Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Redőny, zsaluzia, roló, függöny, pergola - árnyékolás otthon és az irodában

2023-09-05 00:00:00

Otthonunk megvilágítását a természetes fény is befolyásolja. Ezek, a megfelelő automatizálási megoldásokkal, kényelmesen szabályozhatók.
Redőny, zsaluzia, roló, függöny, pergola - árnyékolás otthon és az irodában

Otthonunk megvilágítását és hőmérsékletét nem csak a mesterséges fény- és hőforrások, de a természetes fény is befolyásolja. Ezek, a megfelelő automatizálási megoldásokkal, kényelmesen szabályozhatók. Erre mutatunk néhány példát.

Árnyékoló típusok és vezérelhetőségük

Az életterünkbe jutó napfény szabályozásának igénye egyidejű az emberiséggel, így számos különböző megoldás alakult ki. A világ különböző tájain - a rendelkezésre álló anyagok és éghajlati sajátosságok alapján - más-más megoldás vállt be, ezek közül ma is sokat használunk.

Spaletta

A külső árnyékolás legelső képviselője. A spaletta tömör deszka vagy ferdén rögzített lécekből álló ablakszárny (zsalugáter) volt, amely éghajlattól függően nem csak a napfénytől, de az erősebb széltől, hótól is védte az ablakot.

Motoros mozgatása láncos motorokkal lehetséges, ekkor azonban a kézi mozgatástól el kell tekintenünk.

Redőny

A spaletta utódja. A redőny léceinek anyaga lehet fa, műanyag vagy fém. Függőlegesen állítható árnyékolásra és ablakvédelemre használható. Egy vízszintes tengelyre tekeredik fel az egymáshoz rögzített lécekből álló szerkezet. Vagyonvédelmi funkciót is elláthat első védelmi vonalként az ablakokon kívül.

Csőmotorral automatizálható a mozgatása, a pontos működésére külön kitérünk a következő bekezdésben.

Függöny

A függöny a praktikussági megfontolások mellett a személyes életterünk kíváncsi szemek elől való elrejtésére is szolgál. Napjaink kifinomult design megoldásai mellett fontos szerephez jut a nyílászárókon bejutó napfény tompítása és kitakarása terén. Több függöny is futhat egymással párhuzamosan, különböző funkciókat ellátva.

A szalagfüggöny elsősorban irodákban jellemző megoldás, ahol a későbbiekben tárgyalt reluxa funkcióit tudja megvalósítani. Szórt fényt tud a helyiségbe juttatni, a közvetlen napfényt viszont kint tartja, valamint gyorsan lehet a betekintési lehetőséget megszüntetni.

Roló

A roló vagy roletta, amely az ablak külső vagy belső felén is futhat és lehet félig fényáteresztő vagy teljesen fényzáró, a függöny “leszármazottja”. Működési elve nagyon hasonlít a redőnyéhez: egy tengelyre feltekeredő textilről van szó, melynek aljára legtöbbször nehezékként valamilyen rudat erősítenek.

A sávrolóval, ahol egymást követik a fényáteresztő és a fényzáró sávok a textil anyagán, szabályozhatjuk a helyiségbe jutó közvetlen napfény mennyiségét azzal, hogy mely sávok fednek át egymással.

A roló csőmotorral látható el, melynek vezérlése a függönyhöz, valamint a redőnyhöz hasonló.

Reluxa

A lamellákból álló árnyékolót a velenceieknek köszönhetjük. Az ablak belső felületével párhuzamosan futó árnyékoló részleges árnyékolásra képes több módon is: A felülről lefelé engedett reluxa nem csak az ablaksík részleges elfedésével képes árnyékolni, de a lamelláinak szögét változtatva lehetséges a közvetlen napsütés kizárása, míg a szórt fényt beengedhetjük a lamellák között. 

A reluxa automatizálása során emiatt nem csak a felfelé és lefelé mozgatásra, de a lamellák dőlésszögének változtatására is gondolnunk kell.

