Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Út a szakmák Olympiájára Lyon 2024

2023-03-22 00:00:00

Út a szakmák Olympiájára Lyon 2024

A WorldSkills a második világháború romjai közül emelkedett ki, amely lerombolta Európa gazdaságát, és hatalmas hiányt generált a szakképzett munkaerőben.

Néhányan ezt a kihívást alkalomnak tekintették arra, hogy bevezessék a fiatalokat a szakmai készségek világába. 1950-ben Francisco Albert Vidalt megbízták azzal, hogy készítsen egy ügyességi versenyt Spanyolország és Portugália fiataljai számára. Mai mércével mérve ez még egy szerény esemény volt, de nemzetközi mozgalom született belőle. 3 év alatt a verseny rohamos népszerűségre tett szert, már Németországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Marokkóból és Svájcból is érkeztek fiatalok a felhívásra. 1958-ban a verseny először költözött külföldre, a belgiumi Brüsszelbe. Ez volt a kezdete a WorldSkills mozgalomnak, amely mára az egész világon kiterjeszkedett. A tagok száma jelenleg 85 országra és régióra terjed ki, melyhez Magyarország 2007-ben csatlakozott, ekkor még csak 3 versenyszámban: IT, Mechatronika, Villanyszerelés. Mára a választható szakmák száma már igen széles skálán mozog (27 db.) magába foglalva virágkötőt, szépségápolást, gondozást, ácsot, autófényezőt, grafikust stb.

 

A Legrand Zrt. a kezdetektől fogva jelen van Szakmai Támogatóként, biztosítva a Villanyszerelő versenyző számára a szakmai felkészítést, szerszámokat és anyagokat. A verseny során egyrészt hagyományos és intelligens épületrendszerek falon kívüli és süllyesztett kialakítására, valamint vezérlési feladatok összeállítására kerül sor, ahol mindkét esetben a versenyzőnek kell a teljes installációt kialakítania, és felprogramozni a terméket, betartva a legszigorúbb szakmai és balesetvédelmi előírásokat is.

A Magyarországot villanyszerelő szakmában képviselő versenyző kiválasztása két lépcsőben történik. Első lépésként megrendezésre kerül a kelet és nyugat magyarországi elődöntő, majd az itt legjobban szereplők közül kerül ki a győztes. A kiválasztott versenyző felkészítése 6-7 hónapot vesz igénybe, iskolájához, munkahelyéhez közel villanyszerelő szakértőnk Tamás Róbert irányítása mellett, a helyi tanár kollégák segítségével. Jelenleg éppen zajlik a 2024-es Lyon-i versenyző kiválasztása. 2023 márciusában Debrecenben és Zalaegerszegen megrendezett előválogatók keretein belül 24 diák mérhette össze tudását, akik közül 5-en kerültek kiválasztásra az áprilisban megrendezendő győri döntőre. Az előválogató feladatai során a WorldSkills feladatainak kisebb egységeit kellett 5 óra alatt teljesíteni az indulóknak, mint például: kábelcsatorna szerelés, szerelvényezés, világítási dugalj áramkörök kialakítása, elosztószekrény szerelés. A korábbi gyakorlattól eltérően hibakeresési feladattal is kiegészült a program, ahol a versenyzőknek előre szerelt elosztókban 5 db. hibát kell megtalálniuk mindössze 15 perc alatt (szakadás, rövidzár, hibás beállítás, rossz eszközhasználat.