Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Jelzőfényes kapcsolók és LED világítás problémája

Gyakori probléma, hogy a korábban már működő jelzőfényes kapcsolók mellett a kapcsolt fényforrást hagyományos izzóról LED világításra cserélik, és innentől lekapcsolt állapotban is működésbe lép a világítás. Mi ennek az oka és mi a megoldás?

Jelzőfényes kapcsolók és LED világítás problémája

Jelzőfényes kapcsolók és LED világítás problémája

  1. A probléma háttere

A probléma háttere, hogy a hagyományos vezetékezés a jelzőfényes kapcsolók esetén is megegyezett az egyszerű kapcsolókéval, azaz az egypólusú kapcsoló csak a fázist szakította meg (ld. 1. ábra):

1. ábra: hagyományos izzó kapcsolási rajza

Ebben a kialakításban a jelzőfényes kapcsoló lámpája kikapcsolt állapotban kerül soros kapcsolásba a kapcsolt fényforrással, viszont ezen az ágon olyan kis áram folyik, ami mellett a hagyományos izzólámpa nem világít (ld. 2. ábra):

2. ábra: hagyományos izzó jelzőfényes kapcsolóval

(A hagyományos izzó teljesítménye például 60 W, ami 230 V-os hálózaton 260 mA áramot jelent. Mivel a kapcsolóban a jelzőfény a szerelvény bemenetére és kimenetére van kötve, bekapcsolt állapotban az áram közvetlenül az izzó felé, a jelzőfényt elkerülve folyik, kikapcsolt állapotban pedig a jelzőfényen keresztül az izzó felé, azonban az áram ekkor mindössze 3-4 mA, a bekapcsolt állapot 1/65-öde. Ekkor a jelzőfény ugyan világít, de az izzószál nem izzik, nem bocsát ki fényt.)

Az utóbbi években az izzólámpák helyére rendre LED-ek kerülnek, egy 4 Wattos fényforrás esetében a korábbi áramszükséglet 260 mA-ről kb. 17 mA-re csökken teljes fényerőn. A jelzőfény kikapcsolt állapotban mindössze 4 mA-es árama tehát már nem áll olyan messze a LED bekapcsolt áramától, mint korábban az izzólámpák esetében (az 1/65 helyett már a teljes fényerősség áramának 1/4-ét teszi ki), a jelzőfényt működtető 4 mA már a LED-et is meghajtja... (ld. 3. ábra bal oldala)

3. ábra: jelzőfényes kapcsoló LED lámpával

2. Megoldás 

Mindenképpen le kell választani a jelzőfény megtáplálását a LED-es világítás fázisvezetékéről, a korábbi soros kapcsolás helyett párhuzamos kapcsolás szükséges, ehhez pedig érthetően egy vagy több újabb vezeték behúzása. A vezetékezés és bekötés mindenképpen villanyszerelői feladat, azt csak megfelelő képzettséggel rendelkező szakember végezheti!

  1. A jelzőfény LED-ről leválasztásához mindenképpen szükséges egy nullavezeték behúzása
  2. Az eredetitől eltérő kapcsolás miatt feltétlenül vezetékes jelzőfényt kell használjunk, (ld. 4. ábra jobb oldala)

4. ábra: kapcsolóba illeszthető ill. vezetékes jelzőfény LED

3. Egypólusú kapcsoló helyett használjunk váltókapcsolót, hogy a jelzőfény csak a szobavilágítás kikapcsolt állapotában világítson (ld. 5. ábra)

5. ábra: jelzőfényes kapcsoló bekötése LED lámpával

4. Váltó- és keresztkapcsolók esetén sajnos a nulla és a fázis váltakozva kerül a kapcsoló egyes sarkaira, ezért egy további vezeték behúzásával nem lehet megoldani a problémát. Szükséges esetben használhatunk impulzusrelét (412408) és jelzőfényes nyomót. Külön kérés lehet a halk impulzusrelé használata, ha a hagyományos relé zajszintje zavarja a környezetet (megtalálható a Legrand moduláris kínálatában: 412400).