Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Jelzőfényes kapcsoló működése energiatakarékos LED lámpával

2018-09-14 00:00:00

Sokan szeretik, ha az éjszaka közepén nem kell villanyt kapcsolni az otthonukban, hanem egy kicsi fortély segítségével közlekedni tudnak helyiségről-helyiségre. Itt, a Legrand weboldalán most bemutatjuk a jelzőfényes kapcsoló működését energiatakarékos LED lámpával, ami egy praktikus kiegészítője lehet a világítási rendszerünknek.

 

Milyen típusú kapcsolók léteznek?

A villanykapcsolók részei közé tartozik a mechanizmus, a billentyű és a keret. A felépítés a jelzőfényes kapcsolóknál is ugyanaz, mint a fény nélkülieknél. Az egyszerűség kedvéért, tekintsük át röviden a kapcsolótípusokat.

  • Egypólusú kapcsoló – ami a világítási áramkör le-, és felkapcsolására szolgál;
  • Kétpólusú kapcsoló – ott alkalmazzuk, ahol a fogyasztó mindkét pólusát meg kell bontani lekapcsoláskor. Vizes helyiségekben alkalmazzák (pl. fürdőszoba)
  • Csillárkapcsolók – két billentyűvel rendelkező kapcsoló, egy fogyasztót kapcsolunk a billentyűkkel
  • Váltó kapcsoló – két helyről lehet felkapcsolni egy világítási áramkört
  • Kettős váltó kapcsoló – két helyről lehet felkapcsolni, két világítási áramkörrel rendelkezik;
  • Keresztkapcsoló – három, vagy több helyről lehet felkapcsolni;
  • Fényerő szabályozós kapcsoló

 

Manapság mindegyik kapcsolótípushoz találunk megfelelő jelzőfényes kapcsolókat, különféle színben világítva, ha a lámpa lekapcsolt állapotban van (ez általában kék színű), illetve, ha a lámpa felkapcsolt állapotban van (ez általában piros jelzőfényű). A jelzőfények színén kívül, különböző színű kapcsoló keretet, illetve design-t lehet megtalálni a szakboltokban és webáruházakban. A cél az, hogy mikor kiválasztjuk a számunkra legjobb stílusúnak ítélt jelzőfényes kapcsolót, az illeszkedjen otthonunk egységéhez.

 

Jelzőfényes kapcsolók működése

A jelzőfényes kapcsolók, más néven glimm kapcsolók megjelenésük óta rendkívül népszerűek. Adnak egy kiindulási pontot az éjszaka sötétjében, mikor keresgéljük a helyiségeket, illetve nem kell azzal időt húznunk, hogy tapogatjuk a falat a kapcsoló után.

Az első jelzőfényes kapcsolók Kontállux típusúak voltak, melyeknél már előfordult, hogy ha nem hagyományos izzóval működtettük az áramkörére kapcsolt lámpát, hanem mondjuk fénycsővel, már produkált a kettő együtt olyan jelenséget, ami egy rövidzárlatos lámpa: eseti villódzás volt.

Ugyanezen okból kifolyólag, miután virágkorukat élték a különböző típusú jelzőfényes kapcsolók (Nexus – lekerekített kapcsoló stílus; Valena design – két díszcsíkos kapcsoló stílus), megjelentek a piacon az energiatakarékos fényforrások. Az energiatakarékos fényforrások – mint például a jelzőfényes kapcsolónál használt LED-es lámpák, fel-le villantak a jelzőfényes kapcsolón átfolyó kevés áramtól, amivel a jelzőfény világított. A jelzőfény a kapcsolóban pedig vibrált, szintúgy az energiatakarékos izzóknak köszönhetően.

 

Jelzőfényes kapcsolók működése energiatakarékos izzóval

Az új fényforrásokhoz ki kellett találni egy új módszert is, ha a kapcsológyártók versenyben szerettek volna maradni a jelzőfényes kapcsolóikkal, kielégítve a régi stílusú igényeket.

Napjainkban már léteznek olyan jelzőfényes kapcsolók, melyeket az energiatakarékos izzók mellett lehet használni, sőt, a jelzőfények lámpáit is kicserélték energiatakarékos LED fényforrásra. Az új kapcsolók hátránya, hogy új villamossági vezetékezést is igényelnek, vagyis a gyártók a problémát a nulla vezető kapcsolóba történő bekötéssel oldották meg. A villanyszerelőknek ezért ki kell építeni ezt a vezetéket a kapcsolókhoz, erre kifejezetten figyeljünk, amennyiben felújítási munkálatokat végeznek az elektromos vezetékeken, esetleg építkezési munkálatokat tervezünk.