Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Itt a tavasz! Irány az Okos kert!

2023-05-26 08:00:00

Már elég korán kel a nap, az estéink is később kezdődnek, ezek csalhatatlan jelei annak, hogy végre itt a tavasz.
Itt a tavasz! Irány az Okos kert!

Egy napsütéses reggelen szívesebben kelünk korán, tevékenyebben kezdjük a napot. Ugyanakkor tavasszal – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően – gyakran előfordul, hogy esőssé, borongóssá fordul az idő. Azért szerencsére nemcsak szimbóluma, hanem egyértelmű jele is a tavasz közeledtének a sok természetes fény, amely beragyogja lakásunkat, házunkat. Persze, akkor se csüggedjünk, ha elvonul felettünk egy-két zápor, mert az esővíz is hasznos lehet! Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen okosmegoldásokkal fokozhatjuk otthonunk kényelmét tavasszal.

Redőnyök, avagy bánjunk okosan a fénnyel

Sokunk még mindig a mechanikus kezelésű redőnyöket ismeri és használja. Valószínűleg mindenkinek ismerős a régi redőnyök oly jellemző csikorgó, nyikorgó hangja és biztosan az is, hogy mekkora bosszúsággal jár, amikor elromlik. Bizony nehéz olyan szerelőt találni, aki valóban ért ezekhez a régi darabokhoz. Sajnos az a tapasztalat, hogy ha egyszer gond van egy ilyen típusú redőnnyel, akkor a folytatás sem ígér sok jót….Nem beszélve arról, hogy egy nagyobb területű lakásban, vagy házban a klasszikus redőnyök kezelése, működtetése a tavasz közeledtével egyre nehézkesebbé válik. Télen még a kevés fény miatt lustaságból akár fent is hagyhatjuk, de amint intenzívebbé válik a nappali fény kénytelenek vagyunk mozgatni. Nem mellesleg, az sem biztos, hogy hosszútávon jót tesz, ha télen „pihentetjük”, valószínűleg így garantáltan szükség lehet a rendszeres karbantartásra is. 

Manapság viszont az okos otthon megoldások térhódításával örökre búcsút mondhatunk ennek a macerának. Egy gombnyomással, vagy akár hangutasításokkal is vezérelhetjük lakásunkban az összes redőnyt. Vezeték nélküli kapcsolókkal, forgatókönyvek segítségével, vagy okostelefonon keresztül is vezérelhetjük redőnyeinket otthonunkban. Innovatív redőnyvezérlési megoldások segítenek minket abban, hogy otthonunkban komfortosan érezzük magunkat. Így automatizálni tudjuk a kényelmes ébredést, a kellemes reggeli, vagy esti hangulatot.

Időjárás, avagy jól jön a zápor

A hőmérséklet és időjárás tekintetében is léteznek már rendkívül hasznos okos megoldások. Akár beltéri levegőminőség mérőt szeretnénk, de jól jöhetnek a kültéri rendszerek is. A beltéri levegőminőség mérő például monitorozza a páratartalmat, a levegő minőségét, a hőmérsékletet és a zajt. Alkalmazással távolról vezérelhető és bővíthető, hiszen több eszköz is csatlakoztatható hozzá.

De már említettük, hogy az sem probléma, ha a tavasz záporokat, viharosabb időt hoz, hiszen kültérre is léteznek nagyon praktikus okos megoldások, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapokban. Ilyen lehet az időjárás állomás, amely rádióhullámok segítségével, beltéri és kültéri hőmérséklet mérésére is alkalmas, de az aktuális időjárási adatokon kívül időjárás előrejelzésre is képes. 

Ez a komplex rendszer rendkívül sokféle értéket mér, ezáltal teljeskörű képet kaphatunk az időjárásról. A hőmérsékleten kívül, a szén-dioxid koncentrációt, a zajszintet, a levegőminőséget, a nedvességtartalmat is „figyeli”. Természetesen vezeték nélkül is vezérelhető, vagy egyéb okos megoldásokkal összekötve applikáció segítségével is irányítható.  A hozzávaló kiegészítőknek köszönhetően egyéb funkciókkal is társítható, például a hozzátartozó dugaljjal/modullal összekötve „szól”, hogy elég víz esett ahhoz, hogy már beindulhat a szivattyú. Ezáltal automatizálhatjuk az esővíz tartályból szivattyúzandó vizet a locsoláshoz. Ezekkel a megoldásokkal létrehozhatunk egy környezetbarát locsoló rendszert, amely az időjárás alapján működik, felhasználva a természetben található esővíz körforgását. Láthatjuk, hogy nagyon előnyös, ha például van öntöző rendszerünk és az az előre beállított program szerint működik, azaz figyelembe veszi a lehullott csapadékmennyiséget, de ez még csak egy automatizált működés és funkció. Viszont, ha kerti mulatságot szervezünk és a karóránkon keresztül utasítást adunk rendszerünknek, hogy hagyja ki az aznapi öntözést akkor ezáltal már okosotthonunk része az öntözőrendszer is.

Kényelem és fenntarthatóság

A tavasz apropóján több okos megoldás beszerzését is érdemes megfontolni. Persze ez még nem jelenti azt, hogy mindent automatizálni szeretnénk. De azért mégis egy lépés afelé, hogy környezetbarát, takarékos módon működtessük otthonunkat és annak különféle alrendszereit. Kényelmi és hosszútávú igényeink, céljaink alapján érdemes befektetni ezekbe az eszközökbe, esetleg bővíteni, tovább gondolni a számunkra hasznos funkciókat. Amennyiben pozitív a benyomásunk, elgondolkodhatunk azon, hogy okos rendszerek kiépítését tűzzük ki célul lakásunkban, vagy házunkban. Valljuk be, borzasztóan csábító a kényelem és a tervezhetőség érzése, legfőképpen akkor, amikor saját otthonunkról van szó!

7 napos okosotthon kihívás

Legyél 7 nap alatt az otthonod "okosotthon szakértője"!