Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Közeledik az ősz! – okosotthonunk átállítása ősszel

2023-09-28 09:40:00

A nyári tippek, jótanácsok után, következzen pár praktikus tanács őszre is!
Közeledik az ősz! – okosotthonunk átállítása ősszel

Létezik pár „aranyszabály”, amelyeket nem árt követnünk, ha ősszel is szeretnénk okosotthonunkat rendben tartani. Mivel teljesen megváltozik napi rutinunk, az időjárás, a fények is máshogyan alakulnak az őszi időszakban, logikusan hangzik, hogy otthonunk intelligens rendszerei is igényelnek némi finomhangolást. Hiszen alapvető célunk az otthoni kényelmen kívül, hogy környezetünket energiatudatosan működtessük, fenntartható rendszerek, szisztémák és persze az ehhez szükséges eszközök segítségével. Mit is tehetünk annak érdekében, hogy otthonunk hatékonyan, energiapazarlás nélkül működjön az őszi hónapokban is? Mutatunk pár hasznos tanácsot!

Őszi energiák

Ősszel lassul a természet és egy kicsit mi is kezdünk az energiánkból veszíteni. Kevésbé vagyunk aktívak, hiszen már nem kel fel olyan korán a nap, kissé fázósabbak a reggelek és persze az estéink is már korábban végződnek. Ilyenkor mindenki szeret kicsit begubózni egy jó könyvvel a kezében, vagy zenét hallgatni. Mivel egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, egyre fontosabbá válik otthonunk hangulata, a fények, a kellemes hőmérséklet, az ideális páratartalom. Azért, ha van kertünk még ilyenkor is érdemes esténként kiülni a friss levegőre. Egyszóval változnak az energiák és ezzel párhuzamosan otthonunk energiagazdálkodását, klímáját is érdemes felülvizsgálni ebben a megváltozott környezetben.

Otthonunk, lakásunk belső terei

Ahogy az idő kezd lehűlni, érdemes felkészíteni otthonunkat és okosotthon eszközeinket is a következő időszakra. Szeretnénk néhány egyszerű, ámde igen hasznos tippel szolgálni, amelyek segítenek otthonunkat optimalizálni az őszre. Ellenőrizzük, hogy az okosotthon megfelelő működéséhez szükséges automatizálások az aktuális igényeinknek megfelelően vannak beállítva és problémamentesen működnek.

Ha már szóba kerültek a hűvösebb reggelek és esték, az első javaslat, hogy vizsgáljuk meg fűtési rendszerünket. Alapvető szabály, hogy ellenőrizzük, valóban tiszta-e és használatra kész. Ilyenkor sokan szakembert is hívnak biztos, ami biztos alapon. 

Mivel mindenkinek más a hőérzete, ezért fontos, hogy állítsuk be otthonunk hőmérsékletét intelligens hőmérséklet-érzékelők és termosztátok segítségével a szokásainknak és igényeinknek megfelelően, ilyenek lehetnek például a Netatmo okos termosztát megoldásai. Persze ne csak intelligens technológiákkal próbáld meg optimalizálni a hőmérsékletet, hanem hagyományos módszerekkel is. Például a nyílászárók esetében is jó, ha ellenőrizzük a megfelelő működést. Nézzük meg, hogy minden ablak, ajtó, teraszajtó megfelelően zár, és szükség esetén gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről, hogy a réseken ne jusson be az őszi hűvösebb levegő. Ugyanitt említendő: a nyitásérzékelők is jól jönnek, amelyek kapcsolódnak az okosotthon fűtési rendszeréhez.  Az érzékelők jelzik, ha egy ablak nyitva maradt, és ebben az esetben okosotthonunk leállítja, vagy épp el sem indítja a fűtést. 

Fontos, hogy a fűtés biztonsági paramétereivel is tisztában legyünk. Ha rendszeresen használunk kandallót vagy egyéb nyílt légterű fűtőreszközt, lényeges, hogy körültekintően működtessük. Ellenőrizzük a tűzjelző rendszer működését és ha még nincs füst- és szénmonoxid érzékelőnk, itt az ideje, hogy beszerezzük!

A külső-belső hőmérséklet egyensúlya mellett a páratartalom is fontos szerepet játszhat, amikor az okosotthon eszközökről van szó. A páratartalom-érzékelők adatai alapján ellenőrizhetjük az egyes szobák páratartalmát, megakadályozva a későbbi penészedést és ha szükséges, beállíthatunk párásítót is. 

Nemcsak a design és a dekoráció szempontjából fontos, ha vannak szobanövényeink, hiszen a páratartalom, levegő frissessége is lényeges lehet. Szerezzünk be néhány növényt. És ha már megvannak, ne felejtsük el automatizálni az öntözésüket!

Említettük az őszi fényeket is, tehát a viszonylag komor sötétebb reggeleket és estéket. Ilyenkor jól jön egy kis hangulatvilágítás! Az okosotthon lámpáit is őszi hangulatra állíthatjuk. 

Ősszel is használjuk intelligens eszközeinket, így sokkal költséghatékonyabb lesz energia-felhasználásunk és fogyasztásunk és nem utolsó sorban környezetünkben is jóval kellemesebben érezzük magunkat.