Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Kerti Világítás – Hogyan lehet jól csinálni?

2022-06-28 00:00:00

Otthonunk dísze a kert, melyet a helyes kerti megvilágítással még otthonosabbá varázsolhatunk.
Kerti Világítás – Hogyan lehet jól csinálni?

Legyen az kerti parti vagy romantikus csillagnézés kettesben, a megfelelő világítás elengedhetetlen része az eseménynek. Nade hova és milyen fényeket érdemes elhelyezni?

Általános világítás

A biztonságos esti közlekedéshez a kertben elengedhetetlen a megfelelő megvilágítás biztosítása. Ez a legtöbb esetben a járófelületre sugárzó, irányított fényeket vagy a lépcső vagy tereptárgyak éle alá rejtett közvetett megvilágítást jelent. A világítótestek megfelelően megválasztott színhőmérséklete (alacsonyabb fényáram esetén a melegebb fehér fények alkalmazása) segít a hangulat megteremtésében is.

Érdemes lámpaburával ellátott világítást alkalmazni, hogy a fényforrás ne okozzon káprázást.

Hangulatvilágítás

A hangulatvilágítás kiemelheti kertünk egy-egy szegletét és az eseményeknek megfelelő díszbe öltöztetheti azt.

A különböző színek, fényerősségek alkalmazása segítségével más-más hatást érhetünk el ugyanazzal a fényforrással, legyen az egy romantikus kerti vacsora vagy egy grillezős este a barátainkkal együtt.

A bokrok, fák takarásában lévő fényforrások kiemelhetik az egyes növényeket és elkülönített “fényszigeteket” alkothatnak kertünkben.

A hangsúlyos helyek fényforrásait, mint például egy kerti tó, egy pergola vagy egy kerti konyhasarok, amely több különböző fényforrással rendelkezhet, ugyanúgy világítási képekbe rendezhetünk, mint a nappalink világítását, így azok egy gombnyomásra beállíthatóak.

A növényeket megvilágító fények különleges hangulatot kölcsönöznek a kert különböző sarkainak

Feladatfények ​

Főleg ott van jelentőségük, ahol valamilyen feladatot kell ellátnunk, így a konyhasarok vagy éppen a kertkapu környéke kaphat ilyen világítást.

Hogyan hangoljuk össze a világítási köröket?

A megfelelően megkomponált kerti világítás a legunalmasabb kertből is különleges hangulatú helyet tud varázsolni, viszont a nem átgondolt világítás a legszebb kertet is el tudja csúfítani, így a kerti világítást is érdemes a kerttervező szakemberre bízni.

A fények automatizálását viszont magunk is megoldhatjuk, így nem csak a kertünk szépségéről és biztonságáról gondoskodunk, de az energiafogyasztásunkat is csökkenthetjük vele.

A legegyszerűbb automatizáció, ami napnyugta időpontja körül felkapcsolja a kerti világítást, majd 23 óra környékén lekapcsolja, majd 4 óra körül újra felkapcsolja és napkelte környékén pedig újra lekapcsolja. Így nem kell lemondanunk a kertünk világításáról és nem fogyasztja az áramot, amikor nem vagyunk kint.

Ha a kertben tovább tartózkodunk a szokásosnál, legyen az akár egy éjszakai kerti sátorozás vagy egy tűz mellett ülős beszélgetés, a világítás időzítés arra a napra kikapcsolhatjuk.

Az időzítést a Netatmo Mikromodul segítségével vezérelhetjük és akár a világítási képet egy jelenetválasztó kapcsolóról indíthatjuk.

Útravaló

Kertünket a jól megtervezett világítással éjjel is különleges hellyé varázsolhatjuk, ahol a világítás kiemeli a kertünk legszebb részeit.