Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét az épületvillamosság területén?

Új lehetőségek a villanyszerelők előtt: USB töltőcsatlakozók

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét az épületvillamosság területén?

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét az épületvillamosság területén?

Új lehetőségek a villanyszerelők előtt: USB töltőcsatlakozók

 

A technika fejlődésével az épületvillamossági szakma előtt is folyamatosan új kihívások jelentkeznek: míg 30 évvel ezelőtt egy háztartásban a viszonylag kisszámú kapcsoló és dugalj beszerelése mellett alig volt feladata a villanyszerelőnek (a telefon és tévé kapcsolatokat más szakemberek alakították ki), addig napjainkra a helyzet alapvetően megváltozott:

  • A villamos berendezések számának ugrásszerű emelkedése miatt sokkal több csatlakozóaljzatra van szükség (az elektronikai készülékek mellett teret hódított a mosogatógép, mikrohullámú és elektromos sütők, kávéfőzők, szárítógépek és klímák – nem véletlenül emelkedett az energiaszolgáltató által alapként biztosított csatlakozási teljesítmény is 16 Aről 32 A-re)
  • A világításvezérlés terén egyre elterjedtebb a váltó és keresztkapcsolók mellett az impulzusrelés megoldás, fényjelzős funkciók, fényerőszabályzás, okos otthon megoldások szcenáriókapcsolókkal, rádiós és távkapcsolós világításvezérlési megoldások
  • Bár a telekommunikációs szolgáltató továbbra is kiépíti a végpontot a lakásban, a jelnek az elosztása a lakáson belül jellemzően a villanyszerelő feladata: telefon, TV, és az egyre inkább mindkettőt kiváltó RJ45ös internet-csatlakozók kiépítése, a vezetékek behúzása, hangfalvezetékek falba helyezése és hangfalcsatlakozók beszerelése, kihangosító rendszerek, kaputelefonrendszerek felszerelése és beüzemelése, akár biztonsági kamerákkal kiegészítve

Villanyszerelőkkel beszélgetve tapasztaljuk, hogy sokan még nem indultak el ebbe az irányba, pedig a villanyszerelő vállalkozások egyértelműen a fejlődés nyertesei: a feladatok bővülésével egy-egy kivitelezés átlagos árbevétele és a szolgáltatásuk értéke ugrásszerűen megnőtt. A magasabb szaktudás magasabb óradíjakat is jelent: a falvéséssel szemben az USB-csatlakozók és kaputelefonok telepítése az ügyfelek számára is értékesebb munka. A beszerelt hangfalvezeték-csatlakozók, USB-töltőaljzatok, mozgásérzékelők vagy rádiós váltókapcsolók, bluetooth-os kihangosítók, okostelefonról vezérelhető kapcsolók mind megtalálhatóak a Legrand kínálatában, telepítésük, üzemeltetésük egyszerű, ehhez a Legrand nemcsak ábrákat tartalmazó használati utasításokat, de igény szerint oktatásokat, bemutatókat, és telefonos vevőszolgálati segítséget is nyújt.

 

A felsorolt funkciók közül az alábbiakban kiemelten az elektronikai berendezések akkumulátorainak töltésére használt USB-csatlakozóaljzatokkal és vezetéknélküli töltőkkel foglalkozunk. Minthogy az USB-csatlakozók mind adat-, mind energiaátvitelre használatosak, érdemes itt egy kitekintést tenni az épületen belüli adat- és energiahálózatok négy fajtájára:

 

                         Vezetékes                   Vezeték nélküli
                   Adatátvitel
  • réz (ethernet, telefon, audió, video, internet, kaputelefon)
  • üvegszálas / optikai kábel
  • rádiós rendszerek (kapcsoló, mobil alkalmazás, távkapcsolók, stb)
  • wifi
                      Energiaátvitel
  • 230 V AC
  • 5 V és 12 V DC
  • indukciós töltő 

1. ábra: adat- és energiaátvitel az épületvillamosságban

A táblázatra nézve leszögezhetjük, hogy az adatátviteli hálózatok kiépítése is villanyszerelői feladat lehet, sok esetben az üvegszálas (optikai) hálózat vagy a vezetéknélküli alkalmazások telepítése is.

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az akkumulátorról működtetett, rendszeresen hálózatról töltött készülékek száma a háztartásokban: mobiltelefonok, okostelefonok, e-könyv-olvasók, tabletek, zenelejátszók, vezetéknélküli fejhallgatók, stb.

A falba süllyesztett USB-töltőaljzatok telepítésével a lakás bizonyos pontjaira (hálószoba, íróasztal, konyhapult), tulajdonképpen törpefeszültségű (jellemzően 5 V) energiaátvitelt biztosítunk ezeknek a készülékeknek, anélkül, hogy a töltők adaptereit át kellene helyezni mindig az aktuális helyre, csökkentve ezzel a vezetékek sokaságát. További előny, hogy a fali töltők jellemzően magasabb teljesítményűek és dupla kivitelben egyszerre két adaptert is kiváltanak. Elérhető immár mikro-USB dokkolóval ellátott süllyesztett USB-töltő (2. kép, 753011), illetve érdekes lehet még a 3. képen is bemutatott kombinált típus, mely egyetlen süllyesztődobozba beszerelhetően a 230 V-os dugalj funkció megtartása mellett biztosít egy USB-töltő csatlakozást (a Valena Life és Allure mellett a Niloé szerelvénycsaládban is elérhető), vagy éppen a meglévő csatlakozóaljzatba dugható négyfunkciós készülék (Legrand katalógusszám: 694671), amely a dugalj mellett két túlfeszültség-védett USB-csatlakozót is tartalmaz.

