Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Bontás nélküli világítás fejlesztés - Legrand Smart Lighting termékcsalád

2023-05-29 00:00:00

A Legrand Smart Lighting termékcsaláddal olyan helyeken is élvezhetjük az okos világítás vezérlés kényelmét, ahol eddig ezt nem tehettük meg.
Bontás nélküli világítás fejlesztés - Legrand Smart Lighting termékcsalád

A Legrand Smart Lighting termékcsaláddal szerelvény bontás nélkül is megvalósítható az újabb kapcsolási helyek kialakítása, így olyan helyeken is élvezhetjük az okos világítás vezérlés kényelmét, ahol eddig ezt nem tehettük meg.

Az okos világítás

A világítás a leggyakrabban „okosított” terület Magyarországon és Európában egyaránt. A legtöbb okos eszközt és a hozzájuk kapcsolódó automatizációt ezen a területen találjuk.

A helyiségek megvilágítása nagy hatással van otthonunk megjelenésére és komfortosságára. A lakberendezők és a belsőépítészek fontos eszköze a megvilágítással való hangulat teremtés, ahol a világítási funkciókat meg kell tervezni, a hozzá kapcsolódó eszközöket illeszteni kell a lakás és a helyiség enteriőrjéhez. Egy-egy szoba világítása már nem (csak) egy belógó csillárról szól, hanem a helyiség funkciójához és adottságaihoz illeszkedő, az általános megvilágításon felül az egyes feladat- és hangulatfények kombinációjáról és eseményekhez történő hangolásáról.

Előfordulhat, hogy bár szeretnénk ezeket az okos világítási funkciókat megvalósítani, nincs lehetőségünk a meglévő világítási rendszer átalakítására. Az élet számos területén találkozhatunk olyan helyzettel, ahol a fali szerelvényeket nem bonthatjuk meg, mégis szükségünk van egy olyan megoldásra, amivel új kapcsolási pontot vagy éppen távvezérelhetőséget biztosíthatunk világításunknak. Legyen az egy albérlet vagy kollégiumi szoba, ahol hosszabb ideig tartózkodunk, vagy egy szállodai szoba, közösségi iroda, ahol rövidebb időt töltünk el, gyors és hatékony megoldásra van szükségünk.

A Legrand Smart Lighting kezdőcsomag három egyszerű lépésben teszi ezt lehetővé számunkra. Ismerkedjünk meg alaposabban a problémával és a Smart Lighting által kínált megoldással!

Bontás nélküli világítás okosítás

A vezeték nélküli világítás vezérlés három eszközt igényel. Az első maga a világítótest, esetünkben egy okos izzó, amelyet a szabványos E27-es foglalatba csavarhatunk be. A második a vezeték nélküli kapcsoló, melyet kedvünk szerint helyezhetünk el, hiszen elemes megtáplálású. A harmadik eszköz maga a központi egység, amely felel a kapcsoló és az okos izzó közötti kommunikációért, egyéb eszközökkel való későbbi bővíthetőségért és a távoli elérhetőségért. Ezeket az eszközöket tartalmazza a Legrand Smart Lighting kezdőcsomagja is: központi egység, vezeték nélküli kapcsoló és okos izzó.

Az okos izzó

Mivel nem bonthatjuk meg a kapcsolót, így közvetlenül a világítótestet cseréljük okos izzóra. Ennek az izzónak állandóan feszültség alatt kell lennie, vagyis a hozzá tartozó fali kapcsolónak mindig felkapcsolva kell lennie (a csomag tartalmaz egy matricát, amivel a kapcsolón jelölhetjük, hogy felkapcsolt állapotban kell maradnia). Ha mégis lecserélnénk a jelenlegi kapcsolót, akkor a szerelvénydobozban kell a vezérelt fázis és a megtápláló fázis vezetéket közvetlenül összekapcsolnunk (a csomag tartalmazza az ehhez szükséges sorkapcsot. A művelethez kövessük a használati utasításban leírtakat), majd a vezeték nélküli kapcsolót kell rögzítenünk a szerelvénydobozra. Harmadik megoldásként egy állólámpába is tehetjük az okos izzót.

A készletben lévő okos izzó a LEDVANCE Smart+ világítótest család Zigbee protokollon működő változata, melyet mindegyik “with Netatmo” központ képes kezelni. Kétféle megjelenéssel, klasszikus és vintage kivitelben kapható, így az otthonunk stílusához megfelelő külsőt választhatjuk.

A vezeték nélküli kapcsoló

A készletben érkező vezeték nélküli kapcsoló egy CR2032-es gombelemmel működik, amely átlagos használat mellett 2-3 évig működteti az eszközt. A fel- és lekapcsoláson kívül lehetőségünk van az izzó dimmelésére, vagyis a fényerősség szabályozására is a kapcsoló segítségével.

A kapcsoló sorolható és külsőleg illeszkedik a Valena Life illetve a Céliane kapcsolócsalád egyéb tagjaival.

A központi egység

A központi egység látja el a “karmester” szerepét az okosotthonunkban: kezeli az eszközök egymással folytatott kommunikációját, jóváhagyja az új eszközök csatlakozását vagy éppen a régi eszközök távozását az okosotthon hálózatunkból, valamint biztosítja a kapcsolatot a külvilág felé, hogy telefonunkról bármikor elérhessük az eszközeinket.

Az eszközök egymással az okosotthon megoldásokra fejlesztett, nemzetközi, nyílt szabvány protokollon, a Zigbee-n keresztül kommunikálnak, ezzel biztosítva, hogy egyszközeink stabilan és biztonságosan működjenek az otthoni belső hálózatunktól függetlenül. A központ képez átjárót a biztonságos IoT hálózat és a wifi hálózatunk között.
Elektromos hálózathoz csatlakoztatása nem igényel villanyszerelői ismereteket, hiszen csak egy dugaljba kell bedugni és máris használatra kész. Beállítását az ingyenesen letölthető Home+Control alkalmazás segítségével tehetjük meg, amely végigvezet a központ kezdeti beállításán valamint az eszközök hálózathoz adásán.

Az igazi okosotthon láthatatlan

Egy jól megtervezett okosotthon nem az általa keltett fény vagy hanghatásokban fejezhető ki, hanem azzal, hogy hogyan illeszkedik be az otthonunk stílusába, a mindennapi életünkbe. Emiatt fontos, hogy maguk az eszközök se lógjanak ki ebből a képből. A Legrand minden “with Netatmo” jelöléssel ellátott okosotthon eszköze illeszkedik az azonos nevű szerelvénycsalád formai és színbeli világához, azokkal sorolhatóak még a vezeték nélküli eszközök is, mint például a vezeték nélküli kapcsolók, jelenetvezérlők.

Ilyen módon észrevétlenül bővülhet az otthonunk új eszközökkel, amelyek könnyebbé tehetik az otthon töltött időnket.

Hol vásárolható meg?

A Legrand smart lighting termék kínálatát keresse a villamossági nagykereskedésekben és márkaboltokban, valamint online webáruházakban.

 

7 napos okosotthon kihívás

Legyél 7 nap alatt az otthonod "okosotthon szakértője"!