Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

KNX

Az épületvillamossági rendszerekkel szemben támasztott piaci igényekre reagálva a gyártók rugalmasabb, komfortosabb az energiaszükséglet minimalizására törekvő épületfelügyeleti rendszert hoztak létre.

KNX

KNX

 

Az együttműködés során egy közös európai koncepció született, az European Installation Bus (EIB). A magasabb komfort és szerteágazó műszaki igények nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek. Ilyen esetekben mutatkozik meg az EIB/KNX rendszerek előnye.

A KNX alapjai

A KNX az alább felsorolt szabványokon alapuló Open Systems Interconnection (OSI) modell. 

  • International standard (ISO/IEC 14543-3)
  • Canadian standard (CSA-ISO/IEC 14543-3)
  • European Standard (CENELEC EN 50090 and CEN EN 13321-1)
  • China Guo Biao (GB/T 20965)

Három korábbi szabvány, a European Home Systems Protocol (EHS), BatiBUS és az European Installation Bus (EIB) utódja. A szabványt a KNX Association kezeli, mely 38 ország 411 gyártóját és 138 ország 48241 tagját foglalja magába.

A KNX hardware független platform, mikrokontrollerrel, laptoppal/PC-vel, tablettel és okostelefonnal is vezérelhető az adott installációtól függően.

 

Egy komplett rendszer részei

  • Szenzorok (pl. nyomógombok, szél-, hőmérséklet-, mozgásérzékelők)

Információt gyűjtenek a környezetből, ezeket villamos távirattá alakítva továbbítják az aktorok felé.

  • Aktorok (dimmelő egységek, szelepek, kijelzők…stb)
  • Rendszereszközök és alkatrészek (Vonali csatolók, Gerinc hálózat…stb.)

 

Előnyök

Az intelligens rendszerek nagy előnye, hogy a fogyasztást tetszőleges periódusokra lebontva lehet monitorozni és szabályozni. Egy jól megtervezett program segítségével komoly megtakarítást érhetünk el világítás, hűtés és fűtés terén.

 

Kényelmi funkciók

Különböző energiatakarékossági és biztonságtechnikai okok mellett, az intelligens rendszerek kényelmi funkciókat is ellátnak. A könnyű programozhatóság és a különböző interfészek széles választéka mellett a felhasználó személyre szabhatja környezetét.

 

 

Fűtés vezérlés

Egy átlagos magyarországi lakóházban a legnagyobb energiát a fűtés használja fel, a legnagyobb költségek is ebből adódnak.

Napjainkban megszokottá vált, hogy lakóhelyünkön helységenként tudjuk a fűtést ki-be kapcsolni. A modern szerelési technológiáknak köszönhetően nem kell ezt tennünk, hanem elég egyszer beállítani egy intelligens, és ez által energiatakarékos fűtésvezérlést, az adott környezeti viszonyoknak megfelelően.

Az okos házakban elhelyezett termosztátok segítségével pontosabb képet kapunk az épület hőtérképéről, az adatok, kimutatások segítségével energiahatékonyabb szabályzásra és nagyobb energia megtakarításra vagyunk képesek. Az intelligens vezérlés segítségével akár évekre előre be tudjuk állítani az általunk komfortosnak érzett hőmérsékletet az egész épületben.

 

Hűtés vezérlés

Intelligens hűtéssel jóval pontosabb hűtési értékeket tudunk beállítani, mint a hagyományos rendszerekkel. A helységekben felszerelt termosztátokkal fel tudjuk mérni az egyes szobák hűtési igényét, így nem lép fel a túlhűtés. Akárcsak a fűtésnél kifejtett programok, érzékelési és vezérlési lehetőségek, épületautomatikai rendszerbe való integrálás, itt is ugyanúgy megtalálhatók. A hűtési rendszert is összekapcsolhatjuk nyitásérzékelőkkel, időjárásállomással.

Amikor a meleg levegőt lehűtjük, a benne levő páratartalom kicsapódik, ez kárt tehet berendezéseinkben, penészedéshez is vezethet. A kicsapódás hőmérsékleti értéke a harmatpont, ennek kimérésére leggyakrabban „entalpia” érzékelőket használnak. Segítségükkel elkerülhető a párakicsapódás, penész kialakulás. Az intelligens hűtést a redőnyvezérléssel is összekapcsolhatjuk, ha meleg, napsütéses időben gyorsan szeretnénk lehűteni a házat, a rendszer szabályozza a rolók, redőnyök dőlésszögét annak érdekében, hogy a legkevesebb meleg jusson be. Meglévő klímarendszert is lehet automatizálni különböző átalakítók segítségével az intelligens rendszerhez csatolva.

