Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Energiamenedzsment az otthonunkban

2023-10-30 00:00:00

Az energiával való gazdálkodás a háztartások számára is elengedhetetlenné vált. Legyen szó fűtésről, hűtésről vagy energiaigényes háztartási munkákról
Energiamenedzsment az otthonunkban

Energiamenedzsment az otthonunkban

Az energiával való gazdálkodás a háztartások számára is elengedhetetlenné vált. Legyen szó a fűtésről, hűtésről vagy az energiaigényes háztartási munkák elvégzéséről, ma már nem csak a gazdaságos használat, de a megfelelő időben történő energia felhasználás is nagy befolyással bír a havi energiaszámlánkra. Ebben a blog posztban bemutatjuk, hogyan alkalmazhatók a Legrand energiamenedzsment rendszerei az okosotthonokban, hogy ne csupán kényelmesebbé, de fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá is tegyék otthonainkat.

Az okosotthon rendszerek és az energiamenedzsment szerepének vizsgálatakor fontos a technológiai innovációk és a fenntarthatósági célok összehangolása. A Legrand energiamenedzsment megoldásai az okosotthonokban nem csupán a felhasználói interakció és a kényelmi funkciók javítására irányulnak, hanem komplex energiahatékonysági stratégiák megvalósítására is.
Ezek a rendszerek magukba foglalják az intelligens termosztátokat, energiamenedzsment rendszereket és az automatizált világításkezelést, amelyek kulcsszerepet játszanak az energiafelhasználás optimalizálásában. Az okosotthon rendszerek és az energiamenedzsment kapcsolatát tovább bonyolítja az integráció és a rendszerek közötti kommunikáció kérdése. A Legrand eszközök kompatibilitása a legelterjedtebb okosotthon platformokkal, mint az Amazon Alexa, a Google Home vagy az Apple HomeKit, biztosítja a zökkenőmentes integrációt és a felhasználói élmény javítását.

Az alábbiakban bemutatjuk a Legrand legfontosabb energiamenedzsment termékeit és azokat a technológiai előnyöket, amelyekkel ezek a megoldások hozzájárulnak az okosotthonok hatékonyabb és fenntarthatóbb működéséhez.

  1. Okoskapcsolók és dugaljak

A Legrand “with Netatmo” okoskapcsolói és dugaljai lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy távolról irányítsák otthonaik világítását és elektromos eszközeit, de automatizálhatóak is. Ezek az eszközök támogatják az energiatakarékossági üzemmódokat, automatizált időzítéseket és a felhasználói szokásokhoz alkalmazkodó intelligens rutinokat. A készülékek képesek mérni illetve megbecsülni a fogyasztást, ezzel segítve az háztartásunkban lévő energiamenedzsmentet. Ezen felül illeszkednek a termékcsalád külső megjelenésébe és a többi szerelvénnyel együtt sorolhatóak.

  1. Energia mérő eszközök

A Legrand with Netatmo okosotthon rendszerének tagjai betekintést nyújtanak a lakók energiafelhasználásába. Ezek az eszközök valós időben mutatják meg az energiafogyasztást, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy azonosítsák és csökkentsék a felesleges energiafelhasználást. Naplózással a felhőbe feltöltött fogyasztási adatok, grafikonos formában, évekre visszamenőleg kinyerhetőek, vagy összehasonlítások végezhetőek. A múltbéli átlagfogyasztási adatok 1 órás felbontásban követhetőek vissza akár végrehajtónként, akár összfogyasztás szintjén.

A mérőeszközök két mérési módszer alapján dolgoznak.

Egyik változat szerint a az átfolyó áram és a feszültségadatok pillanatnyi értéke, valamint az eltelt idő alapján mérhetünk, amely egyórás időablakokon belül képes a fogyasztási adatokról reális képet adni. Ezen az alapon mérnek pl. a dugaljak, moduláris eszközök.

A másik, lényegesen egyszerűbb esetben, a kapcsolóknál és a mikromodulnál , előre be kell állítani a fogyasztó teljesítményének szintjét, ezt követően már csak a bekapcsolási idő mérése történik. Be- és kikapcsolásnál ez a mérési módszer is alkalmas fogyasztásmérésre, de pl. fényerőszabályzás használata már torzítja az eredményeket.

