Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Villanyszerelő szakmai bajnokságok a világban

2021-10-05 00:00:00

2021-ben a COVID miatt 1 év csúszással rendezték meg a szakmák Európa bajnokságát Grazban.
Villanyszerelő szakmai bajnokságok a világban

A 70.000 négyzetméteres versenyhelyszínen 38 szakma és 10 bemutató szakma volt jelen, 31 ország 400 fiatal szakembere versenyzett. Hazánk 8 szakmában szerzett érmeket.

A 12 sátorban 3 napon keresztül követhették a látogatók, hogyan dolgozik és mutatja meg tehetségét közel 400 fiatal szakember. A verseny mellett számos egyéb programmal is készültek a grazi versenyszervezők. Több „Try a Skill” standon próbálhatták ki magukat a látogatók a versenyen is megjelenő szakmákban.

Magyarország hetedik alkalommal vett részt a „Szakmák Európa-bajnokságán”, a EuroSkills Graz 2021 versenyen, amelyen 21 versenyszámban 26 versenyző képviselte hazánkat. A Legrand Zrt. a kezdetektől aktív támogatója a nemzetközi WorldSkills és EuroSkills versenyeknek, hol fiatal, tehetséges villanyszerelő szakemberek versenyeznek egymással, az idővel, és egyre komplexebb ipari automatizálási feladatok megoldásában, okosotthon rendszerek felprogramozásában és irodai elektromos hálózatok kialakításában.

A már megszokott falon kívüli installáció (hagyományos villanyszerelés), rácsos kábeltálca, DLP csatorna szerelés, műanyag és fém védőcső hajlítás, kábelezés, elosztószekrény szerelés mellett a hangsúly egyre inkább eltolódik a PLC vezérlések kialakítása és a magas színtű KNX programozás felé. A feladatok között megjelenik az érintőképernyő konfigurálása és mobil eszközökről történő applikációs vezérlés, hiszen ezek az igények már megrendelői oldalról is minden naposak. Hasonlóan az élethez, egyetlen eszközről kell a világítást, árnyékolást, a hűtés-fűtést, garázskaput működtetni, szcenáriókat képezni és riasztásokat kezelni. Mindössze 4 órája van a versenyzőknek, hogy a KNX és PLC programozást elvégezzék és megteremtsék a két rendszer közötti teljeskörű kapcsolatot. Az elkövetkező versenyeken már meg fog jelenni az autótöltők és napelemes rendszerek integrációja is.

A 2021-es Graz-i Európa bajnokságon a magyar villanyszerelő szoros versenyben, a dobogóról lecsúszva negyedik helyen végzett. A WorldSkills szakmák világbajnoksága 2022-ben Shanghai-ban (Kína) kerül megrendezésre. A Magyar Kereskedelmi Iparkamara (MKIK) szervezésében, Legrand szakmai irányításával már 1 éve készül fáradhatatlanul az új versenyző a közel 40 fős mezőnnyel való megmérettetésre. A versenyzők szakmai gyakorlatokon felül fizikai és mentális felkészítésen is részt vesznek, mely keretein belül szakképzett trénerek és pszichológusok segítségével készülnek fel a váratlan események, idegen környezet, és pszichikai nyomás okozta stresszhelyezt optimális leküzdésére. Hamarosan meghirdetésre kerül a Szent Pétervár-i 2023-as Euroskills verseny válogatója, ahová várjuk a munkájukra igényes, kihívásokat kereső, talpraesett, precíz, fiatal szakemberek jelentkezését.

A Legrand Zrt elkötelezett a villanyszerelő szakképzésnek és szakmai pályának vonzóvá tétele iránt, annak ellenére, hogy az ilyen irányú lépések gyümölcse csak 5-10 éves időintervallumban lesz látható, így próbálva orvosolni a jelenleg is tapasztalható szakemberhiányt, mely egyre súlyosabb problémát jelent.

Tamás Róbert

BMS Üzletfejlesztési Menedzser és WorldSkills Villanyszerelő Szakértő