A modern szabályzások olyan pontosak, hogy az adott helységben képesek +/- 0,5 fokkal tartani a kívánt hőmérsékletet.

 

Világítás vezérlés

Automata világítási rendszerrel 10-15 éve szinte mindenhol találkozhatunk Magyarországon. Erre példák a lépcsőházi automaták, ahol egy falikapcsolóval felkapcsoljuk a lépcsőház világítását, majd egy adott idő után a fény automatikusan lekapcsolódik. A mai intelligens rendszerek ennél sokkal többre is képesek, a programozásnak köszönhetően egy gombnak több funkciót is adhatunk. Összekapcsolhatjuk a világítási és a riasztórendszert, például betörés esetén minden világítótest felkapcsol, hogy az elkövető ne maradhasson láthatatlan. Vagy, ha már nem jut be elég napfény, de még nem kellene teljes fényerővel világítani, akkor egy fényérzékelő adatait felhasználva beállíthatjuk, hogy a felhasználó által legkomfortosabbnak érzett erősségű fény legyen.

A Magyar piacon napjainkban kezdtek elterjedni a LED-es világítások, ez a technológia környezetbarátabb, energiatakarékosabb, jobb hatásfokú és hosszabb üzemidejű a hagyományos izzóknál. Az időzített, jelenlét vagy mozgásérzékelős világításkapcsolással rengeteg energiát takaríthatunk meg. A világítási rendszer legfontosabb elemei a világítási aktorok, ezek folyamatosan monitorozzák a helységbe érkező fény mennyiségét és szabályozzák (dimmelik) a világítás erősségét. Az új világítási rendszerekben nagy szerepet kapnak a színváltoztatásra képes izzók, RGB LED szalagok. Színezetük, fényerejük változtatásával stílusosabbá, komfortosabbá tehetjük környezetünket.

A világítási és a biztonsági rendszert összekapcsolva jelenlét szimulációt is hajthatunk végre. Amikor nem tartózkodunk otthon, akkor előre programozott időpontokban a világítótestek fel/le kapcsolódnak, az öntözőrendszer bekapcsol, mintha otthon lennénk. Csoportos kapcsolások esetén komplett világítási köröket vezérelhetünk egy gomb megnyomásával. Az okos világítás előnye, hogy kábelezés nélkül, csupán átprogramozással új köröket, vezérléseket hozhatunk létre. Akárcsak az előző rendszerek esetén, itt is egy központi kezelőfelületen állíthatunk be minden részletet, elérhető a távoli vezérlés és a távozás gomb funkció is.

Multimédia

Az intelligens multimédia és hangrendszer szintén kifejezetten kényelmi funkciót tölt be. A ház ébreszthet kedvenc zeneszámunkkal, vagy rádióadásunk bekapcsolásával, fokozatosan felhangosítva a hangszórókat. Kedvenc zenemegosztó oldalainkat (Spotify, Deezer, iTunes, YouTube) is hallgathatjuk egyetlen gombnyomásra, ha integráljuk moduljaikat a központi egység programjába. Ha nem akarjuk zenehallgatásunkat megszakítani hazaérve, átirányítjuk a zenehallgatást a ház hangszóróira. Ha hívás közben érkezünk meg, a hangrendszer automatikusan átveszi a hívást és beépített hangszórókon keresztül tudjuk folytatni hívásunkat.

A mozizni vágyóknak a projektor leengedését egyéb akciókkal kapcsolhatjuk össze, például a hőmérséklet megemelése, helység fényintenzitásának csökkentése, vászon leengedése. A felsoroltakon kívül számos lehetőség rejtőzik egy intelligens rendszerben, ezeknek csak a felhasználó kreativitása és rendszerének összetettsége szab határt. A letisztult, egyesített programfelületen való kezelhetőség piacot nyit egy új felhasználói réteg felé.

 

Letölthető dokumentumok, prospektusok

  • KNX