Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Fényerőszabályzók - hasznos információk

Az alacsony fogyasztású fényforrások elterjedésével immár leginkább hangulatvilágítás céljával építenek be a fényerőszabályzókat, a LED-re történő átállással ugyanakkor a vásárolt vagy már korábban beépített szabályozók gyakran nem kívánatos jelenségeket produkálnak...

Fényerőszabályzók - hasznos információk

Fényerőszabályzók - hasznos információk

Az alacsony fogyasztású fényforrások elterjedésével immár leginkább hangulatvilágítás céljával építenek be a fényerőszabályzókat, a LED-re történő átállással ugyanakkor a vásárolt vagy már korábban beépített szabályozók gyakran nem kívánatos jelenségeket produkálnak (búgás, villódzás, nem megfelelő működés). Ezek megelőzéséhez kérjük vegyék figyelembe az alábbiakat:

 • A fényforrás gyártó által megadott működési elvű fényerőszabályzót célszerű használni (nem megfelelő párosítás esetén hibák léphetnek fel, vagy az összeállítás egyáltalán nem működik).
 • A fényforrásnak szabályozhatónak kell lennie
 • A vezérelt fényforrások áramfelvételének el kell érnie a fényerőszabályzó által igényelt minimális teljesítményt, ellenkező esetben, működési problémák léphetnek fel, pl. a lámpa villogni kezd (a problémát a kompakt fénycsövek és főleg a LED-ek kis áramfelvétele okozhatja).
 • A fényerőszabályzókra előírt maximális teljesítmény és lámpa darabszám korlátokat be kell tartani (a bekapcsoláskor jelentkező áramlökés miatt). Az előírtnál több lámpa beépítése hosszútávon tönkreteheti a szabályzót, vagy esetleg a lámpát is.
 • A fényerőszabályzót a névleges terhelhetőségének 80%-áig szabad kiterhelni.
 • Ha több helyről akarjuk szabályozni (az egy helységben lévő) fényforrásainkat, előre tájékozódjunk, hogy az adott fényerőszabályzó alkalmas-e erre (pl. nyomógombos távvezérlés)
 • Vásárlás előtt mindenképp a témában jártas szakembertől tájékozódjunk a lehetőségekről, kérjük ki a fényforrás gyártók / kereskedők véleményét, és ha lehetséges teszteljük is le a kívánt összeállítást

Az elektronikus fényerőszabályzók (RLC, All in one, pl: 067083, 752062, 665114, 764588, stb.) 3 üzemmóddal rendelkeznek:

1. Auto üzemmód: gyári beállítás, a feszültség első rákapcsolásakor felvillantja a fényforrást, hogy megmérje annak jellegét az automatikus beállításhoz

2. Kézi induktív mód: általában halogén fényforrások esetén

3. Kézi kapacitív mód: általában szabályozható kompakt fénycsövek és LED-ek esetén

 • Ha az Auto módban nem megfelelő a fényforrás működése, próbáljuk ki a kézi módokat (ld. használati útmutatók).
 • Ha a legalsó szabályzási szintnél instabilitás (villogás) lép fel, típustól függően állítható a minimum szint
 • Az esetenként a lámpa szabályozott állapotában jelentkező minimális búgás fényerőszabályzóban elfogadható jelenség

Egyéb kérdésekben keresse műszaki szaktanácsadásunk!

 

Fényerőszabályzó kompatibilitás

Lenti táblázat a megfelelő fényforrás – fényerőszabályzó párosítás kiválasztásában segít. Megjegyzések:

 • A tesztelt darabszámoktól eltérő mennyiségű lámpa alkalmazása esetén előfordulhat a megadott eredménytől eltérő viselkedés
 • Enyhe zajhatás (búgás) típustól függően előfordulhat a lámpa előtétjében és/vagy a fényerőszabályzóban is
 • A bekapcsolásnál gyakran nem azonnal, hanem 1-2 másodperccel később kezd világítani a lámpa – ez teljesen normális, nem hibajelenség
 • Egyes típusoknál bekapcsoláskor egyszeri villanás fordul elő, ami az adott párosítás esetében természetes, nem hibajelenség
 • A fényerőszabályzók alsó szintje beállítható. Ha instabil működést tapasztal a minimum szinten, állítsa magasabbra (javasolt minimum szint: 20-25 %)
 • Az IEC 60669-2-1:2002+A1 szabvány előírása szerint a lámpákat nem szabad fényerő szabályzóval nulla fényerőre szabályozni. Ha ilyet tapasztal, állítsa magasabbra a minimum szintet.