Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Egy kapcsolás, több megoldás!

2022-12-06 00:00:00

Egy kapcsolás, több megoldás!

Új építésű épületek esetén viszonylag nagy szabadságunk van az okos perifériák kiválasztásában és beépítésben, azonban lakásfelújítás során sem kell lemondanunk az okos otthon kényelméről.

Korábban írtunk az okos szerelvény és az okos fényforrások közötti választási szempontokról, most az okos szerelvényekkel való kapcsolást járjuk körül.

Első lépés: Mérjük fel a jelenlegi állapotot!

Mielőtt bármilyen eszközt választanánk, ismerjük meg az elektromos hálózat állapotát és a lehetőségeinket. 

Az okos kapcsolók és mikromodulok között létezik fázis és nulla kapcsolatot igénylő, valamint a hagyományos villanyszereléshez jobban illeszkedő, a nullát a vezérelt fázis vezetéken kapó változat is. Ha a szerelvénydobozban nincs nulla vezető és nem is oldaható meg ennek az utólagos behúzása, akkor mindenképpen az utóbbit kell választanunk.

Fontos megbizonyosodnunk róla, hogy az általunk választott eszköz befér-e a szerelvénydobozába. A Legrand kínálatában szereplő okos szerelvények hagyományos szerelvény dobozba köthetők, nem igényelnek módosítást a dobozon vagy bármilyen emelőkeret beépítését és szabadon sorolhatóak a termékcsalád egyéb tagjaival.

Második lépés: Egy és két áramkörös kapcsolás, alternatív kapcsolás

Az egy áramkörös kapcsolás esetében a legegyszerűbb lépés a dedikált nulla vezeték nélküli okos szerelvény bekötése, mely nem különbözik a hagyományos szerelvények bekötésétől, ráadásul dimmelhető fényforrást csatlakoztatva a fényáram intenzitását is kedvünkre változtathatjuk. Vezeték nélküli távvezérlő kapcsolókkal több helyről vezérelhető a világítás, “vezeték nélküli váltókapcsolást” alakíthatunk ki. 


Ha nulla vezető is rendelkezésre áll a szerelvénydobozban, akkor lehetőségünk van egy külső, vezetéken kapcsolódó hagyományos nyomógombot is rákötni az okos szerelvényünkre, ezáltal akár meglévő alternatív kapcsolással is tudunk fényáramot szabályozni nyomógombok segítségével.


 
A két áramkörös, vagy más néven csillárkapcsoló esetében is hasonló megoldást alkalmazhatunk, mint az egy áramkörös kapcsolás esetében, de itt az okos csillárkapcsolót kell bekötnünk. Fontos, hogy a csillárkapcsoló mindenképpen igényli a nulla vezető szerelvénybe kötését.

Ha a csillár vezérlésnél nem áll rendelkezésünkre nulla vezető a szerelvénydobozban, akkor is van lehetőségünk okossá tenni a kapcsolást. Mikromodulokat tudunk elhelyezni olyan kötődobozban, ahol rendelkezére áll a nulla vezető, a vezérelt fázis a csillárkapcsolótól és a fázis vezető. A jelenlegi szerelvényt pedig vezeték nélküli dupla távvezérlőre cseréljük.


Harmadik lépés: Automatizáljunk!

A fenti megoldásokkal fúrás és vésés nélkül megoldható a meglévő világítási megoldásaink okosításrsa való felkészítése. 

Ha ezeket szeretnénk idő vagy esemény alapon vezérelni, távolról elérni, akkor a Legrand okosotthon központjának segítségével erre is van megoldás. 

Ilyen módon például egy gombnyomással lekapcsolhatjuk az összes világítótestet otthonunkban az erre a célra készült jelenetvezérlő kapcsolóval, amely az okosotthon központtal együtt érkezik.

Az azonos helyiségben lévő világításokat jelenetbe is rendezhetjük és a vezeték nélküli jelenetvezérlő kapcsolóval bármikor egy gombnyomásra aktiválhatjuk az egyes világítási körök külön kapcsolgatása és dimmelése nélkül.