Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Jelenlétszimuláció – otthon vagyunk, amikor nem vagyunk otthon

2022-08-09 00:00:00

Otthonunk akkor is festheti egy éppen lakott ingatlan képét, ha nem tartózkodunk otthon, ezzel csökkentve a betörés lehetőségét.
Jelenlétszimuláció – otthon vagyunk, amikor nem vagyunk otthon

Ki ne emlékezne Kevinre, a Reszkessetek betörők című filmből, aki miután egyedül marad otthon a családi házban, zseniálisan használja fel a lakásban és a lakás körül található (akkor még nem is okos) eszközöket arra, hogy megtévessze és elüldözze a két kevésbé talpraesett betörőt az otthonuktól. Talán nem túlzás azt állítani, hogy mindenkinek megfordult már a fejében amikor nyaralni indult, vagy ha rendszeresen hosszabb, rövidebb üzleti utakra kell elutaznia, hogy hogyan lehetne a lehető leghatékonyabban távol tartani az illetéktelen behatolókat.

Természetesen megkérhetünk valakit a baráti körünkből, vagy a családtagjaink közül, hogy időnként menjen át és nézzen körül, de azért az nem elvárható, hogy folyamatosan ott tartózkodjon nálunk és ennek még látható jelét is adja. Na de mit is értünk pontosan a látható jelek alatt? Ilyenek például a mindennapi életünkben teljesen természetes dolgok, mint a redőny rendszeres mozgatása vagy a fények változása a lakásban, a porszívó zúgása, a kerti locsoló működése, vagy éppen a tévé nézés és a zene hallgatás. 

A megoldás a jelenlét szimulálása!

Fokozott biztonságot nyújt az okosotthon tulajdonosok számára a jelenlét szimuláció, hiszen az otthonunk pontosan úgy fog viselkedni akkor is, amikor nem vagyunk otthon, mint amikor valósan is jelen vagyunk benne. Mit jelent ez konkrétan? Mielőtt erre a kérdésre válaszolnánk, megmutatjuk hogyan csinálja Kevin ezt manapság:

Ahogy az a videóból is kiderül, egy okosotthonban az alternatíváink egészen szerteágazóak, vagyis lehetőségünk van:

  • a kültéri- valamint a beltéri lámpák a szokásainknak megfelelő, továbbá véletlenszerű be- és kikapcsolására,
  • a redőny általunk beállított időben történő mozgatására,
  • a tévé bizonyos időben történő be- és kikapcsolására,
  • az öntözőrendszer automatikus beindítására előre beállított időpontokban, így ráadásul a növényeink sem szenvedik meg, ha éppen nem vagyunk otthon,
  • a médiaeszközeink beállítására épp úgy, mintha otthon lenne a család,
  • a robotporszívó is munkába állítható, így még a takarítás is meg van oldva, mire hazaérünk.

Arra azonban mindenképpen oda kell figyelni, hogy a különböző eszközeink alkalmasak legyenek jelenlét szimulációra. A Netatmo éppen ezért kiváló megoldást jelent, hiszen termékei programozhatóak a jelenlét szimulációra.

Annak sem kell azonban elkeseredni, akinél még hagyományos redőnyök vannak felszerelve, nem kell rögvest lecserélni őket, de lemondani sem kell az automata mozgatás lehetőségéről, mivel egy egyszerű elektronika segítségével a hagyományos redőnyök is hadrendbe foghatók a tökéletes szimuláció érdekében.

A jelenlét szimulációt az előre beprogramozott helyzetekkel egyszerűen el tudjuk indítani amikor elhagyjuk az otthonunkat, a “Távozás” gomb megnyomásával. Ilyenkor a takarékos működés mellett teljesen automatikusan, minden beavatkozás nélkül a megadott időpontokban beindulnak a megadott tevékenységek. Emellett persze lehetőségünk van arra is, hogy a telefonunkon keresztül rajta tartsuk a szemünket az okosotthonunkon, például a mozgásérzékelők vagy a riasztó jelzései alapján.

Pánik funkció, ha egyedül vagy otthon

Előfordulhatnak olyan helyzetek is, hogy valaki egyedül van otthon, esetleg az idős szüleit félti, hiszen nem mindig kapcsoljuk fel a házban az összes lámpát, hallgatunk hangosan zenét, vagyis a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a lakás üres, holott ez nincs így. Ilyen helyzetekben hasznos, ha az okosotthon rendszerünk szimulálja a jelenlétét, ami már önmagában elriaszthat egy behatolót, emellett riasztást is küld a távfelügyelet részére, akik perceken belül kiérkeznek, hogy ellenőrizzék az otthonunkat és a biztonságunkat.