Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a legrand.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Kaputelefon kiválasztás

A villanyszerelők jelentős része még mindig idegenkedik a kaputelefonok (illetve általában az elektronikus készülékek) beszerelésétől, sok esetben elvégezve a vezetékezést, de a magasabb hozzáadott értékű beüzemelést átengedik specialistáknak: a gyengeáramú rendszerekkel foglalkozó vállalkozásoknak.

Kaputelefon kiválasztás

Kaputelefon kiválasztás

Kaputelefonok a villamos kivitelezésben – kiválasztás és gyakorlati tanácsok

 

1. Áttekintés

Az alábbiakban áttekintést nyújtunk a kaputelefon-megoldások kiválasztásáról, arra bíztatva minden villanyszerelőt, hogy bátran szereljen fel kaputelefonokat is ügyfeleinek, ismerje meg a mai rendszerek egyszerűségét.

A kaputelefon funkciójában a csengő kiterjesztése – ráadásul mivel gyengeáramú rendszerről van szó, szerelése többnyire különösebb villamos szaktudást sem igényel (forgalmazásához elegendő a CE-minősítés). Előnye a csengővel szemben a kétirányú kommunikáció, ahol a hang a videós rendszerek esetében képpel is kiegészül. A csengőnyomót egy kültéri egység váltotta fel, amihez opcionálisan elektromos kapunyitás és további kamerák is csatlakoztathatóak. A lakáskészülékek funkcionalitásának csak a fantázia szab határt: a lakáson belüli kommunikáció mellett a legújabb modellek wifi hálózaton az internetre csatlakoztathatóak és távműködtethetőek.

Felépítésük szempontjából lehetnek audio vagy video, analóg vagy digitális rendszerek, az egységek között kettő, négy, vagy többvezetékes összeköttetéssel. A digitális kétvezetékes rendszerek nemcsak kényelmükben, de szerelhetőségben és megbízhatóságban is felülmúlják a korábbi megoldásokat, árban viszont a régebbi, leggyakrabban négyvezetékes megoldások kedvezőbbek.

A legfontosabb különbség az egyes megoldások között az, hogy hány egységig bővíthetőek és mekkora távolságot tudnak lefedni biztonsággal a kültéri egységek és a lakáskészülékek között: az összetett, komplex rendszerek egy lakóparkban akár 1000 lakást és számos lépcsőházi bejáratot és autóbejárót tudnak működtetni akár 500 vagy 1000 méteres távolságokkal. A Legrand (BTicino) saját internetes szoftverrel is támogatja ezen rendszerek megtervezését, konfigurálását, és telepítésük is komplexebb feladat, amivel a gyakorlatban erre szakosodott vállalkozások foglalkoznak.

 

2. Kaputelefon szett kiválasztási szempontok

Egy társasház rendszerének telepítése villanyszerelők számára hamar elsajátítható, itt azonban most csak a nem szakmabeliek által is egyszerűen beszerelhető kaputelefon szettekkel foglalkozunk. Ezeket a szetteket hagyományosan a közös bejárattal rendelkező egy vagy két lakás igényeire fejlesztették ki. A következő kiválasztási és beszerelési szempontokat alapján kiválasztható az ügyfél számára legmegfelelőbb készülék.

1. Igényelt beltéri és kültéri készülékek száma. A leggyakoribb esetben egy beltéri és egy kültéri egységre van csak szükség, a kültéri egységről esetleg egy elektromos zár vezérlésével. Erre valamennyi forgalmazott szett alkalmas. Ha az ügyfél több lakáskészüléket is szeretne (ezek bármelyikéről lehet kommunikálni a kültéri egységgel, ki lehet nyitni a kaput, és egymás között is van intercom funkció beszédhanggal, bár kamera hiányában kép nélkül), vagy több kaput is szeretne vezérelni, esetleg a bejárat kialakítása miatt külső kamerát is csatolna a rendszerhez, akkor ennek megfelelő készüléket kell választani. A Legrand által legnagyobb darabszámban eladott kétvezetékes rendszerek 3 beltéri egységig és két kapuig, illetve egy extra kameráig bővíthetőek: 7”-os tükör hatású videó kaputelefon szett (369220), 10” (369330) és 7”-os (369320) érintőképernyős videó kaputelefon szettek, ill. a 4,3”-os videó kaputelefon szett (369110). Ezek a szettek ikerház esetén két egymástól független lakásból is vezérelhetőek ugyanazzal a kültéri kaputáblával, ill. kapukkal.