  1. Programozható Termosztátok

Az intelligens termosztátok kulcsfontosságúak az otthoni fűtés és hűtés hatékony irányításában. A Legrand termosztátjai automatizálják a hőmérséklet-szabályozást, adaptálva az otthoni környezetet a felhasználói preferenciákhoz és külső körülményekhez. A Smarther 2 termosztátok beépített és falon kívüli szerelési móddal, akár 2 és 4 csöves fan-coilokhoz kapcsolódva is használhatóak.
A Netatmo családban kapható radiátor szelep vezérlők és hozzá kapcsolódó vezeték nélküli termosztátok retrofit illesztésre is lehetőséget adnak, így azoknak sem kell a kényelem és az energiahatékonyság kettősét melőzniük, akik nem felújítás alatt kezdenek neki az energiahatékonyság növelésének.

  1. Okos Biztonsági Megoldások

   A Legrand biztonsági rendszerei, mint például a mozgásérzékelők és az intelligens kamerák, nem csak a biztonságot javítják, hanem hozzájárulnak az energiahatékonysághoz is, például azáltal, hogy automatikusan kikapcsolják a világítást, ha nincs mozgás a helyiségben.

Ezek a Legrand termékek egy egységes rendszerbe integrálva lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen és hatékonyan kezeljék otthonaik energiafelhasználását. A Legrand szoftverplatformjai, mint például a mobilalkalmazások és a felhőalapú szolgáltatások, tovább erősítik ezt az integrációt, biztosítva a felhasználóknak a teljes körű irányítást és az egyszerű hozzáférést otthonaik intelligens rendszereihez.

Energiamenezsment: napelemek, dinamikus árazás és túlfogyasztás

A napelemes rendszerek legnagyobb hátrányának azt szokták felhozni, hogy nem akkor termelnek, amikor otthon vagyunk, vagyis amikor a nagyfogyasztókat indítjuk. Az okosotthon technológiák és az energiamenedzsment alapelvek alkalmazásával azonban lehetőségünk van akkor elindítani ezeket a fogyasztókat - legyen az villanybojler, hőszivattyú, klíma vagy az olyan háztartási nagygépek, mint a mosógép, a szárítógép vagy a mosogatógép -, amikor többlet termelésünk van, ezzel csökkenteni a helyi hálózatra termelést és helyben elfogyasztani a termelt villamosenergiát. Ez nem csak a környezettudatosság és a fenntarthatóság szempontjából fontos, de a kiadásainkat is csökkentheti most és a jövőben is.

A bejövő hálózati feszültség monitorozásával és a nagy fogyasztók vezérlésével például elkerülhetjük az inverterünk leállását magas hálózati feszültség esetén.
Az háztartásban üzemelő inverterek úgy tudnak az elektromos hálózatra visszatáplálni, hogy megemelik néhány volttal a hálózatra visszatermelt energia feszültség értékét.
Ez napsütéses napokon okozhat problémát olyan kisfeszültségű szakaszokon, ahol több ilyen napelemes rendszer táplál be a hálózatba egyszerre és a körzet transzformátora még nem lett felkészítve a feszültség szint szabályozására.
Ekkor könnyen 253V fölé mehet időszakonként a hálózati feszültség, amely az inverterek biztonsági leállását okozza. Ebben az esetben nagyfogyasztók elindításával a hálózati feszültség csökkenthető, így az inverter is újra indulhat.

Az időzíthető fogyasztás hasznos lehet a jövőben is, hiszen a tervezett dinamikus árazás - ahol az elektromos áram egységnyi ára a pillanatnyi területi termelés és a fogyasztás aránya alapján keül megállapításra  - bevezetése esetén akkor tudjuk elindítani a nagyfogyasztókat, amikor a legkedvezőbb számunkra az elektromos áram egységára, még ha a rendszerünk nem is termel eleget ezeknek az üzemeltetéséhez.

Ha a lakásunkban nem oldható meg az elektromos áram teljesítménybővítése, de el szeretnénk kerülni, hogy a nagyfogyasztók miatt működésbe lép a lakás kismegszakítója, akkor a fogyasztás alapú eszköz indítás lehet a megfelelő megoldás számunkra. Bizonyos terhelési szint felett priorizálni tudja az egyes áramköröket, míg másokat le tud kapcsolni a Legrand rendszere.
Okosotthon megoldásokkal azt is el tudjuk érni, hogy ne csak áramkör, de eszköz szinten vezérelhessük a fogyasztókat

“Hazavinnivaló”

Az energiamenedzsment már nem csak az ipari épületek kiváltsága, a magánépületek, sőt a lakások is gazdálkodhatnak az energiafogyasztásukkal. Ehhez az első lépéstől, az energiaméréstől az utolsóig, vagyis a vezérlésig, teljes megoldást tud kínálni a Legrand eszköz és megoldáskínálata.