Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Informatikai csatlakozók időtállósága – Legrand LCS rendszer

2019-07-30 00:00:00

Informatikai csatlakozók időtállósága – Legrand LCS rendszer

Felhasználó számára nagyon nehéz feladat minőségi szempontból megkülönböztetni a különböző csatlakozókat. 

Az adatátviteli csatlakozókkal szemben az egyik legfontosabb műszaki elvárás a folyamatos átvitel, rövid- és hosszútávon egyaránt. Többszörösen redundáns rendszer esetében végképp bosszantó lehet, amikor az adat- vagy energiaátvitel folyamatossága sérül egy „egyszerű csatlakozó” miatt. Sajnos RJ45 portok terén az érintkezők öregedése gyakorta előforduló hibaforrás.

Fali végpontoknál fő probléma a patch kábelek sokszori csatlakoztatása, amelynek hatására az érintkezők rugóereje lecsökken, a kontaktus felülete sérül, így a villamos csatlakozás folyamatosan romlik. A probléma ugyanakkor patch paneleknél is előfordulhat, ahol zömében nem csak a sokszori csatlakoztatás a gond, hanem a nagy hőmérséklet különbségek okozta termodinamikai hatások, amelyet a zárt rack szekrényekben elhelyezett nagy teljesítményű aktív eszközök (pl. szerverek) valamint a hidegre állított klímák válthatnak ki.

A nemzetközi szabványok természetesen meghatároznak egy bizonyos alapelvárást a csatlakozók élettartam vizsgálatával szemben, de minden gyártó dönthet úgy, hogy ezeket a kritériumokat kibővíti egy magasabb minőségi szint szavatolása érdekében.

A Legrand pontosan ezt teszi, amikor a szabványban leírt 750 helyett 2500 csatlakoztatási ciklust követően is garantálja a fali végpontok kategória elvárásának alapján meghatározott adatátviteli sebességét. Csatlakozók öregedésé szempontjából még kritikusabb, amikor nem csak adatot, hanem villamos energiát is szállít az adott rendszer. 

PoE környezetben a gyártmányokkal szemben állított minimum nemzetközi elvárás 100 csatlakoztatási ciklus, amelyet a Legrand RJ45 csatlakozói jócskán túlteljesítenek hiszen 500 ciklust követően is biztosítják a folyamatos adat- és energiaátvitelt. Természetesen a Legrand új csatlakozói megfelelnek a legújabb PoE Type 4 szabványban leírtaknak, így közel 100W teljesítmény átadására is képesek.

Az LCS3 és LCS2 réz kábelezési rendszer magas minőségét jól jellemzi, hogy a gyártási minőség-ellenőrzés során +3 dB csillapítási tartalékot követel meg a szabványban meghatározott áthallás és reflexiós csillapítás értékekhez képest, mely kiemelt biztonsági sávot szavatol adatátvitel folyamatossága terén.

Csatlakozó rendszer kiválasztásakor minden esetben érdemes az élettartamra utaló paramétereket megvizsgálni, hiszen az esetek zömében komplett adatátviteli mérést csak a telepítéskor, a rendszer átadása előtt végeznek. Közép-hosszú távon viszont egyre gyakrabban fordulhatnak elő nehezen beazonosítható hibák, amelyek a gyengébb minőségű csatlakozók öregedéséből fakadnak.

Czövek Endre, értékesítési vezető