2. kép: egyszerű bekötési útmutató – valamennyi Legrand szettben megtalálható

2. Audio vagy video kaputelefon: bár funkcionálisan az audio rendszer is megfelelő (olcsóbb is), érdemes ügyfeleink figyelmébe ajánlani a video kaputelefonok előnyeit: utcai zajszinttől függetlenül és akár kérdés nélkül is be tudjuk engedni a családtagokat, ismerősöket, látjuk ki áll a kapu előtt, ismerős-e a mérőóra-leolvasó vagy visel-e egyenruhát, stb. Különösen háziasszonyok és gyerekek esetén fontos, hogy anélkül is megállapítható a látogató személye, hogy bele kellene szólni a készülékbe. Emellett érdemes megfelelő képméretet (7” ajánlott) és színes kijelzőt is ajánlani.

3. Kül- és beltéri egységek távolsága: a gyártók minden esetben meghatározzák a maximális távolságot a két egység között, ahol a készülék még megfelelően működik, ez a fent említett kétvezetékes rendszereknél 80 méter az egyes egységek között (több beltéri egységnél összesen természetesen több).

4. Rendelkezésre álló vagy új vezetékek: amennyiben nem új épületről van szó, szempont lehet, hogy a már meglévő vezetéket fel tudjuk-e használni. A Legrand kétvezetékes kaputelefonokhoz sodort érpár az előírás (2x 0,28mm2 – 0,13 Ohm/m), jóllehet a villanyszerelők tapasztalata szerint a gyakorlatban a legtöbb meglévő vezeték is tökéletesen működik. A négy- és többvezetékes rendszerek korábbi csengővezeték esetén új vezetékezést igényelnek, ami sokszor falbontással is jár.

5. Falon kívüli vagy süllyesztett készülékek: a kapható szettek többsége egyszerű szerelésű, mégis esztétikus falon kívüli megoldás. A süllyesztett készülékek inkább a nagyobb rendszerek esetében jellemzőek, és átlagos családi házakban sokszor nehezebben alkalmazhatóak

6. Érintőképernyős vagy nyomógombos készülékek: video kaputelefonok esetén az érintőképernyős (pontosabban érintőgombos) megoldás egyre elterjedtebb, de funkcióit tekintve nem különbözik a nyomógombostól (a Legrand választékában mindkettő megtalálható, bár a nyomógombos olcsóbb – ráadásul a beltéri egységek egymással kombinálhatóan, egy rendszerben is felszerelhetőek).

7. Kézibeszélős vagy kihangosítós beltéri egység: a modernebb készülékek kihangosítósak, elkerülve a kézibeszélőnek nemcsak az esztétikai hátrányát, de nagyobb sérülékenységét is (az akasztóról leeső kézibeszélő gyakran törik, rongálódik, ilyen esetben csere-kagyló csak utánajárással, régebbi készülékek esetén sokszor sehogy nem szerezhető be). A Legrand fentebb ajánlott készülékei már kihangsosítós rendszerűek.

8. Esztétikus és ellenálló kivitel: nemcsak a háziasszonyoknak fontos szempont, hogy a készülék kellemes megjelenésű legyen, a kültéri egység esetében azonban ugyanilyen fontos szempont a biztonság és a tartós kivitel.

A szempontoknak megfelelő készülék választása nemcsak az elégedett ügyfél miatt fontos, a szerelőnek sem mindegy, mennyi munkaidőt igényel a működőképes, megfelelő megoldás kialakítása.

 

3. Felszerelés és hibakeresés – gyakorlati tanácsok

A kaputelefonok felszerelése előtt mindenképp olvassuk el a mellékelt használati utasítást és tartsuk be az előírásokat. Ennek ellenére is előfordulhatnak azonban hibajelenségek, melyek megelőzésében, kezelésében az alábbi szempontok segíthetnek:

9. Vezetékek elhelyezése: a vezetékek egyszerű és kényelmes csatlakoztatására a Legrand szettek esetén lepattintható sorkapcsok szolgálnak. A vezetékek a készülékek hátlapján csatlakoznak, ahol az esztétikus kivitelezés érdekében a fali csatlakozást a készülék eltakarja – ezt a megoldást az adapterből érkező egyenáramú csatlakozással is megtehetjük, amikor is a fali beltéri egységnél nem marad látható vezetékezés (ilyenkor az adapterből érkező DC-vezetéket a hosszabbítás érdekében felvágjuk).

10. Adapter: Minden esetben csak a készülékhez kapott adaptert használjuk, idegen adapter még akkor is hibás működést eredményezhet, ha azonos a névleges feszültsége és teljesítménye. A technológia fejlődésével a feszültség is emelkedett, a korábbi 12 V helyett egyre gyakrabban 28 vagy 30 Volt egyenárammal találkozunk.