Zsaluzia

A reluxa kültéri változata, ahol egy rögzített sínben futnak a lamellák. A kültéri időjárás, elsősorban a szél, képes ártani egyes verzióinak, ezért megerősített lefutókkal is gyártják, ezekben 90km/h-s szél sem tud kárt tenni. A jobb fényzárás érdekében különböző lamella profilokkal gyártják, melyek akár a teljes fényzárást (S és Z profil) és ezáltal a nagyobb hővédelmet is jelentenek. 

Automatizálása során, a reluxához hasonlóan, nem csak a fel- és lehúzására, hanem a lamellák dőlésszögének állítására is gondolni kell.

Pergola

A többi megoldás közül azzal lóg ki, hogy kültéren alkalmazzuk elsősorban, például terasz fölött. Célja - a zsaluziához hasonlóan - hogy a közvetlen napsütést felfogja, de a szórt fényt beengedje az alatta lévő területre. A lamellák itt vízszintesen helyezkednek el, ezek dőlésszögét lehet változtatni az elektromos mozgatású verzióknál, illetve itt is van olyan megoldás, amelyet teljesen vagy részlegesen is el lehet húzni.

Árnyékolók motorizálása

Az árnyékolókat típustól függően lehet motorizálni és ezek alapján automatizálni is.

Láncos vagy karos mozgatók

Az ablakszárnyszerűen nyíló árnyékolók mozgatása láncos vagy karos mozgatókkal lehetséges. Ezek kevésbé elterjedtek, vezérlésük azonban a redőnyök mozgatásához hasonló módon oldható meg. 

A mozgatók dedikált ki és be irányú fázis betápláló vezetékkel rendelkeznek, így a hagyományos redőnyvezérlő megoldásokkal, mint a Legrand Netatmo redőnyvezérlő moduljával vagy a Legrand Niloé, Céliane és Allure intelligens redőnykapcsolókkal ezek is vezérelhetők és okosotthonba bevonhatók.

Ezek a mozgatók nemcsak az árnyékolókat, hanem a tetőablakok egyszerű nyitását és zárását lehetővé teszik.

Csőmotorok

Roló, függöny és redőny elektromos vezérlése esetén csőmotorokat alkalmazunk. Rengeteg méretben és különböző teljesítménnyel érhetőek el, így különböző méretű árnyékolókat tudunk mozgatni velük.

A vezérlésük akkor a legegyszerűbb, ha “buta” csőmotorokat telepítünk:

Itt a nulla és védőföld bemenetek mellett dedikált “fel” és “le” irányú fázis vezeték áll rendelkezésre, amelyet már vezérelhetünk a Legrand Netatmo redőnyvezérlő moduljával vagy a Legrand Niloé, Céliane és Allure intelligens redőnykapcsolókkal.

Automatizációs lehetőségek

Az árnyékolóink maguk is képesek lekövetni a napszakok váltakozását, valamint a külső megvilágítás változásait: 

  • Reggel ébredhetünk napfényre is, elég csak időzíteni a redőnyt a megfelelő pozícióba.

  • Erős szél esetén leengedhetjük redőnyünket, lezárhatjuk zsaluziánkat vagy éppen felhúzhatjuk.

  • Ha erős a helyiségbe közvetlenül betűző napfény, zsalúziánk lamelláinak szakaszos állításával tompít a vezérlőnk a bejutó fényen.

  • Napnyugta után zárul az árnyékoló, hogy ezzel is védje a privát szféránkat.

  • Ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, az árnyékolók is bekapcsolódhatnak a jelenlét-szimulációba, ezzel is azt a hatást keltve, mintha el sem hagytuk volna az ingatlanunkat.

  • Ha elhagyjuk az otthonunkat, akkor a “Mindent le” jelenetvezérlő kapcsolóval, amely a Legrand Netatmo kezdő készlet része, nem csak a fényeket kapcsolhatjuk le, de az árnyékolókat is zárhatjuk.

 

Ezek azok a rutin automatizációk, amelyek a legtöbbször felmerülnek, de a Legrand “with Netatmo” termékeivel és egy Legrand Netatmo időjárás állomás segítségével számos egyéb automatizációt is létrehozhatunk.

 

Az árnyékolók motorizálása lehetőséget teremt a távoli vezérlés és a különböző automatizációk alkalmazására, így otthonunk még kényelmesebbé és biztonságosabbá válhat.