Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Készítsük elő okosotthonunkat az őszre!

2022-10-07 00:00:00

Készítsük elő okosotthonunkat az őszre!

Az ősz az év egyik legcsodálatosabb időszaka. A levelek színe megváltozik, az idő még meleg, de nem perzselő a nap, és finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra. Ahogy változnak az évszakok és egyre hidegebbre fordul az idő, ideje hamarosan a télre is gondolni. Ez az évnek az az időszaka, amikor elkezdjük megváltoztatni a napi rutinunkat is, a kinti tevékenységekről egyre inkább a bentiek kerülnek nagyobb hangsúlyba. Az ősz folyamán sok mindenre fel kell készülnünk, és az egyik legfontosabb dolog az, hogy hogyan készítsük fel a házat erre az időszakra.

Lehet, hogy sok munkának tűnik, de valójában nem túl nehéz. Ha elegendő időt szánsz az őszi hónapok megtervezésére, igazán kellemes hangulatot varázsolhatsz otthonodba, és fel is leszel készülve minden probléma megoldására is.

Ebben a bejegyzésben adunk néhány tippet, amelyekkel megbizonyosodhatsz arról, hogy (okos) otthonod készen áll a következő időszakra.

Hogyan készítsük fel a házat a kényelemre?

Az ősz kiváló időszak az ünnepek tervezésére és felkészülésére. Itt az ideje felkészülni az előttünk álló téli hónapokra, és fel kell készíteni a házat a hideg időjárásra is.

Íme néhány tipp, amellyel otthonosabbá teheted a házadat a télre:

 • Állítsd be otthonod hőmérsékletét intelligens hőmérséklet-érzékelők és termosztátok segítségével a szokásaid, igényeid szerint 

 • Ne csak intelligens technológiákkal próbáld meg optimalizálni a hőmérsékletet, hanem hagyományos módszerekkel is. Tedd el a nyári ruháidat, és készítsd elő a télieket

 • Ha szükséges, állíts be párásítót az egyes szobákba a páratartalom-érzékelők adatai alapján

 • Szerezz be néhány növényt. Ne felejtsd el automatizálni az öntözésüket, hogy azok se szenvedjenek hiányt semmiből 

 • Őszi dekorációval fokozatosan egyre ünnepélyesebbé varázsolhatod a házat. Készíthetsz asztali futót vagy fali akasztót is őszi levelekkel. És természetesen az okosotthon lámpáit is őszi hangulatra állíthatod

Hogyan készítsük fel az okosotthont, hogy mindezt hatékonyan tudja megvalósítani?

Ahogy az idő kezd lehűlni, érdemes elkezdeni felkészíteni otthonod okosotthon eszközeit is a következő időszakra. Íme néhány egyszerű tipp, hogy otthonod minden szempontból készen álljon az őszre.

 • Vizsgáld meg a fűtési rendszeredet. Győződj meg arról, hogy tiszta és használatra kész. Szükség esetén hívj hozzá szakembert. Ellenőrizd, hogy az okosotthon megfelelő működéséhez szükséges automatizálások az aktuális igényeid szerint vannak beállítva és problémamentesen működnek

 • Ha rendszeresen használsz kandallót vagy egyéb nyílt légterű fűtőreszközt, fontos, hogy körültekintően működtesd. Tartsd biztonságos helyen a kandalló hamut. Ellenőrizd a tűzjelző rendszert. Ha még nem rendelkezel füst- és szénmonoxid érzékelővel, itt az ideje, hogy beszerezd, így megbizonyosodhatsz arról, hogy a gyönyörű kandalló nem okoz tragédiát.

 • Győződj meg arról, hogy minden ablak megfelelően zár, és szükség esetén gondoskodj a megfelelő szigetelésről, hogy a réseken ne jusson be a hideg levegő a téli hónapokban. Ha már az ablakokkal foglalkozol, érdemes nyitásérzékelőkkel ellátnod, amelyek kapcsolódva az okosotthon fűtési rendszeréhez jelezni tudják neked, ha egy ablak nyitva maradt, és az okosotthonod leállítja a fűtést, így nyugodtan szellőztethetsz, amikor szeretnél

 • Ellenőrizd a lámpákat, az okos eszközöket és egyéb elektromos készülékeket, hogy megbizonyosodj arról, hogy készen állnak következő időszakra (akár az ünnepi hangulathoz kapcsolódó rutinok működtetéséhez is)

 • Ha rendelkezel kültéri világítással, győződj meg arról, hogy megfelelően működik.

 • Ellenőrizz az érzékelőket és cseréld ki az elemeket az okoseszközökben

Ha kerted is van

 • Ellenőrizd a kerti eszközöket, és megtisztítva tedd el azokat. Gondosan takarítsd meg a fűnyírót. Készítsd elő a robotfűnyíró „téli szállását”

 • Győződj meg arról, hogy a kerti okosotthon rendszered is készen áll a hidegebb időszakra, például a kerti öntözőrendszer azonnali kikapcsolására, ha a hőmérséklet 4 fok körülire csökken. Mindez könnyen megvalósítható hőmérséklet-érzékelővel és intelligens vezérlőkkel Ekkor érdemes a rendszert leengedni, hogy a csövekben ne maradjon víz, ami megfagyva szétfeszítheti azokat.

 • Győződj meg arról, hogy a kerti medence is fel van készítve a hideg időjárásra

Az ősz az év egyik legszebb időszaka. A levelek színe megváltozik, a levegő kissé lehűl, és mindjárt itt vannak az ünnepek. Egy kicsit lassuljunk le, élvezzük a gyönyörű időt és mindent, ami vele jár. Az egyik legjobb módja annak, hogy élvezd az ősz szépségeit, ha fokozatosan felveszed a ritmusát azáltal is, hogy felkészíted otthonodat, legyen szó dekorációról, komfort beállításokról vagy a különböző hangulatokról.  Ez nehéz feladatnak tűnhet elsőre, mert nagyon sok tennivaló van, de ha szép fokozatosan állsz neki, akkor nem fog nagy nehézséget okozni. Ráadásul az okosotthon segítségedre lehet ebben.