Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Hőszivattyú – az energiatakarékosság jegyében

2023-11-20 11:40:00

A fenntarthatóság és zöld jövő érdekében sokféle energiatakarékos módszer áll rendelkezésünkre otthonunk működtetéséhez.
Hőszivattyú – az energiatakarékosság jegyében

Ilyenek lehetnek például az okosotthon rendszerek és eszközök.  De otthonunk, lakásunk hőmérsékletének szabályozása, az ahhoz szükséges energia biztosítása is kiemelkedő jelentőséggel bír napjaink fenntarthatóságot célzó világában. A Co kibocsátás és az energiára fordított költségek csökkentése érdekében számos lehetőség létezik otthonunk fűtése és hűtése tekintetében is, sokszor okosotthon, intelligens rendszerek beépítésével érhetjük ezt el. A hőszivattyú, egy költségtakarékos és környezetkímélő megoldás is egyben, azonban alkalmazásakor néhány dologra nem árt odafigyelnünk. 

Mi is az a hőszivattyú?

De mi is az a hőszivattyú? Egy energiatakarékos fűtő-hűtő rendszer: fűt a gáz- villany- olaj és vegyestüzelésű kazán helyett. Hűt a klímaberendezés helyett és melegvizet készít a villanybojler helyett. A hőszivattyú egy fűtő és hűtő berendezés, amely valóban költséghatékony!

A megújuló energiát hasznosítva, a hagyományos fűtőberendezések helyett fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására is használható. (Sadi Carnot és a róla elnevezett Carnot körfolyamatnak köszönhetően több mint 200 éve létezik) A környezetéből hőt von ki, és azt az ismert fűtési megoldásoknál sokkal jobb hatásfokkal, a környezetet kímélve hasznosítja.

A hőszivattyúról általánosságban

Új építésű ingatlan fűtésének tervezésekor – de fűtéskorszerűsítés esetén is – gondoljunk az alternatív energiát biztosító hőszivattyús fűtési módokra. A hőszivattyú működése inkább a hőenergia előállításának tekintetében tér el a hagyományos fosszilis rendszerektől, nem pedig a hő elosztásának szempontjából: a hőszivattyú a hő előállításához szükséges tüzelőanyag elégetése helyett a hűtőközeg elpárolgását és kondenzációját használja ki. 

A hőszivattyúk működésükhöz megújuló energiát használnak.  A hőszivattyú a telepítést követően teljes mértékben képes kiszolgálni a fűtési és melegvíz-ellátási szükségleteket, és sokkal hatékonyabban teszi ezt a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánnal összehasonlítva. Ennek köszönhetően nevezhetjük a hőszivattyúkat a manapság elérhető egyik leggazdaságosabb és leginkább környezetbarát fűtési megoldásnak. 

A hőszivattyúknak többféle típusa létezik. A megfelelő típus kiválasztásához mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, aki az ingatlan típusától, energetikai jellemzőitől függően segít a választásban. A leghatékonyabb megoldásnak az alacsony hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú tekinthető, mert ehhez elegendő az alacsonyabb vízhőmérséklet is (nem kell annyi energia a víz magasabb hőmérsékletre melegítéséhez), és ha azt padlófűtéssel vagy felületfűtéssel valósítjuk meg, akkor a rendszer tehetetlenségéből adódóan sokáig tartja a hőt is. Így jogosan merül fel a kérdés: hova érdemes szerelni? Erre csupán egy általános választ adhatunk: minden olyan helyre, ahol alacsony fűtőhőmérsékletet igénylő sugárzó fűtésrendszer a hőleadó felület.

Így működik ...

A működéséhez (működtetéséhez) legfontosabb a hűtőközeg, (munkaközeg). A hűtőközeg tulajdonsága hogy a forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ha a levegő-víz a kültéri levegőt vagy a víz-víz hőszivattyú talajból származó hőhordozó közegét egy hőcserélőbe vezetjük, amelynek másik oldalán a munkaközeg kering, a munkaközeg elvonja az elpárolgásához szükséges hőt a vízből vagy a levegőből, és folyadék halmazállapotból gőz halmazállapotúvá válik. A hőforrásként használt víz, vagy levegő közben néhány fokkal hidegebb lesz (átadta a hőjét). Ráadásul okosotthonunk részeként távolról is működtethető, szabályozható.

Megéri fűteni hőszivattyúval? 

Az egyszerű válasz: IGEN! Amennyiben van rá keretünk, mindenképpen megéri a hőszivattyút választani. A jól megtervezett rendszer és a plusz napelem minden későbbi problémát áthidal, így nem kell sem a meleg vízért, sem az áramért fizetnünk. Ha új építésű háznál alkalmazzuk, akkor pár év alatt megtérülhet, ellenkező esetben meg kell várnunk az egy évtizedet is. Fontos kiemelni, hogy aki nem teljes felújítás végez, annak a hőszivattyús fűtés hátrányai nagyobbak lesznek, és nem minden esetben éri meg!

Tény és való, hogy a hőszivattyúk egyre népszerűbbek, ha fűtéskorszerűsítésről vagy az otthoni fűtési-hűtési megoldásokról van szó. A hőszivattyúk által biztosított rugalmasság, hatékonyság, hosszú távú kedvező megtérülés és az alacsonyabb környezetszennyező hatás csak néhány azon okok közül, amiért manapság az eddigi, fosszilis tüzelőanyagokat használó technológiákat egyre inkább a megújuló energiával működő hőszivattyúkra cserélik.

A hőszivattyús fűtés akár örök életűnek is nevezhető, ha rendszeresen karban tartjuk. Ha pedig rászántuk a telepítésre a milliós összeget, akkor ne hagyjuk, hogy éppen a rutin karbantartások miatt menjen tönkre!

Hogyan válasszunk hőszivattyút?

Mindig keressünk fel egy szakembert, aki a lakóhelyünk adottságai alapján megmondja, hogy melyik fűtési rendszerrel érdemes próbálkoznunk. Az egyre szigorodó energiafogyasztási szabályok minden felhasználót köteleznek a változásra, érdemes minél hamarabb rászánni magunkat a lépésre, de csak olyan céget keressünk, aki azt is őszintén közli velünk, ha nem éri meg a befektetés…..