Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Kánikula és okosotthon

2023-08-30 10:10:00

Jó lenne egy hűvös lakásba hazaérni? Mutatjuk mit tud az okosotthon kánikulában!
Kánikula és okosotthon

Ebben a hőségben biztosan mindenki gondolt már arra, hogy milyen menő lenne, ha a nagy melegben, mire hazaérünk, már egy hűvös, kellemes lakás várna? Csukjuk be a szemünket és képzeljük el: a redőnyök automatikusan leereszkednek, bekapcsol a légkondi és mire megérkezünk, csodás kellemes hőmérsékletű lakás vár. Miközben sokféle okos kütyünk van már, az okosotthon megvalósítása még messze van, a legtöbben még mindig nem szereltünk fel ilyen ügyes eszközöket a lakásunkban. Pedig az okosmegoldások ma már könnyen elérhetőek, sőt kánikula esetén is nagyon hasznosak lehetnek!

Az okosotthon előnyei

Ma már távolról irányíthatunk sok mindent az otthonunkban, vagy beállíthatjuk, hogy automatikusan kapcsoljanak ki-be az eszközök a napirendednek megfelelően. Sőt: értesítéseket is kaphatsz a lakásodról, miközben távol vagy, és ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e otthon. Sokféle megoldás közül választhatsz, és a kényelmednek ma már szinte csak a pénztárcád szab határt. Viszont az energiahatékonyság és folyamatos mérések következtében megvalósuló optimalizációnak köszönhetően hosszútávon megtérülő befektetésről beszélünk. Különösen, ha nagyobb, átfogó felújításba kezdünk, érdemes megfontolni ezeknek a modern rendszereknek a beépítését is.

Kellemes, hűvös idő otthon

A nyaralásból hazaérve persze mindannyian azt kívánjuk, hogy egy jól felmelegedett otthon helyett bárcsak egy hűvös lakásba érkeznénk! Ehhez egy olyan megoldásra van szükségünk, amelynek segítségével távolról irányíthatjuk a hűtés- fűtésrendszerünket. Szerencsére ma már sok ilyen lehetőség van, és jó hír, hogy ezeknek a többségét egyszerűen okostelefonról vezérelhetjük! Az okosotthon megoldások közül egyébként hazánkban a hőmérséklet szabályozás a legelterjedtebb. Ez nem véletlen, hiszen a kényelem mellett így rengeteg energiát és pénzt is meg tudunk spórolni.

Árnyékolás, redőnyök – a kánikula ellen

Bármilyen hihetettlennek tűnik, a hűtés-fűtés után erre vágynak a legtöbben: programozható világításra. Mert ugye mennyire jó és kényelmes, ha a fotelből, anélkül, hogy felkelnénk irányíthatjuk a fényeket, és a lakásunk világítása a napirendünkhöz, napi szokásainkhoz igazodik. Sőt, ezt kiegészíthetjük még az automata redőnyökkel is. A redőnyök segítenek a hőmérséklet fenntartásában, kizárják a beszivárgó hőt, de gondoskodnak otthonunk biztonságról is. Visszatérve lakásunk, házunk világítására, annak szabályozása is fontos lehet nemcsak hangulatunk, de bioritmusunk szempontjából is. Egyszóval nemcsak a kényelemről, vagy egyfajta luxusról beszélünk, hanem egészségünkről, fenntarthatóságról és energiahatékonyságról is.

Időjárás előrejelzés, páratartalom

Az időjárás előrejelzésről az intelligens meteorológiai állomás gondoskodik. Képes akár 7 napos időjárás-előrejelzésről, a szélerősségről is adatokat és tájékoztatást küldeni. Valamint monitorozza, a beltéri és a külső hőmérsékletet és a levegő minőségét, a CO2-koncentrációt is de még sorolhatnánk a végtelenségig.  Mint minden más okos eszköz és rendszer esetében az adatokat ebben az esetben is kényelmesen, az okostelefon képernyőjén nézhetjük meg. Ha az otthonunk már fel van szerelve más okos technológiákkal is, akkor a meteorológiai állomásunk adatai alapján automatikusan beindulhat akár a szellőztető- vagy a párásító rendszer. Egyes modellek rendelkeznek olyan funkcióval is, hogy bizonyos tevékenységek csak akkor induljanak el, ha valaki otthon tartózkodik. Képes lehet akár az okos kerti locsolóberendezéssel is kommunikálni, így az időzített automata locsolást például csak bizonyos talajnedvesség szint alatt indítja be a rendszert. Hangvezérlés esetén pedig az adatok lekérdezéséhez még a telefonunkra sincs szükség.

Okosotthon profi módon

Ha pedig igazán profin szeretnénk mindezt megoldani, akkor olyan integrált megoldásokat is beszereltethetünk, amelyekkel több eszközt, rendszert is összeköthetünk. Mérhetünk, adatokat összesíthetünk szenzorok segítségével, amellyel akár meg is tervezhetjük lakásunk belső és külső környezetét. Ráadásul egy alkalmazásból irányíthatjuk otthonunk fontos eszközeit, tartozékait (fűtés, redőnyök, ablakok – és ha kell, még a tévénket is) Sokaknak ez még mindig távolinak tűnik. De gondoljunk csak bele: a felgyorsult technológia következtében néhány év múlva, lehet, hogy több vezető nélküli autó jár majd az utakon, mint ember által vezérelt jármű. Még ha oly hihetetlennek tűnik is, de lakásunk távoli irányítása már megoldható itt és most!