Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

A kismegszakító karakterisztikájának értelmezése

2018-09-21 08:00:00

Összeállítottunk egy cikket, melyből kiderül, hogyan értelmezzük a kismegszakító karakterisztikáját, ha esetleg ez a kérdés merülne fel, mialatt kiépítjük otthonunk elektromos hálózatát.

A kismegszakítókat sokféle elnevezéssel használja még a szakmai kör, ilyenek például a kis automata, automata, biztosító, vonalvédő kapcsoló, vezetékvédő kapcsoló… stb. Angol nyelvterületen egy egységes elnevezést használnak: Miniature Circuit Breaker (MCB).

 

Biztonságos elektromos hálózat kulcsai: áram-védőkapcsoló és a kismegszakító

A földzárlatok és érintés következtében kialakuló áramütések megszakítására az áram-védőkapcsoló jelent megoldást. Ezeknek az emberek megóvásában van kiemelt szerepük.

Az elektromos hálózatainkat is meg kell védenünk a túlterhelés és a zárlatok károsító hatása ellen, ezt a védelmet látják el a kismegszakítók és a biztosítók. Ezeket az előttük lévő hálózatrészhez kell méretezni annak függvényében, hogy mekkorák lehetnek a kialakuló zárlati áramok, illetve a mögöttük lévő hálózathoz, úgy, hogy az mekkora terhelést bír elviselni a mögöttes hálózat pl.: vezeték keresztmetszete. A kismegszakítók egyszerű kezelhetősége miatt igen népszerűek, és kötelező elemét képzik egy biztonságos villamos hálózatnak.

 

Működése egyszerűen

A tartós túlterhelés esetén a hőkioldás elvén szakítja meg az áramkört, a kioldás ideje pedig attól függ, hogy mekkora az átfolyó áram nagysága. Amennyiben az előírtnál nagyobb az átfolyó áram, az melegíti az ikerfémet, ami így kimozdul eredeti állapotából, ezzel lekapcsolva a kismegszakítót. Zárlat esetén, elektromágneses kioldás elvén kapcsolódik le a kismegszakító. A kismegszakítók előnye az olvadóbiztosítókkal szemben, hogy a hibák kijavítása után a kismegszakítók újra felkapcsolhatók. Nem kell őket minden kioldás után cserélni, ellentétben a biztosítókkal.

 

A kismegszakító bekötése

Akad néhány gyártó, aki meghatározza a bekötés helyét, de ezt jól láthatóan jelöli is. A legtöbb esetben azonban szabadon választott a bekötési mód. A kismegszakító bekötését csak és kizárólag szakember végezheti!

 

A kismegszakító karakterisztikájának értelmezése

A kismegszakító karakterisztikája azt jelenti, hogy a késleltetés nélküli elektromágneses kioldó a névleges áram hányszorosára van beállítva. Ez egy nagyon fontos paraméter, ha kismegszakítókról van szó. A késleltetett hőkioldó viszont megegyezik, mindhárom karakterisztika esetében.

  • B kioldási karakterisztika: A késleltetés nélküli elektromágneses gyors kioldó 3-5 mp-re van beállítva (30-50A között szólal meg). Jellemzően OHM-os fogyasztók, mint például az elektromos tűzhely, elektromos fűtőkészülék - túláram-védelmére alkalmazhatók.
  • C kioldási karakterisztika: A gyors kioldó a névleges áramérték 5-10 szeresére van (50-100A között szólal meg). Az induktív fogyasztók esetén, mint például a mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény – érdemes használni.
  • D kioldási karakterisztika: A gyors kioldó névleges áramérték 10-20 szorosára van állítva (100-200A közötti érték között). Leginkább az ipari felhasználású épületekben fordul elő, a fogyasztócsoportok vezetékvédelmére alkalmazzák.

Amennyiben felmerült Önökben bármilyen kérdés a cikkel kapcsolatban, kérjük keressék fel a szakkereskedések egyikét, ahol meg is tekinthetik a termékeket.