Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Segítünk otthon lenni

2020-04-16 00:00:00

Fenekestül felfordult az életünk. Minden, amit eddig megszoktunk, most rizikóssá, meggondolandóvá, vagy korlátozottá, akár tiltottá vált.
Segítünk otthon lenni

Nem lehet koccintani a barátokkal, nézelődni a boltokban, színházba, moziba és múzeumba menni, gondtalanul leheveredni a park füvére.

Kiszáradt kézzel, borús homlokkal és romos mentális állapotban nézünk ki a fejünkből. A tanácstalanság általános állapottá vált. A feszültség oka a bizonytalanság. Sajnos ezzel foglalkozni kell, mert szorongunk és ezért sokkal intenzívebben reagálunk mindenre. Tekintsünk optimistán előre, de ez nem azt jelenti, hogy zárkózzunk el a valóságtól.

Mi ezen a felhős hangulaton szeretnénk javítani! Mások tollából származó néhány konkrét tippet gyűjtöttünk össze segítségül, melyekből most ötöt mutatunk meg.

1. Hogyan dolgozzunk otthon?

Akik eddig munkahelyen dolgoztak, azok közül is sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre. A munkahelyi közeg elvesztése teljesen felborítja a napi rutint és eltávolít bennünket a megszokott szociális közegünktől is. De a munkavégzésben is számtalan nehézséget okoz, hiszen nincs nálunk minden dosszié, nem boldogulunk a technikai eszközökkel és közben segítenünk is kell a gyereknek az online tanulásban. A legjobb tanácsok: próbáljuk a normál rutint megtartani, öltözzünk munkához, alakítsunk ki otthoni munkaterületet (ne ott dolgozzunk, ahol aludni szoktunk), csináljunk időbeosztást, jelöljünk ki pihenőidőt (pl.: pomodoro-módszer: 25 perc intenzív figyelem 5 perc pihenő) és beszéljünk a kollégákkal!

2. Hogyan válasszuk szét a munkát és a magánéletet otthoni munkavégzéskor?   

Az iskolabezárások miatt sokan -akár több gyerekkel is- tanulnak otthon az iskoláskorú gyerekkel a munkavégzés mellett. Itt lép be a családi felelősségvállalás a képbe, ahol minden családtag egyenlően kiveszi a részét a teendőkből. A legjobb tanácsok: alakítsunk családi kupaktanácsot, ahol minden este megbeszélik az aznapi eredményeket, ki-mit végzett el és milyen eredménnyel, illetve egyeztetik, hogy másnap kinek mi lesz a feladata és ahhoz várhatóan milyen segítségre lesz szüksége a többiektől? A szülőknek jó, ha megállapodnak egy időbeosztásban, amikor a napi felmerülő eseti helyzetet azonnal kezelni kell.

3. Fedezzük fel újra régi álmainkat!

Most elővehetjük a régen félbehagyott hímzést, vagy végre befejezhetjük a félkész madáretetőt. Vagy megpróbálhatunk valami teljesen újra koncentrálni, új nyelv, főzés, IT tudás megszerzése, stb. A lényeg, hogy olyanra essen a választásunk, amely leköti a kapacitásunkat, és valami kézzelfogható eredménnyel jár. Ez azért fontos, mert amit maradéktalanul be tudunk fejezni, az okoz bennünk jó érzést. A legjobb tanácsok: elsőre olyat válasszunk, ami nem tart hosszú ideig, először hozza meg a jóérzést, az meg maga után húzza a kitartást. Adjunk teret az eddig elképzelhetetlennek tartott hobbinak is.

4. Mi legyen a hírekkel?

Még soha ennyien nem neteztek és soha nem osztották ennyien az észt, mint most a koronavírus-járvány alatt. Mindenkinek mindenről van véleménye és el is mondja. Kell-e ez nekünk? A józan ész határán belül kell tudni kezelni a hírek követését. Természetesen ismernünk kell az új intézkedéseket, tehát nem zárhatjuk el magunkat a médiától teljesen, nem célszerű. A legjobb tanácsok: bánjunk óvatosan a hírfogyasztással! Ez különösen igaz a közösségi média felületekre, ahol jelentősen több az álhír. Olvassuk el, nézzük meg a híreket reggel és délben, ezzel nagyjából képbe kerülünk az aktualitások kapcsán, de ne foglalkozzunk állandóan a járvánnyal, tartsunk pihenőt a hírek fogyasztásában is.

5. Tartsuk formában magunkat a legjobb tanácsokkal!

A mozgáson, testünk karbantartásán felül is foglalkozzunk magunkkal. Például nézzünk a kezünkre! Állandóan szappanozzuk, fertőtlenítjük, de gondoljunk a hidratálásra is. Töröljük szárazra, majd kenjük be valami hidratáló krémmel (a patikai legolcsóbb hidratáló is kiváló a feladatra) a fertőtlenítő hatású kézmosás után. A szakállas-bajuszos férfiak különös figyelmet fordítsanak az arcápolásra, mert ezeken a felületeken jobban megtapadnak és sokáig ott maradnak a vírusok. Étkezzünk egészségesen! Mindent lehet vásárolni, nem érdemes bespájzolni, különösebben nem is tudunk, ha kispolszki nagyságú a hűtőnk. A drasztikus fogyókúrát nem most kell elkezdeni, de a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását lehet előtérbe helyezni a vitaminok miatt.

Vigyázzunk magunkra! Vigyázzunk egymásra!