb eszközök, mint például a sötétítők állapotával vagy a légkezelő beállításaival is. Ilyenkor már jelenetekről beszélünk. Ezek a jelenetek szintén statikus állapotot rögzítenek, de nem csak a világítási eszközöket, hanem más eszközök állapotát is rögzíthetjük benne.

Otthonról dolgozunk

Az otthonról való munkavégzés az életünk része lett, így fontos, hogy a munkával töltött időszakban megfelelő világítási körülmények álljanak rendelkezésre.
Az egyenletes megvilágítás kialakításába beleszólhat a természetes megvilágítás is, melynek változó színhőmérsékletét és fényitenzitását kompenzálnunk kell a mesterséges világítással, illetve az árnyékolók alkalmazásával, hogy egyenletes fényt tudjunk biztosítani.

A hatékony munkavégzést segítheti az életritmusunkhoz és a külső ideális fényviszonyokhoz alkalmazkodó cirkadián ritmust támogató megvilágítás.

A napközbeni hidegebb fehér fényt az este közeledtével melegebb fehér fények váltják fel.

A fény, mint jelzés

Lehetőségünk van különböző jelzésértékű fényeket használni otthonunkban. Ez lehet valamilyen mintázat, például felvillanások sorozata, amivel jelezhetjük, hogy csengetett valaki, vagy éppen szín is: kék világítással jelezhetjük, ha a vízbetörés érzékelő vizet jelez a fürdőszoba vagy a konyha padlóján vagy hogy eső közeledik, ideje beszedni a kiteregetett ruhát

 

A világítási testek alkalmazása mellett nagyon jó lehet a világításokat időzíteni, illetve saját életritmusunkhoz igazítani.

Ha otthonunkban meghatározzuk azokat a napszakokat, amikor különböző világításra van szükségünk, akkor egyszerűen beállíthatjuk, hogy a fontosabb helyiségekben hogyan viselkedjenek a világítótestek. Így megvalósítható, hogy éjszaka a WC lámpa csak derengve kapcsoljon fel és ne verje ki a szemünkből az álmot, míg máskor fényerővel világíthat. Reggel megvalósítjuk azt is, hogy a közösségi terek világítása fokozatosan erősödik, ezzel követve a reggeli rutinunkat, vagy éppen éjszaka az elalvást segítheti a fokozatosan halványodó világítás.

Útravaló

Jól látszik tehát, hogy a világítás, ami nagyon fontos szerepet játszik a hétköznapjainkban, jól automatizálható, könnyen vezérelhető, és hozzájárul ahhoz, hogy mindig kellemesen érezzük magunkat otthonunkban. 

Ez fontos azért szem előtt tartanunk, hogy ezek világítás automatizálásnak mindig úgy végezzük, hogy bármi történik, legyen egy kapcsoló a falon, amivel az adott helységben fel és le tudjuk kapcsolni a világítást.