Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Készüljünk fel a télre!

2023-12-18 11:40:00

Hogyan készítsük fel az okosotthonunkat a téli, hidegebb időszakra?
Készüljünk fel a télre!

Noha már itt a tél, azért még sokszor enyhébb az időjárás. De bármikor előfordulhat, hogy jóval zordabb lesz, ezért  érdemes és talán még nem késő felkészíteni otthononunk okoseszközeit a hidegebb időszakra. Manapság az energiamegtakarítás kulcskérdéssé vált a környezettudatos gondolkodás elterjedésével, személyesen pedig közvetlenül érinti a pénztárcánkat, a családi költségvetést. Otthonunk energiafelhasználásának optimalizálása, a gáz és a villamosenergia használatának csökkentése, a világítás megfelelő szabályozása, még soha nem volt ennyire égető kérdés, mint mostanában. Egy átgondoltan felépített okosotthon rendszer hatékonyan segítheti az energiamegtakarítást, így az otthon fenntartásának költségeit is meglepően gyorsan kedvezőbbé teheti. A tél közeledtével mindenképpen ellenőrizzük az érzékelőket és cseréljük ki az elemeket az okoseszközökben! Ha ez megvan, íme néhány hasznos tanács, hogyan készítsük fel okosotthonunkat a téli időszakra!

Fények és világítás

Télen már elég rövidek a nappalok és bizony sötétben kelünk és többnyire sötétben is érünk haza, ez persze a hangulatunkra sincs túl jó hatással. Mentális egészségünk szempontjából is fontos számunkra a fény, ezért még ha mesterséges fénnyel pótoljuk a napsütést az is jó. Okosotthonunk vezérlésénél a legfontosabb, hogy csak ott és csak akkor legyen annyi mesterséges világítás, ahol adott időszakban éppen szükséges. Ezért jó, ha például felkeléshez beállítjuk a fényeket és biztosan jobb hangulatban érünk haza, ha már némi világítás vár otthon minket. Tehát az okosotthon lámpáit is téli hangulatra állíthatjuk! Mindezek előtt persze ellenőrizzük a lámpákat, az okos eszközöket és egyéb elektromos készülékeket, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban készen állnak a téli időszakra (akár az ünnepi hangulathoz kapcsolódó extra fények és világítás működtetéséhez is). Ha rendelkezünk kültéri világítással, győződjünk meg arról, hogy megfelelően funkcionál.

Hőmérséklet, páratartalom optimalizálása

Nagyon fontos, hogy otthonunkban télen is kellemes klíma és hőmérséklet legyen. Lehetőleg ne legyen száraz a levegő, a túl párás helyiségek ugyanis komoly problémákat okozhatnak. A helyes hőmérséklet beállításában segítségünkre lehetnek a különféle okoseszközök és szenzorok. Így könnyen optimalizálhatjuk otthonunk klímáját intelligens hőmérséklet-érzékelők és termosztátok segítségével az igényeinknek megfelelően. Mindezt lehetőleg előzze meg fűtési rendszerünk alapos ellenőrzése. Győződjünk meg arról, hogy tiszta és használatra kész. Ha mi nem értünk hozzá, vagy teljesen biztosra akarunk menni, akkor hívjunk szakembert. Azt is ellenőrizzük, hogy az okosotthon megfelelő működéséhez szükséges automatizálásokat az aktuális időszaknak és általános igényeinknek, szükségleteinknek megfelelően állítottuk be és biztosan problémamentesen működnek. Ha még nincs füst- és szén-monoxid érzékelőnk, itt az ideje, hogy beszerezzük! 

Nyílászárók a téli időszakban

Valószínűleg már mindenki tudja, hogy az optimális hőmérséklet megtartásához és az energiatakarékos működéshez kiemelten fontos a nyílászárók állapota. Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy minden ablak megfelelően zár, és szükség esetén még a téli időszak előtt gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről. Borzasztó kellemetlen, ha a réseken beszivárog a hideg levegő a téli hónapokban. Persze erre is létezik okos megoldás! Az ablakokat érdemes nyitásérzékelőkkel felszerelni, amelyek az okosotthon fűtési rendszeréhez kapcsolódva jelzik, ha egy ablak nyitva maradt, ilyenkor okosotthonunk leállítja a fűtést, sőt így nyugodtan szellőztethetünk, amikor szeretnénk.

Kert és terasz télen

Bár nem sokat használjuk, hacsak nincsen kerti melegítőnk, azért nem árt figyelni a teraszra és a kertre sem ebben az időszakban. Ha már van „téliesítő rutinunk” , akkor szokás szerint ellenőrizzük kerti eszközeinket, hiszen egyszerűbb tisztán átteleltetni azokat. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kertben található okosotthon rendszerünk is készen áll a hidegebb időszakra! Ne feledkezzünk meg a kerti öntözőrendszer kikapcsolásáról, erre különösen figyeljünk, ha a hőmérséklet 4 fok körül van már. Ezek a lépések szintén könnyen megvalósíthatók hőmérséklet-érzékelővel és intelligens vezérlőkkel.

Fontos, hogy ne mumusként tekintsünk a téli időszakra, ha otthonunkat megfelelően felkészítjük és rendelkezünk intelligens megoldásokkal, akkor kevesebbet kell aggódnunk az energiapazarlás és a rezsiköltségek miatt. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, bátran keressünk fel egy szakembert, aki segít mindezek megvalósításában! Tegyünk otthonunk energiahatékony működéséért a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében!