Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Moduláris okosotthon megoldások

2023-11-30 00:00:00

Az okosotthon megvalósítása már a tervasztalon elkezdődhet.
Moduláris okosotthon megoldások

Az okosotthon megvalósítása már a tervasztalon elkezdődhet. A csillagpontos vezetékelési megoldással készülő ingatlanok esetében skálázhatóságot és könnyű telepítést tesz lehetővé a moduláris megoldások használata.

Mi a haszna a moduláris okosotthon kivitelezésnek, ha te vagy a megrendelő?

Otthonod oly módon lesz okos, hogy utólag is lehetőség lesz annak bővítésére, átalakítására, ha szükség van rá. Az energiafogyasztás mérése és kontrollálása a lehető leghatékonyabb módon történhet. Az egyes feladatokat külön modulok látják el, amelyek utólag is beszerezhetők és beszerelhetők.

Mi a haszna a moduláris okosotthon kivitelezésnek, ha te vagy a kivitelező?

Ha csillagpontos villanyszerelési struktúrában valósul meg az új épület elektromos hálózata, akkor a vezérlést biztosító eszközök jól definiált helyen, a elosztószekrény(ek)ben kerülnek elhelyezésre. Ez lehetővé teszi az előre megtervezett és kivitelezett vezérlőszekrények elkészítését, így a helyszínen már csak a kábelezés illesztését kell megvalósítani. A vezérlés felépítése már a kábelezéssel párhuzamosan megtörténhet, rövidítve a kivitelezési időt. A vezérlés telepítése után az azonnal használatba vehető. A rendszert a felhasználó is bővítheti külső eszközökkel.

Hogyan is épül fel a moduláris okosotthon a Legrand esetében?

A Legrand moduláris okosotthonában kiemelt szerepet kap a EMDX3 átjáró. Ehhez az eszközhöz vezeték nélküli protokollon (Zigbee) kapcsolódik a többi egység: a kommunikáció vezeték nélkül történik.. A teljesség igénye nélkül ezek lehetnek:

  • kontaktor vagy impulzus relé

  • fogyasztásmérő

  • vezeték nélküli kapcsolók

Az áramkörök vezérlése és fogyasztásának mérése a vezérlőszekrényben elhelyezett eszközökkel történik. A moduláris kialakításnak köszönhetően jól tervezhetőek a vezérlés elemei akár későbbi telepítésre is.

Ha utólagosan szükséges kapcsolási pontokat kialakítani, azt a vezeték nélküli kapcsolókkal - melyek illeszkednek az adott termékcsalád (Valena Life, Céliane, Allure) hagyományos szerelvényeinek megjelenéséhez és velük sorolhatóak - egyszerűen megoldhatóak. Akár az otthon tulajdonosa is elvégezheti ezt, hiszen nem szükséges hozzá az elektromos hálózathoz nyúlni, csak egy egyszerű párosításra van szükség.

A moduláris okosotthon megoldás kiegészítője lehet a “with Netatmo” jelöléssel rendelkező termékkör is, ahol a vezeték nélküli protokollon kommunikáló kapcsoló, dimmer, dugalj vagy redőnyvezérlő illeszthető a CX3 központi egységhez.

Mit vezérlünk és mivel vezérlünk?

Érdemes pár szóban beszélnünk az érzékelőkről és a végrehajtókról. Minden olyan eszközt - legyen az egy vezeték nélküli kapcsoló vagy egy időjárás állomás -, amely adatot, vezérlő jelet szolgáltat a rendszerünknek, érzékelőnek nevezünk. Azokat az eszközöket, amelyek valamilyen feladatot hajtanak végre - mint a redőnyvezérlő mikromodul vagy az impulzusrelé - végrehajtóknak hívjuk. 

Az érzékelők jelét használhatjuk egy-egy automatizálás vagy jelenet indítására, míg a végrehajtókat a feladat végrehajtására. Ilyen jelenet lehet például, ha a vezeték nélküli jelenetvezérlő gombját megnyomva a nappaliban a redőnyök leereszkednek, a hangulatvilágítás bekapcsol. Itt az érzékelőnk a vezeték nélküli jelenetvezérlő, míg a végrehajtónk a világítás dimmeléséért vagy a redőnyök mozgatásáért felelős kapcsolók.

CX3 Netatmo központi egység

A rádiós kommunikációval (Zigbee) működő intelligens eszközök és a Wifi hálózat közötti átjárást biztosító, 2,5 modul széles eszköz. Csak állandó fázist és nullát igényel, az 1 vagy 3 fázisú tápsín a készülék felett tovább vihető, így szabadon sorolható a DIN sínen. A központi egység segítségével az okostelefonokon futó Home+Control alkalmazáson keresztül felügyelhetjük és automatizálhatjuk otthonunk működését.

CX3 Netatmo impulzus relé

Egy modul széles eszköz, amely elsősorban világításvezérlésben nyújthat segítséget. Az impulzusrelé állapotát váltja, ha vezérlő jelet, “impulzust” kap. 

A nyomó kapcsoló közvetlenül, önvédett fázison keresztül kapcsolható az eszközhöz, de akár vezeték nélküli “with Netatmo” kapcsolóval is működtethető. A készülék elején lévő gomb állapot visszajelzőként és kapcsolóként is működik, így olyankor is használni lehet a világítást, amikor a fali szerelvények még nem kerültek telepítésre.

Halogén izzókból 3840 W teljesítményűt, míg LED fényforrásból 650 W teljesítményűt képes maximálisan kapcsolni, amely bármely háztartás nagyobb világítási körének is elegendő.

Zigbee kapcsolaton keresztül kapcsolódik a CX3 központi egységhez.

CX3 Netatmo kontaktor

Egy modul széles eszköz, amely nagy energiafogyasztású eszközök hálózatra való kapcsolását és leválasztását teszi lehetővé. A kontaktorban lévő relé addig zárja a vezérelt áramkört, amíg vezérlő jelet kap. A vezérlő jel érkezhet az önvédett fázissal rendelkező fizikai bemenetről vagy éppen egy “with Netatmo” vezeték nélküli kapcsolóról is. A vezérlés történhet ütemezetten vagy jelenetből is a Home+Control alkalmazáson keresztül. A fogyasztást az alkalmazáson keresztül felügyelhetjük.

Zigbee kapcsolaton keresztül kapcsolódik a CX3 központi egységhez.

CX3 Netatmo kontaktor

Egy modul széles eszköz, amely nagy energiafogyasztású eszközök hálózatra való kapcsolását és leválasztását teszi lehetővé. A kontaktorban lévő relé addig zárja a vezérelt áramkört, amíg vezérlő jelet kap. A vezérlő jel érkezhet az önvédett fázissal rendelkező fizikai bemenetről vagy éppen egy “with Netatmo” vezeték nélküli kapcsolóról is. A vezérlés történhet ütemezetten vagy jelenetből is. Fogyasztást is mér, amely a Home+Control alkalmazásból felügyelhető.

Segítségével a Green’UP járműtöltő berendezések is felügyelhetőek 1x16A-ig.

Zigbee kapcsolaton keresztül kapcsolódik a CX3 központi egységhez.

CX3 Netatmo áramváltós fogyasztásmérő

Egy modul széles eszköz, amely az elektromos hálózat megbontása nélkül, áramváltó segítségével méri egy adott áramkörben a fogyasztást, mely maximum 80A-ig képes mérni. A kontaktorban lévő relé addig zárja a vezérelt áramkört, amíg vezérlő jelet kap. A vezérlő jel érkezhet az önvédett fázissal rendelkező fizikai bemenetről vagy éppen egy “with Netatmo” vezeték nélküli kapcsolóról is. A vezérlés történhet ütemezetten vagy jelenetből is. Fogyasztást is mér, amely a Home+Control alkalmazásból felügyelhető.

Zigbee kapcsolaton keresztül kapcsolódik a CX3 központi egységhez.

 

További terepi eszközökkel is bővíthetjük a moduláris okosotthon megoldásunkat, ahol a redőnyvezérlés, a fűtésvezérlés vagy a kaputelefon is az okosotthonunk részét képezheti.