 

2. kép: Valena Life USB-töltő mobil dokkolóval (7 530 11)

3. kép: Valena Allure kombinált dugalj + USB-töltő (kat.sz: 7 531 10)

 

USB csatlakozók

A korábban gyártónként eltérő csatlakozókat 2007. szeptembere óta fokozatosan felváltotta a ma ismert USB csatlakozók rendszere: a világ vezető gyártói ekkor állapodtak meg egy nyitott platform létrehozásán, mely azóta a gyakorlatban világszabvánnyá vált, a korábbinál energiahatékonyabb egységes akkumulátor-töltőket vezetve be. Az USB az Univerzális Soros Busz kifejezés rövidítése, ami számos korábbi megoldást felváltott. A jól ismert csatlakozóvezetékek bevezetésénél szempont volt, hogy mindkét végén dugó legyen a készülékekhez csatlakozás megkönnyítésére, valamint hogy a két dugó jól láthatóan megkülönböztethető legyen egymástól, hogy ne lehessen összekeverni az energiaforrás eszközt (A-típusú csatlakozó) és az energiát felvevő eszközt (B-típus, mini és mikro változatban is), ezzel megakadályozva a két áramforrás összekapcsolásából eredő rövidzárlatot és károkozást. Ez az USB 3.0 szabvány bevezetésével fokozatosan megváltozik, ott mindkét dugó azonossá és elforgatva is csatlakoztathatóvá válik.

 

A hagyományos USB-csatlakozók négy érintkezőjéből kettő adat-, kettő pedig energiaátvitelre szolgál. Az USB-szabvány az évek során folyamatosan fejlődött és az adatátvitel egyre gyorsabbá vált (1,5 MBit/s-ról akár 5 GBit/s-ig), a teljesítmény pedig 5 V és 500 mA-ről akár 20 V és 5 A-ig emelkedett (ez utóbbi csak a 9-érintkezős USB 3.0 szabványban adott). Az USB-csatlakozók akkumulátor-töltő üzemmódban adatot nem is továbbítanak, a dedikált töltő portok (Dedicated Charging Port) pedig egyáltalán nem (a két adatérintkezőt ezeknél a készülékeknél egy 200 Ohm-nál kisebb ellenállással söntölik). A standard USB kapcsolat 5 V feszültséget és napjainkban jellemzően 1,0 – 2,1 A-t használ, a Legrand falba süllyeszthető USB-töltőcsatlakozói is legalább ekkora teljesítményt adnak le (a háztartásokban előforduló készülékek megfelelő gyorsaságú töltéséhez legalább 1500 mA áramot érdemes biztosítani). A legfejlettebb USB-eszközök PD (Power Delivery) módban 24 MHz-es jelátvitellel kétirányú kommunikációt létesítenek a töltő és a készülék között és konfigurációs üzenetekkel dinamikusan szabályozzák a töltés áramát és feszültségét (így érhető el 20 V és 5 A segítségével 100 W-os teljesítmény is) – az ezt bevezető USB 3.0 szabvány azonban egyelőre még nem gyakori.

 

4. kép: USB-töltő alkalmazási területek

                5. kép: Dupla USB-töltő sorolva (Valena Life)

 

Miközben az USB-töltőcsatlakozók egyre inkább az otthoni hálózatok részévé válnak, a vezetéknélküli adatátvitel (wifi internet) mellett megjelent a vezetéknélküli energiaátvitel lehetősége is, a modernebb elektronikai készülékek (mintegy 50 különböző okostelefon-típus, olyan gyártóktól mint a Samsung és a Huawei) indukciós töltővel is tölthetőek. A technológia úttörője a brit Aircharge vállalat, készülékei bútorok felületébe építhetőek, de hosszabbítókban és süllyesztett szerelvényekben is elérhetőek már a Legrand kínálatában. Az energiaátvitelhez elegendő a készüléket a töltő felületére helyezni ahhoz, hogy a két berendezés tekercsei között mágneses indukcióval létrejöjjön a töltés. A Qi néven szabványosított technológia egyelőre kisebb áramot generál a hagyományos vezetékes töltőknél, de kényelmes megoldása miatt máris megjelent a világ számos repülőterén, gyorséttermében és szállodájában. Ahogy ez a megoldás megjelenik a magyar háztartásokban, egyre több hazai villanyszerelő találkozik majd ezzel az igénnyel.

 

6. kép: Energiaátadás induktív csatolással

 

Az itt említett két technológia csak kiragadott példa azon lehetőségekből, amivel a magyar villanyszerelők is egyre sűrűbben találkoznak kivitelezéseik során – az új megoldások elsajátítása nemcsak többlet feladatot, de több bevételt, valamint egyre elégedettebb ügyfeleket is jelent.