Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Aktualitások – iskolakezdés és okosotthon

2023-08-31 09:50:00

Ki gondolná, de hamarosan újra itt az iskolakezdés…Cikkünkben bemutatjuk, miként segítheti az iskolás időszakot okosotthonunk!
Aktualitások – iskolakezdés és okosotthon

Ki ne aggódna az otthon egyedül hagyott gyerekek miatt? Milyen házi, vagy külső veszély leselkedhet rájuk? Kit engedhetnek be? Az aggodalmat enyhíthetik azok az okosotthon készülékek, amelyek alkalmasak a megfigyelésre, és így a szülők nyugalma is némiképp garantált.

Nem hív gyermekünk, amikor hazaért? Egyszerű leellenőrizni, hogy belépett-e a lakásajtón. Például egy okos zárral, amely képes jelezni, hogy tényleg a gyerek ment haza. Elég hozzá egy okostelefon vagy tablet is. Vagy távolról be lehet kapcsolni a fűtést, mielőtt hazaér, nehogy fagyoskodni kelljen otthon tanulás közben. Ha olyan helyre tévedne, ahova nem szabad mennie, vagy veszélyes ott tartózkodnia, a mozgásérzékelő segítségével megtudhatjuk. A füst- és szén-monoxid érzékelők szintén valós időben figyelmeztethetik a szülőt, hogy azonnal el lehessen hárítani a veszélyhelyzetet. Aki még jobban aggódik, pl. a betörők vagy illetéktelen személyek miatt, kamerát is felszerelhet, és aktiválhatja mobil készülékéről. Sőt, talán elég extrémen hangzik, de szirénákat, világítást beindító pánikgomb is használható, ha a gyereket valami veszély fenyegeti. Persze, nem csak az ellenőrizhető, hogy hazaérkezett-e, hanem az is, ha elhagyja a házat. Ilyenkor üzenetet kaphatunk arról, hogy lekapcsolta-e a villanyt vagy bezárta-e az ajtót. Lássuk, most részletesen, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyekkel megkönnyíthető az iskolakezdés okozta stressz és aggodalom!

Egyedül, otthon: balesetmegelőzés

Belső többszintes családi ház esetén kiváló balesetmegelőző funkciót tölthetnek be a lépcsők közelében elhelyezett mozgásérzékelők és az általuk leadott jellel vezérelhető okosizzók, amelyek kapcsolódva a ház okosotthon-központjára garantálhatják, hogy a legkisebb esti mászkáló is biztonságban van a fürdőszoba és a saját hálószobája közötti úton.

Kulcsproblémák iskolakezdéskor: zárak és okosotthon

Nem kell többé az elhagyott-elveszett bejárati ajtókulcsok problémájával és az ezzel járó gyakori zárcserékkel vesződni egy videós okoszár felhelyezése esetén. Gyermekeink arcképének rögzítése esetén az okoszárat vezérlő alkalmazás képes a gyerekek felismerésére és csak nekik nyitja ki az ajtót. Nincs többé a riadt telefonhívást követően kapkodás, hogy gyorsan haza ugorjunk beengedni a gyereket, soron kívül próbálunk szerezni egy lakatost a zárcserére - jellemzően sürgősségi felárral.

Ma már az iskolából hazaérkezést követően a szülők az ajtóra helyezett nyitásérzékelő segítségével a saját okostelefonjukon futó applikáción keresztül megbizonyosodhatnak arról, hogy a bejárati ajtó rendben bezáródott. A többi kültéri nyílászárón elhelyezett érzékelők segítségével pedig minden pillanatban képet kaphatunk arról, hogy gyerekeink biztonságban vannak a házban, nem maradt véletlenül nyitva egyetlen egy ajtó vagy ablak sem, hogy azon keresztül illetéktelen behatoló kerülhessen a házba.

Beltéri és kültéri kamerarendszer

Bizonyára megnyugtató egy szülő számára, ha lehetősége adódik gyermekét biztonságban tudni, távolléte alatt is „megfigyelni” a szó jó értelmében persze. Sajnos manapság biztonságunk érdekében szükséges olyan óvintézkedéseket és modern technikát alkalmaznunk, amely nemcsak otthonunkra, hanem szeretteinkre is vigyáz.

Otthonunk biztonságát leginkább egy kültéri okos kamerarendszerrel növelhetjük. Ezek a kamerák szinte bárhová felszerelhetőek és általában a dizájnnak köszönhetően nem feltűnőek, ráadásul ellenállnak a különféle környezeti hatásoknak. A beltéri kamerák használata ideális megoldás lehet otthonunkban a gyermekfelügyeletre, de irodánkban a munkafolyamatok nyomon követésére. Bármelyik kamera képes arra, hogy rögzítse, ami elé kerül, a mesterséges intelligencia megjelenése viszont azt is jelenti, hogy a kamerák értik, amit látnak. Az intelligens kamera rendszerek használatával már sokkal fejlettebb módon követhetjük nyomon otthonunk történéseit távollétünkben.

Iskoláskorú gyereket nevelő szülők számára hatalmas segítség lehet a megfelelően megválasztott és kialakított okosotthon-konfiguráció, amely számos szituációt könnyíthet meg mind a gyerek, mind a szülő számára. Az éjszakai önálló hálószoba-látogatóktól kezdve, az iskolából egyedül hazaérkező gyerekekig ez a korszak számos jól ismert kihívás elé állítja a szülőket. De mindezt nagyban segítheti okosotthonunk!