11. A kültéri egység esetén gyakori, hogy kapualjba, oldalfalba, oszlopra szereljük. Győződjünk meg a kamera látószögéről és adott esetben a falsíktól eltérő szögben szereljük fel az egységet, hogy az érkező látogatók a beltéri egységen láthatóak legyenek.

12. Gerjedés, egyirányú kommunikáció: a kül- és beltéri egységek mikrofon érzékenysége és hangereje állítható, ezt célszerű a felszerelés előtt megfelelő szintre beállítani. A működés alatt a hangszóró és mikrofon közelsége miatt gerjedés léphet fel, amit a hangerő csökkentésével lehet megelőzni. Előfordul, hogy a készülék a kommunikációt egyirányúsítja, azaz amikor az egyik fél beszél, a másik hangja nem hallatszik – adott esetben ez a gerjedés megelőzését szolgálja, azaz nem feltétlenül hibajelenség.

13. Tesztelés: rövid, hibátlan tesztvezetékkel érdemes összeállítani és letesztelni a bel- és kültéri készüléket felszerelés előtt, vagy hiba esetén a leszerelést követően. Ha a készülék így megfelelően működik, a probléma az installációval van. Lehetséges okok többek között: vezetékszakadás, nem megfelelő vezeték-keresztmetszet, túl nagy távolság a kül- és beltéri egység között, esetleg nem megfelelő árnyékolás (inkább régebbi, analóg rendszereknél). Korábban már tökéletesen működő készülék esetén gyakori meghibásodási ok a kültéri készülék beázása, ezért érdemes a vízmentes (IP44) szerelésre megfelelő figyelmet fordítani (az egységet megfelelően szigetelten kell felszerelni, a Legrand által biztosított esővédő keretet használva).

 

4. Modern megoldások – technikai fejlődés a kaputelefon készülékeknél

A jövő megoldásai máris megjelentek a BTicino (a Legrand csoport márkája) kaputelefon rendszerek esetében – a bővíthetőség mellett az internetre kapcsolódás, távoli elérés, vagy akár a komplex épületautomatizálási rendszerekbe illeszthetőség formájában.

  • A beléptetéshez a komplex rendszerek esetében alkalmazhatunk elektronikus kártyát és kártyaleolvasót, vagy akár ujjlenyomatérzékelő felületeket is. A gyakorlatban a szettek esetében ezek a funkciók még nem elérhetőek, de komplex rendszerek komponenseiből máris kialakíthatóak.
  • Egyes készülékek a becsengető látogatókról fotót készítenek és eltárolják, ami a tulajdonos számára utóbb visszanézhető, megtekintve, hogy kik keresték, akár üzenetrögzítő funkcióval is kiegészítve.
  • Ennél is komplexebb az internetre csatlakozott wifis beltéri egységek szolgáltatása, felhő alapú kommunikációval. Ilyen megoldás a BTicino Classe300X kaputelefon szett: a lakásban használt (akár wifire csatlakozott) tabletre vagy okostelefonra telepített alkalmazással a becsöngető hívást mobil készüléken is látjuk. A Legrand felhő alapú szolgáltatásába regisztrálva akkor is beszélhetünk a becsöngető látogatóval, ha nem tartózkodunk otthon – akár be is engedhetjük. A komoly hazai és nemzetközi háttérrel rendelkező Legrand alkalmazás használata a rendszerek biztonsága érdekében is előnyös, ahogy a lakákulcsunkat sem bíznánk egy ismeretlenre.

3. kép: Mobiltelefonról távolról is beszélhetünk látogatóinkkal, beengedhetjük őket

A BTicino / Legrand rendszerében a kaputelefon az intelligens épületfelügyeleti rendszerhez csatlakoztatható, egyes funkciókat arról is vezérelhetünk. Ilyen a világítás vagy öntözőrendszer vezérlése.

4. kép: Mobilos kaputelefonos alkalmazás épületfelügyeleti funkciókkal

Talán szükségtelen hangsúlyozni, hogy mint minden területen, a kaputelefonok vásárlásakor is azt kapjuk, amit megfizetünk. A barkácsáruházak és webshopok kínálatában már akár 20 000 forinttól is találunk video kaputelefonokat, a visszahívások és garanciális munkák miatt azonban az olcsó megoldás végül legtöbb esetben drágább lesz számunkra. A Legrand esztétikus kivitelű kaputelefonjai és magyarországi értékesítő és vevőszolgálati támogatása garancia az Ön és ügyfelei elégedettségére.